In perioada 19-21 iulie, regizorul Andrei Măjeri se află în Spania pentru a participa la un laborator teatral coordonat de bine cunoscuta regizoare Marta Pazos, în cadrul Festivalului International de Teatru Clasic din Almagro, ediția a 46-a .
Este prima participare românească la acest festival de referință pentru teatrul clasic, dedicat Secolului de Aur spaniol, care este unic în Spania și atrage participare internațională la cel mai înalt nivel. Participarea regizorului român este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid.
Marta Pazos, coordonatoarea laboratorului de teatru „El placer” (Plăcerea) este unul dintre cei mai efervescenți, premiați și apreciați regizori și dramaturgi din Spania, iar producțiile sale teatrale sunt prezente în cele mai importante teatre spaniole (Centrul Dramatic National, Teatrul Regal etc).Participă regizori cunoscuți din mai multe țări care au proiecte teatrale legate de perioada Secolului de Aur.
Festivalul International de Teatru de la Almagro a fost creat în 1978 și este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute festivaluri la nivel internațional, fiind unic pentru perioada tratată în toate reprezentațiile ( (1492-1659), cu o reinterpretare modernă a operelor scrise în acea perioadă istorică de mare efervescență artistică. Ediția din acest an, a 46-a, are loc la Almagro în perioada 29 iunie-23 iulie 2023 și își propune, pe lângă selectarea celor mai reprezentative creații teatrale baroce, cu punct de plecare în secolele XVI și XVII, și o relevantă componentă formativă, cu invitați din întreaga lume, pentru a oferi acestora posibilitatea de a se conecta și crea rețea, dar și de a cunoaște îndeaproape festivalul și producțiile acestuia.
Prezența unui invitat din România este importantă pentru cunoașterea mediului teatral spaniol și internațional la cel mai înalt nivel și deschiderea unor noi oportunități de colaborare în domeniul teatral.
Regizorul român Andrei Măjeri este încântat de oportunitatea de a participa la acest festival și mărturisește:„Almagro este un loc care îți deschide ochii. Întâlnirea cu Marta Pazos se dovedește a fi o șansă imensă pentru mine, pentru a mă conecta și mai mult la cultura teatrală spaniolă. Totodată, tehnicile noi de lucru învățate aici vor constitui o sursă de inspirație pentru viitoare posibile metode de lucru. Practica teatrală a zilelor noastre este în permanentă schimbare, iar astfel de întâlniri sunt hrană vie”.
Andrei Măjeri este regizor de teatru, a terminat studiile de licență (2012) și master (2014) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a finalizat și doctoratul în 2021.
Începând cu anul 2014, regizorul a colaborat cu numeroase teatre: de la teatrele naționale din Cluj, București și Craiova, la teatrele municipale din Baia-Mare, Turda sau Tîrgu-Jiu și până la Apollo111 - unul dintre cele mai cunoscute teatre independente din București.În 2022, Andrei a lucrat pentru prima oară în străinătate (Serbia), la Teatrul Național Sârb din Novi Sad, spectacolul Blind Spot (Slepa Mrlja).
Andrei Măjeri este interesat de dramaturgia contemporană, predominant română sau spaniolă, dar a lucrat și pe texte aparținând dramaturgilor clasici precum Euripide, sau cei canonici, precum Federico García Lorca, Witold Gombrowicz, Lucian Blaga etc.Spectacolele sale includ titluri precum: MEDEA’S BOYS, după Euripide, MEȘTERUL MANOLE de Lucian Blaga, LAS MENINAS de Ernesto Anaya și trei dintre cele mai provocatoare texte ale lui Rodrigo García: AGAMEMNON, MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY, GRĂDINĂRIT UMAN. Majoritatea spectacolelor lui Andrei Măjeri aduc în discuție:tragedia greacă, războiul, condiția artistului, migrația, sexualitatea, personajele feminine puternice etc.Mărcile lui stilistice includ diferite tipuri de transgresiune, decupajele îndrăznețe, personaje bizare, umorul, schimbări bruște de convenție și un ritm alert al acțiunii.