- 14 December 2020
- Etichete Icr berlin Cristian niculescu Pian Societatea compozitorilor romani Uniunea compozitorilor si muzicologilor
Pianistul Cristian Niculescu va susține un recital ce include muzică românească pentru pian compusă în ultimii 100 ani, pentru a marca 100 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români, actuala Uniune a Compozitorilor și Muzicologilor din România. Evenimentul va fi difuzat pe pagina de Facebook a ICR Berlin marți, 15 decembrie 2020, de la ora 19.00 (ora Germaniei), respectiv ora 20.00 (ora României).
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români, inițiativă ce i-a aparținut etnomuzicologului Constantin Brăiloiu, și care aduna în 1920 artiştii independenţi ai vremii din domeniul creaţiei muzicale, sub protecția unei entităţi care să-i reprezinte.
Respectând restricţiile în vigoare, concertul dedicat Societății Compozitorilor Români va fi înregistrat și transmis pe platforma Facebook și pe site-ul ICR Berlin.
În program:
George Enescu - Melodie, din Suita Pièces Impromptues op.18 pentru pian
George Enescu - Carillon Nocturne, din Suita Pièces Impromptues op.18 pentru pian
Pascal Bentoiu - Lento Rubato, fragment din Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră
Dan Dediu - ... le chemin vers turpitude, din Levantiques op. 64
Cornel Țăranu - Sonata Ostinato
Myriam Marbe - La parabole du grenier, pentru pian, clavecin, celesta, glockenspiel și clopote
Cristian Niculescu a studiat la Academia de Muzică din București şi la Hochschule der Künste; studiul a fost completat cu repetate cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov la Mozarteum Salzburg şi la Reina Sofia Madrid. În urma debutului cu Orchestra Națională Radio din Bucureşti, în anul 1986, şi a recitalului de debut de la Ateneul Român din 1988, a concertat ca solist cu numeroase orchestre din România. În străinătate este invitat sa colaboreze ca solist şi în cadrul seriilor de muzică ale unor orchestre de renume, precum Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Deutsche Oper, Brandenburgische Philharmonie Potsdam, sub conducerea unor dirijori renumiţi, printre care Gerd Albrecht, Lior Shambadal, Diego Masson, Misha Katz, Emil Simon, Iosif Conta, Horia Andreescu, Camil Marinescu sau Ovidiu Balan. A fost de asemenea invitat la renumite festivaluri internaţionale: Festivalul International „George Enescu” Bucuresti, Open Air Berlin-Gendarmenmarkt, Berliner Festspielen, Hamburger Musikfest, Potsdamer Musikfestspielen, „Saptamana Internationala a Muzicii Noi" la Bucuresti etc. Niculescu este fondatorul trioului „Dinu Lipatti Trio Berlin“ și al „Ensemble Contempo Paris“, precum și directorul artistic al „Kammermusiktage Ahrenshoop“.