Anca Vintilă Dragu participă la cea de-a XVI-a ediție a Bienalei Internaționale de la Manises

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea artistei Anca Vintilă Dragu  la cea de a șaisprezecea ediție a Bienalei Internaționale de Ceramică Manises din sudul Spaniei, cel mai vechi și important concurs de gen din peninsula iberică. Spania are o îndelungată tradiție în arta ceramicii, iar orașul Manises a devenit centrul de atracție pentru ceramica avangardistă și modernă.

BIENALA de la MANISES se desfășoară sub patronajul UNESCO.

Bienala are loc în perioada 12 iunie - 24 septembrie 2024. Decizia juriului va fi făcută publică la ceremonia de deschidere a celei de-a XVI-a ediții la data de 14 iunie 2024 în Parcul Els Filtres în cadrul ceremoniei oficiale.

Program:

14 IUNIE 2024
10:30 Centrul Cultural Manises
11:00 Masa rotundă „Colocviu cu artiștii premiați“- un eveniment deschis publicului larg.
13:00-15:00 Prânz: "Casa Mayólica" 
19:30 Gala de decernare a premiilor în  Parque Els Filtres

Artista ceramistă Anca Dragu participă, pentru prima dată, la această Bienală cu lucrările "Nordic Lights", "Exclamation Lamp" și "Metamorphosis". "Exclamation Lamp" este o piesă ambientală creată integral din ceramică. Trunchiul de sferă este așezat pe un trunchi de con, porțelanul translucid, fin, de culoare cremoasă atunci când este aprinsă, contrastează cu baza din material dur, gri închis cu particule de samota negre si texturarea manuala de natura organica. Cercurile concentrice de pe suprafață creează un focus spre cercul luminat.

Prezentarea lucrărilor selecționate poate fi vizualizată aici.

Anca Vintilă Dragu s-a născut în România, a studiat Administrarea Afacerilor la București și a obținut licența în economie în 1999, dar pasiunea pentru artă a făcut-o să treacă de la cariera de management și marketing la un artist profesionist. A studiat apoi Ceramica la Academia de Arte din București, UNArte, și a obținut o diplomă de licență și un master în arte decorative în 2018. A expus în expoziții naționale și internaționale, a făcut parte din Project Network în Centrul Internațional de Cercetare Ceramică Guldagergaard, Danemarca 2019 și a avut multe expoziții personale în România.

Face parte din Grupul Galateea, un grup de artiști ceramiști care derulează programul singurei galerii de ceramică contemporană din România, Galateea Contemporary Art, fiind activă ca designer de expoziții și creator de concept. De asemenea, este pasionată de design și deține un brand specializat în design ceramic, numit Una ca Luna.

„Ceramica mea este intuitivă, urmez cursul intuiției personale în abordarea diferitelor subiecte, lucrările mele sunt reacții la experiențe sociale și personale. Îmi place să cred că ideea prevalează și conduce realizarea plastică, ceramica este folosită ca mediu pentru a-mi materializa intuițiile și observațiile. Arta este menită să deschidă noi ferestre, să lărgească universul oamenilor care interacționează cu ea.”

Mai multe informații:

Bienala Internațională de Ceramică Manises este continuarea Concursului Național de Ceramică Manises, desfășurat pentru prima dată în 1972. Această competiție, organizată de Consiliul Local al orașului Manises a devenit în câțiva ani cel mai important concurs contemporan de ceramică în statul spaniol. Relevanța sa se reflectă în evoluția pe care a experimentat-o ​​de la crearea sa, ceea ce a determinat ca manifestarea să se transforme într-un eveniment global. În acest fel, se concretizează aspirația de a-și crește profilul și promovează numele localității Manises ca oraș ceramic la nivel mondial.

 Situat aproape de Valencia,  de câteva secole, orașul  Manises a fost sinonim cu fabricarea de plăci rafinate și piese ceramice. Arta ceramicii a fost adusă de mauri. Perioada de aur a producției ceramice a regiunii a început în secolul al XIV-lea și a continuat până în secolul al XVIII-lea. Piesele delicate de ceramică amestecau influențele arabe și creștine și erau faimoase pe tot continentul și nu numai. Albastrul intens, culoarea  celebră a pieselor de ceramică, a fost comun în multe dintre piese.

Industria a cunoscut o decădere în vremuri grele în secolul al XIX-lea, iar lucrurile s-au înrăutățit și mai mult în secolul al XX-lea. Deși orașul și-a pierdut o parte din prestigiul său internațional, ceramica este încă cel mai important aspect al orașului , iar Bienala Internațională este o oportunitate deosebită de a prezenta, prezerva si promova, cu mândrie, această tradiție și patrimoniul cultural al Spaniei.