- 29 May 2014
- Etichete Icr londra Institutul cultural roman Visan Poezie
Dorel Vişan, unul dintre coloşii scenei şi filmului românesc, va deschide, pe data de 29 mai, noul program al ICR Londra, intitulat „Poets to the Bone"/ „Românul s-a născut poet”, cu un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu.
Inspirat de tradiţia marilor recitaluri de poezie, dar cuprinzând şi alte tipuri de spectacole de mici dimensiuni, „Poets to the Bone” îşi propune transformarea sediului din 1 Belgrave Square într-un adevărat teatru ce să ofere publicului românesc şi britanic în aceeaşi măsură posibilitatea de a se bucura de spectacole de foarte bună calitate, având ca protagoniști importante personalităţi artistice. Pe parcursul anului 2014 ne-am propus să invităm în cadrul celui mai nou program al ICR Londra mari actori români precum Adela Mărculescu, Ion Caramitru sau Mihai Mălaimare.
În cadrul evenimentului inaugural, Dorel Vişan va oferi publicului un emoționant parcurs prin opera eminesciană, punctat de notele subtile ale violoncelului lui George Paşca, într-o fascinantă combinație de poezie, teatru şi muzică.
Recitalul maestrului Dorel Vişan, intitulat "Eminescu: om, geniu şi sfânt", este, în acelaşi timp, turul de forţă al unui mare actor, dar şi o încercare, izvorâtă din iubire, de a apropia publicul secolului XXI de creaţia eminesciană, o trecere în revistă a „stărilor” şi vârstelor lui Eminescu, un monolog despre creaţie, cunoaştere şi autocunoaştere.
Dorel Vişan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori români de teatru şi film, dar şi un poet sensibil, autor al mai multor volume de versuri şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Artistul a jucat peste 40 de roluri de teatru în toată ţara, de la personajele lui Molière la Shakespeare și de la Marivaux la Buchner. El a apărut, de asemenea, în peste 50 de producţii cinematografice româneşti şi internaţionale, dintre care amintim peliculele „Iacob” (1988), în regia lui Mircea Daneliuc, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), în regia lui Şerban Marinescu, şi „Senatorul melcilor” (1995), în regia aceluiași Mircea Daneliuc.
Violoncelistul român George Paşca a studiat la Conservatorul de Muzică şi Dans „Trinity Laban” din Londra cu Joely Koos şi Susan Sheppard. Este deţinătorul mai multor premii obținute în concursuri regionale, naţionale şi internaționale, eforturile sale fiind sprijinite de diverse fundaţii precum The Sidney Perry Foundation, The Raphael Summer Music Scholarship Trust şi The Ofenheim Charitable Trust. În prezent, muzicianul este un interpret activ atât în Londra, cât şi în Aradul natal, el urmând cursurile postuniversitare tot la „Trinity Laban”, unde aprofundează studiul violoncelului cu Naomi Butterworth.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.