Muzica lui Enescu deschide Zilele Culturii Române la Reykjavik

Doi muzicieni de prestigiu, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, deschid astăzi, 9 octombrie, „Zilele Culturii Române la Reykjavik”, printr-un concert de gală pe scena renumitei Opere Naţionale islandeze, Harpa.

Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, festivalul este primul mare program românesc desfăşurat în Islanda timp de o săptămână, cuprinzând recitaluri de muzică clasică şi contemporană, proiecţii de filme recente, de ficțiune și documentare, lecturi literare, dezbateri academice, dar și prezentări turistice, degustări de vinuri şi bucate tradiţionale gătite în manieră fusion cu bucătăria nordică.

La deschiderea din această seară, vor fi prezente personalităţi ale diplomaţiei şi vieţii culturale româneşti şi islandeze. Vor susține intervenții introductive ES Dl Matei-Viorel Ardeleanu, ambasadorul României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, şi Jafet Olafsson, consulul onorific al României la Reykjavik.

Concertul de gală este un tribut dedicat marelui compozitor român George Enescu şi profesorului său Gabriel Fauré, reflectând virtuozitatea universală şi legăturile muzicale subtile dintre cei doi compozitori, prin două piese reprezentative: Sonata Nr. 3 în La minor Op. 25, În Caracter popular românesc de Enescu şi Sonata pentru vioară în La major Op.13 de Fauré.

Renumitul violonist Remus Azoiţei, profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra şi director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie, a concertat alături de orchestre de prestigiu din Europa, inclusiv Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra Națională a Belgiei și Deutsche Kammer Orchester.

Pianistul Eduard Stan a primit recunoaşterea internaţională la Carnegie Hall din New York, Konzerthaus și Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam și multe alte scene de prestigiu. Împreună cu Remus Azoiţei, a înregistrat operele complete pentru vioară și pian de Enescu, un proiect de anvergură mondială.

Programul „Zilelor Culturii Române la Reykjavik” continuă până pe 13 octombrie, cu următoarele evenimente: un dialog între istoricul Adrian Cioroianu şi profesorul Ástráður Eysteinsson, decanul Facultăţii de studii umaniste din Rezkjavik, despre cele mai importante momente din istoria recentă a României; seri de film românesc la Cinematografele Háskólabíó și Bíó Paradís şi o întâlnire specială cu regizorul Stere Gulea; o lectură de poezie cu Doina Ioanid la librăria Eymundsson, în conversaţie cu jurnalista Jórunn Sigurðardóttir, în cadrul Reads Reykjavik Festival, organizat de „Reykjavik, Oraş UNESCO al Literaturii”; un concert de ethno-jazz românesc la Hotel Borg cu Lucian Nagy şi formaţia Triolectric şi Ziua Românească la Casa Nordică, cu degustare de bucate tradiţionale şi vinuri româneşti, prezentări de turism şi proiecția filmului “Wild Carpathia”, cel mai fascinant jurnal de călătorie despre România.

Programul este organizat de către ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda și Consulatul Onorific al României la Reykjavik, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, TVR Internaţional, Companiei DAVINO și MediaPro. Partenerii locali sunt: Hotel Holt, Reykjavik International Film Festival, Nordic House, Dill Restaurant, Hotel Borg, Librăria Eymundsson, Reykjavik Reads Festival, Opera Națională a Islandei HARPA, Universitatea Națională Islandeză, Cinema Háskólabíó şi Cinema Bíó Paradís.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.