Regizoarea Ana Mărgineanu reprezintă România, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York, la Festivalul „CrossCurrents” din Washington, D.C. (5-11 mai), într-un proiect derulat sub egida cluster-ului EUNIC din capitala americană și realizat în parteneriat cu laboratorul de teatru experimental și relații internaționale „The Lab” al prestigioasei Georgetown University.
Tânăra regizoare româncă a fost selectată la propunerea ICR New York și va fi unul dintre cei șapte regizori, actori, scenografi din Austria, Bosnia/Suedia, Cehia, Germania, Italia și Spania incluși în programul de rezidență al festivalului, care vor activa, sub coordonarea co-directorului „The Lab” Derek Goldman, în workshop-ul și evenimentele publice care fac din „CrossCurrents” unul dintre cele mai inovatoare evenimente ale circuitului festivalier american, prin aplicarea mijloacelor specifice teatrale și artistice la probleme stringente de relații internaționale.
Ana Mărgineanua lucrat ca regizoare pe plan național și internațional, în teatre precum Working Theater, Urban Stages, NYTW, The Lark, Ensemble Studio Theater, The Secret Theatre, The Public Theatre, Teatrul Național din București. Spectacolele regizate de ea au fost prezentate la festivaluri internaționale de prim rang, printre care New Plays from Europe Wiesbaden, Edinburgh Fringe Festival, Festivalul Național de Teatru „I.L.Caragiale”, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu etc. Ana Mărgineanu este co-fondatoarea PopUp Theatrics, fiind cunoscută pentru colaborarea strânsă cu comunitățile locale, stilul vizual metaforic și capacitatea de a imagina spectacole crude, viscerale.
Sprijinirea participării Anei Mărgineanu la ediția din 2019 a festivalului „CrossCurrents” se înscrie în programul ICR New York de susținere și promovare, prin evenimente de diferite formate, a artiștilor români de valoare care s-au stabilit în Statele Unite, oferindu-le o platformă de exprimare și posibilitatea de a-și face auzită vocea cu mai multă pregnanță. ICR New York este membru atât al cluster-elui EUNIC din New York, cât și, începând din anul 2018, al celui din Washington, D.C. Proiectul din cadrul „CrossCurrents” este realizat și cu sprijinul Ambasadei României la Washington.
The Laboratory for Global
Performance and Politics – pe scurt, „The Lab”– este un proiect inițiat
în anul 2012 de către School of Foreign Service a Georgetown
University, ce își propune să contribuie la formarea unor generații
de artiști care să îmbine abilitatea artistică și expertiza în
domeniul politicii și relațiilor internaționale, pentru a putea
aduce contribuții esențiale în spațiul social-politic.
„CrossCurrents”este un festival de amploare
organizat în Washington, D.C., cu o cadență de doi ani, care pune
în dialog un număr impresionant de oameni de teatru, artiști,
muzicieni, politicieni, experți, activiști și oamenii de știință.
Evenimentele actualei ediții vor suscita conversații în jurul
subiectelor critice ale momentului, cum sunt criza globală a
refugiaților, schimbările climatice și intensificarea urii între
diferitele grupuri sociale la nivel mondial.
|
|
|
|