Cu urale energice și ropote entuziaste de aplauze s-au încheiat în seara de 28 iunie la Gallus Theater Din Frankfurt am Main 'Zilele Culturii Române'. Trupa de dans formată din Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu și Gabriel Costin a încântat publicul cu un spectacol eclectic plin de ironie și umor, calambururi inteligente și multă inventivitate coregrafică.
Spectacolul Zic Zac a fost cea din urmă manifestare din seria de evenimente culturale organizate pentru prima data de catre Institutul Cultural din Berlin între 26 și 28 iunie în metropola landului Hessen.
Artele vizuale, cu precădere pictura și designul vestimentar, s-au bucurat de o atenție deosebită în cadrul Zilelor Culturii. În spațiul generos de peste 150 mp al halei expoziționale AusstellungsHalle 1A situată în cartierul muzeelor din Sachsenhausen, a fost vernisată, în seara de 26 iunie în prezența președintelui ICR, domnul Radu Boroianu, expoziția' Și Ieri a fost Azi', cuprinzând o selecție de 30 de picturi din colecția de artă contemporană Daniel Ștefănică.
Lucrări ale unor artiști precum Florin Tudor, Dumitru Gorzo, Anca Mureșan, Gili Mocanu, Tara Von Neudorf, Simona Vâlea, Traian Boldea, Ecaterina Vrana, Codruța Cernea, Florin Ciulache au fost expuse pe simezele halei expoziționale, oferind o imagine complexă și cuprinzătoare nu doar asupra picturii românești a ultimelor două decenii, ci și asupra drumului colecționarului și al societății românești de după 1989.
În deschiderea serii au luat cuvântul Dr. Robert Bock, directorul AusstellungsHalle 1A, Cristina Hoffman, directorul Institutului Cultural Român din Berlin precum și Erwin Kessler, curatorul expoziției. Urmat festiv de o recepție în aer liber, vernisajul a fost un adevărat succes, bucurându-se de un numeros public german și de origine română. Cei care nu au reușit să viziteze expoziția în timpul 'Zilelor Culturii Române', mai au încă ocazia de o face până la data de 12 iulie.
În data de 27 iunie a urmat vernisajul expoziției de design 'Untamed Skin', un proiect colaborativ a trei tineri designeri români ale căror creații au fost inspirate de îmbrăcămintea tradițională românească.
În spațiul elegant al galeriei Braubach Five, situată vis-a-vis de Muzeul de Artă Modernă și în imediata apropiere a cartierului istoric, sub manechinele-cerb înveștmântate în impunătoarele robe și rochii ale lui Alexandru Nimurad, trona colecția capsulă de bijuterii haute-couture din alamă și argint a artistei Vika Tonu.
Deosebit de apreciate au fost și hamurile de piele ale Alexandrei Abraham, suprapuse peste rochii simple din pânză și bumbac. Toate cele trei colecții, fermecătoare în fiecare componentă a lor, funcționau sinergic ca un întreg coerent, încadrându-se de asemenea perfect în spațiul galeriei.
Situată ultracentral, galeria și-a deschis porțile pentru sute de vizitatori în cele trei zile de eveniment. Iubitorii de literatură au avut ocazia să asculte în Hessisches Literaturforum pasaje importante din jurnalul lui Mihai Sebastian, citite cu mare talent de către actorul german Jochen Nix.
De asemenea, traducătorul jurnalului, Roland Erb, a făcut o prezentare generală a personalității și parcursului tragic al scriitorului, punând accent pe raporturile autorului cu mediul intelectual românesc al vremii și pe momentele cheie din existența și creația sa.
Cinefilii au avut ocazia să intre într-un dialog lung și intens cu regizorul Alexander Nanau după vizionarea emoționantului său documentar observațional 'Toto și surorile sale' prezentat în cinematograful alternativ Mal Seh'n Kino. Selecția filmului în cadrul 'Zilelor Culturii Române' a fost apreciată de public, fiind deosebit de importantă pentru dezvăluirea unor aspecte necunoscute legate de populația romă.
Pentru noutatea și diversitatea evenimentelor prezentate, programul 'Zilelor Culturii Române la Frankfurt' s-a bucurat de interes din partea presei germane, având ecouri pozitive și consistente în ziare de mare prestigiu național, precum Frankfurt Allgemeine Zeitung, Frankfurter Neue Presse, Frankfurter Journal și Frankfurter Rundschau.
Cristoph Schutte, jurnalist la ziarul FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), publică articolul Modă, artă și o inimă regală, în care salută cu entuziasm inițiativa ICR Berlin de a organiza acest eveniment. Aceasta este o ocazie cu totul specială. Să ne punem cu sinceritate întrebarea: ce știm oare noi, germanii, despre România ? Știm că a devenit de 8 ani stat membru al Uniunii Europene, că orașul Sibiu a fost cu câțiva ani în urmă, împreună cu Luxemburg, capitală culturală a Europei, știm că România este țara în care a avut loc de câțiva ani o adevărată renaștere a cinematografiei.
Punându-ne mai departe aceeași întrebare, ne mai amintim probabil și de Emil Cioran, de Eugen Ionescu și de Constantin Brâncuși, artiști cu renume internațional, care însă au părăsit de tineri locurile natale, stabilindu-se la Paris. Ne mai vine în minte poate chiar numele lui Mihail Sebastian, al cărui jurnal tradus în 2005 l-a făcut cunoscut în mediul german.
Acestea fiind spuse, ajungem într-un impas, într-un 'blocaj' de idei. Chiar acest 'blocaj' își propune să îl remedieze Institutul Cultural Român din Berlin, care, prin selectarea unor producții culturale recente și pline de prospețime, își propune să facă cunoscute publicului german, câteva exemple de realizări artistice excepționale, care dovedesc că scena creativă românească are în continuare extrem de multe de oferit.'
Fotografii: facebook