Seri de film românesc la Festivalul de Scurtmetraj de la Izmir

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj de la Izmir (http://www.izmirkisafilm.org/) a avut loc în perioada 4-10 noiembrie. Actriţa Ana Ularu a fost invitată, pentru a doua oară consecutiv la Izmir în calitate de membră a juriului ISFF 2019. Ea a fost primită la Izmir ca un super star al filmului, mai ales după succesul producției Siberia, unde joacă alături de vedeta Hollywood, Keanu Reeves.

Producții din toată lumea, regizori, producători și actori de toate vârstele, filme cu teme diverse, de la documentar sau dramă și până la ficțiune sau animație au fost vedetele de necontestat în orașul aflat la malul Mării Egee. De luni și până duminică, spectatorii au fost martorii avizi ai vizionărilor și au putut urmări o parte dintre producțiile prezentate în competiție.

Miercuri seară, festivalul filmelor scurte din toată lumea a început, în mod oficial, prin cuvântul viceprimarului orșului Izmir, Mustafa Özuslu, urmat de Yusuf Saygı, directorul festivalului, în cadrul unei fastuase gale de deschidere. Nu au lipsit de la deschidere și nume grele ale cinematografiei autohtone, cei mai buni regizori şi actori din Turcia. An de an sunt invitați o parte dintre ei, spre deliciul publicului, care face coadă la autografe. Seara s-a încheiat aproape de miezul nopții.

Pe covorul roșu au pășit la deschidere o parte dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale, dar și concurenți, ale căror producții au fost alese în competiție pentru Golden Cat Awards. A fost o misiune dificilă, la prima vedere, pentru juriu, și asta din cauza numărului record de înscrieri. Anul 2019 a adus, odată cu ediția aniversară de 20 de ani de existență, și o cifră record pentru organizatori, respectiv peste 10.000 de filme, producții trimise din136 de țări.  Anul trecut, au fost prezentate  2.482 de producţii din 67 de țări.

Producțiile din România au fost proiectate începând de joi. Pe lângă filmele de concurs, organizatorii au pregătit și la ediția din 2019 câteva secțiuni speciale, care au fost prezentate după cum urmează: Institutul Cultural Francez și alte 7 săli, dintre care 5 se află în centre universitare importante din oraș: Centrul Cultural Izmir (Izmir Sanat), Centrul pentru Arte Buca Tarik Akan, Universitatea Ege, Universitatea Yașar, Universitatea de Economie Izmir, Universitatea 9 Septembrie și Institutul de Tehnologie Izmir.

Așadar, joi, 7 noiembrie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Francez, seara de film românesc a captat publicul pentru apoximativ 110 minute. Au fost vizionate Opinci, regia: Anton Groves și Damian Groves; Romanian Tradition, regia: Pavel Bartoș; Albastru și roșu, în proporții egale, regia: Georgiana Moldoveanu; Le Déjeuner, regia: Andrei Tache Codreanuşi Undeva în Moldova, regia: Ligia Ciornei, ultimele trei fiind producții ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L Caragiale”.

Actorul Pavel Bartoș, regizorul filmului Romanian Tradition a dialogat cu publicul. Apoi, Dumitrana Teodora Lupu, ofițer relații internaționale UNATC a răspuns întrebărilor legate de realizarea producțiilor universității bucureștene, dar a fost dezbătută şi soarta studentului la cinematografie, greutățile prin care trece și despre bugetele de producție.

Invitația de a participa la festival a fost importantă, România fiind considerată una dintre țările cu un cuvânt important de spus în lumea cinematografiei. 

Festivalul s-a încheiat duminică seară. Sâmbătă a avut loc Gală de închidere.

Starurile de cinema, naționale și internaționale, împreună cu membrii juriului și organizatorii au înmânat trofeele celor mai bune producții 2019, ediția a XX-a. Anul trecut, cea mai râvnită statuetă din concurs, cea pentru “cel mai bun film”, a fost obținută de producția românească Cadoul de Crăciun / The Christams gift, semnată de regizorul Bogdan Mureșanu. Pe lista aleșilor 2019, premiul special al juriului a mers către filmul Cum să înalți un zmeu?, regia Lorand Gabor – student al UNATC.

După câțiva ani de colaborare de succes, așa cum a menționat şi directorul festivalului, Yusuf Saygı, prezența României la XXI-a ediție, respectiv anul viitor, este una mai mult decât firescă, ICR Istanbul fiind considerat un prieten al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj de la Izmir, iar cel de-al doilea motiv este valoarea și autenticitatea producțiilor românești.