Expoziția „Poenari. Cetatea lui Vlad Țepeș din Muntii Argeșului”, la Galeria la Rond

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Județean Argeș și Primăria Municipiului Chișinău, organizează în ziua de 6 octombrie 2015, la ora 11.00, vernisarea expoziției „Poenari. Cetatea lui Vlad Țepeș din Muntii Argeșului”, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Evenimentul se înscrie în seria de expoziții dedicată unor evenimente și personalităţi ale istoriei, culturii şi științei spațiului românesc, inițiată de ICR Chișinău pe parcursul anului 2015.


Cetatea Poenari fost ridicată de primii Basarabi fiind extinsă ulterior de Vlad Țepeș. Cetatea are o formă alungită cu turnuri semicirculare pe partea sudică şi unul prismatic. Zidurile au aproximativ trei metri grosime. Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIV-lea și mai apoi extinsă la mijlocul aceluiași secol. Inițial, la Poienari a fost doar un turn de piatră cu trei niveluri de dimensiuni reduse (8,15 x 8,50 m). Există astăzi două opinii referitoare la începuturile sale. Gheorghe Cantacuzino, arheologul care a coordonat săpăturile de la Poienari în perioada 1968-1970, consideră că acel turn a fost ridicat în secolul al XIV-lea, în timpul lui Basarab I. Alți istorici consideră însă că el este mult mai vechi, poate chiar din secolul al XIII-lea, deci înainte de întemeierea statului muntean. Ce ştim este că turnul era din piatră, cu patru niveluri despărţite de planşee din lemn, iar acoperișul era de şindrilă. Turnul pătrat (donjonul), care a constituit nucleul fortificației, prezintă similitudini inclusiv în ceea ce privește tehnica construirii cu unele fortificații transilvănene edificate în secolele XIII-XIV. Gh. Cantacuzino arată că tehnica în care au fost ridicate zidurile cetății este de veche tradiție bizantină.


 Radu Ștefan Vergatti a avansat ipoteza construirii turnului încă din veacul al XIII-lea, a făcut şi un experiment în acest sens la sfârșitul anilor '80, pentru a pune în evidenţă rolul de apărare al turnului pentru orașul Curtea de Argeș. A aprins într-o noapte o făclie din turnul bisericii Sân Nicoară, iar flacara a putut fi observată din turnul patrulater și invers. Sub domnia lui Vald Tepes s-a facut saltul de la un simplu turn la o cetate întarită. La finele secolului al XV-lea s-a ridicat un zid lung de 60 de metri şi lat de 10-15 metri, care a înconjurat turnul şi care a fost flancat de trei turnuri semicirculare. Acest moment apare consemnat și în Letopisețul Cantacuzinesc al lui Stoica Ludescu, dar este consemnat și de cronicarul Radu Popescu, care spune că Vodă i-a pedepsit pe târgovişteni trimiţând în ziua de Paște slujitori care i-au luat şi dus la Poienari pentru a construi cetatea.


Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 20 octombrie 2015.