Cinemateca românească de la ICR Beijing continuă cu seria „Mărgelatu”

Cinemateca romaneasca de la ICR Beijing continua cu seria Margelatu Cinemateca romaneasca de la ICR Beijing continua cu seria Margelatu

În perioada  2.07-–30.09.2016, ICR Beijing continuă prezentarea filmelor românești cu seria Mărgelatu: „Trandafirul galben" (1982, regia Doru Năstase), „Masca de Argint" (1985, regia Gheorghe Vitanidis) și „Colierul de Turcoaze" (1986, regia Gheorghe Vitanidis). 

„Mărgelatu” reprezintă o serie de filme românești istorice de aventuri, apărute în perioada 1980–1987 și regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis. Rolul pricipal este interpretat de actorul Florin Piersic. Aceste filme sunt foarte apreciate în China, iar ICR Beijing le difuzează  la solicitarea publicului chinez. La evenimente și-au anunțat participarea regizori și actori chinezi, studenți la regie ai Academiei de Film din Beijing, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, românologi, studenți români care studiază la facultățile din Beijing, români rezidenți la Beijing. 

ICR Beijing promovează producțiile artistice românești, imbinând filmele din perioada mai veche cu cele ale noului val din cinematografia românească, pentru a oferi publicului chinez o viziune de ansamblu a creațiilor noastre. Filmele românești câștigă din ce în ce mai mult teren în lume, publicul este interesat, iar ICR Beijing se va alia acestei tendințe, difuzând periodic filme românești.  


„Trandafirul galben" a apărut în 1982, în regia lui Doru Năstase. „Trandafirul galben" este numele conspirativ al lui Mărgelatu, nume sub care ajută organizația conspiraționistă „Frăția" în pregătirea forțelor revoluționare de la 1848. Filmul este axat pe transportul de la Viena în Țara Românească a armelor cumpărate cu banii obținuți pe odoarele lăsate de domnul Tudor Vladimirescu în grija boierului Stroe Grădișteanu, pe care Mărgelatu le-a protejat cu greu de hoți și de oamenii Agiei. 

„Masca de Argint" a apărut în 1985, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Evenimentele îl aduc în Țara Românească pe bancherul Troianoff, o persoană darnică și totodată suspectă, despre care Aga vrea să afle totul, prin spionul său plătit, Agatha Slătineanu, personaj  interpretat de Marga Barbu. În timpul unei petreceri fastuoase oferite de Troianoff, în care doamnele găsesc sub servețele bijuterii costisitoare, iar Agatha primește însăși trăsura bancherului, cu tot cu vizitiu, are loc un conflict în care sunt împușcați doi oameni. Asasinul poartă hainele lui Mărgelatu, o pălărie identică cu a viteazului și o mască de argint pe față. Boierul Vâlcu este jefuit de o comoară de către așa-zisul bancher Troianoff și Agatha Slătineanu, dar Mărgelatul reușește să recupereze aurul în folosul „Frăției". 

Filmul „Colierul de Turcoaze" a apărut în 1986, în regia lui Gheorghe Vitanidis. În acest film sunt răpiți un bancher vienez și fiica sa, în scopul declanșării unui scandal diplomatic, dar Mărgelatu reușește să dejoace această încercare.