"Arta de a dărui", tema Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, coorganizat de ICR

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), coorganizat de Institutul Cultural Român (ICR), se va desfășura între 14 -23 iunie 2019 și are ca temă Arta de a dărui.  Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3300 de artiști și invitați din 73 de țări. 

La conferința de presă, dedicată FITS, care a avut loc joi, 23 mai 2019, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (Hanul Gabroveni), au participat numeroase personalități din lumea culturală și diplomatică: E.S. doamna Michèle Ramis, ambasador al Republicii Franceze în România, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasador al Republicii Federale Germania în România, E.S. domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România,E.S. doamna Jiang Yu, ambasador al Republicii Populare Chineze în România, E.S. domnul David Saranga, ambasador al Israelului în România. Au mai fost prezenți domnul Jean-Jacques Garnier, comisar general al Franței pentru Sezonul Cultural România-Franța, domnul Andrei Țărnea, comisar general al României pentru Sezonul Cultural România-Franța, Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la Ministerul Culturii,  doamna Merry Miller, consilier relații publice la Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, domnul Nigel Bellingham, director la British Council Romania, domnul George Banu, critic de artă și consilier artistic la FITS.

Din partea Institutului Cultural Român a fost transmis mesajul președintelui ICR, doamna Liliana Țuroiu, și la conferință au participat cei doi vicepreședinți ai ICR, domnul Mirel Taloș și domnul Krizbai Béla Dan.

Festivalul de Teatru de la Sibiu  reprezintă un dar făcut urbei, țării și lumii de neobositul Constantin Chiriac împreună cu echipa sa. Un dar oferit necontenit de26 de ani. Institutul Cultural Român este onorat să fie, și în acest an, partener FITS și să susțină această amplă sărbătoare a teatrului.Însoțim Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire și pasiune, primind și dăruind, la rândul nostru.În acest an, calitatea de parteneri ai FITS înseamnă și mai mult decât implicarea în evenimentele care transformă Sibiul, pentru 10 zile din iunie, în capitală a artelor spectacolului. Institutul Cultural Român este organizator, din partea țării noastre, al ediției 2019 a festivalului EUROPALIA, ediție la care România este țară invitată. Este o misiune de diplomație culturală a ICR de cel mai înalt nivel, iar fenomenul teatral întruchipat de Festivalul sibian se va bucura, în programul EUROPALIA, de reprezentarea binemeritată“, a transmis doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Constantin Chiriac, președintele FITS,  a subliniat, la conferința de presă: „Institutul Cultural Român a fost inițiatorul unei cooperări la un program strategic esential. Rostul ICR este de a promova creativitatea românească în dialog cu marea creativitate a lumii.  Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativității artistice din România și Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului. Scopul acestui parteneriat este de a pune în dialog marile valori culturale românești cu marea creație din Europa și din lume, pentru promovarea acestora, dar și pentru a iniția proiecte ale celor mai importanți artiști și celor mai importante structuri producătoare de spectacole".   Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire a profesioniștilor din domeniul artelor spectacolului, producători, organizatori de evenimente, finanțatori și promotori ai creațiilor artistice de calitate și, nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităților de cooperare și realizare a turneelor internaționale. Prin activitățile organizate - prezentări, conferințe, ateliere, întâlniri, activități de socializare - se creează oportunități de a cunoaște artiști locali și internaționali, de a promova producțiile proprii și de a extinde lista de contacte.

Institutul Cultural Român este cunoscut pentru misiunea sa de a promova creativitatea românească în străinătate. Există însă evenimente naționale care au o proiecție internațională extraordinară. Sunt patru mari evenimente în țară pe care le sprijinim: Festivalul Internațional de Teatrul de la Sibiu, Festivalul George Enescu, Festivalul Național de Teatru și Festivalul Internațional de Film Transilvania- TIFF. Suntem parteneri ai Festivalului de Teatru la Sibiu și, în paralel, suntem parteneri ai Teatrului Radu Stanca. Domnul director Constantin Chiriac spunea că teatrul a crescut odată cu festivalul, însă festivalul este o creație a teatrului. Festivalul și teatrul au crescut împreună, stimulându-se unul pe celalălat. ICR a sprijinit și festivalul, și teatrul. ICR a sprijinit, la început,  FITS prin evenimente conexe, iar de anul acesta, din 2019, suntem coorganizatori în proiectul amintit de domnul Chiriac “, a declarat domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al ICR. Trebuie să menționez că unul dintre cele mai importante evenimente de la EUROPALIA va fi, în luna decembrie, Povestea prințesei deocheate, producție a Teatrului Radu Stanca din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, fiind și o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la Sibiu. De asemenea, colaborăm cu Teatrul Radu Stanca și pe linie bilaterală în Republica Moldova, suntem foarte implicați în stimularea relațiilor teatrale cu Republica Moldova. Cel mai important eveniment pe care Institutului Cultural Român îl organizează la Chișinău este Reuniunea Teatrelor Naţionale. În cadrul Reuniunii sunt prezentate producții recente ale teatrelor invitate de peste Prut, ale teatrului gazdă și ale teatrelor naționale din Republica Moldova, spectacole în limba română.  Cu siguranță, vom continua să rămânem parteneri și în viitor cu Teatrul Radu Stanca și cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu“, a subliniat Mirel Taloș.

„Avem o bucurie imensă și un privilegiu deosebit să prezentăm astăzi programul de spectacole al acestei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pusă sub semnul distinctiv și asumat a ceea ce noi am numit Arta de a dărui. Este reverența noastră în fața unui public minunat și generos care, de 26 de ani, ne însoțește în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire și pasiune, pe care le primim și i le dăruim, la rândul nostru”, a punctat Constantin Chiriac, președintele FITS.

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale. Sezonul România-Franța aduce un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival.Théâtre de la Ville-Paris, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes,Théâtre du Rond-Point,Plasticiens Volants sauCie Aérosculpturesunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui. Cadoul pe care FITS il face de trei ani militarilor NATO sunt spectacolele aduse din SUA, chiar în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Parteneriatul strategic dezvoltat cu Republica Populară Chineză, la aniversarea a 70 de ani de parteneriat,  dă șansa publicului FITS să vadă spectacole unice, de o calitate și diversitate remarcabile. La final de festival se va derula un alt eveniment de amploare, „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra. Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primește o stea pe Aleea Celebrităților, iarHochkant Stelzentanzkunst - Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber. Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în fața publicului din lume care vine special să-i vadă.

Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!“,a subliniat Constantin Chiriac, președintele FITS.

Printre spectacolele eveniment ale acestei ediții se află:

Venezuela – Batsheva Dance Company (Israel), un nou spectacol de superlative în dansul contemporan, în care coregraful Ohad Naharin și dansatorii săi explorează dialogul și conflictul dintre mișcare și conținutul reprezentat de aceasta. „Venezuela” are multiple fațete și pune în joc posibilitățile infinite ale artei coregrafice, împingând totodată publicul să pună sub semnul întrebării propria libertate de alegere.

Izvorul dansului / Session – Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui (Irlanda, Belgia) este o colaborare între doi artiști extrem de diferiți care au pus explorarea sunetului la baza relaționării dintre ei. Granițele dintre mișcare și muzică, dintre văz și auz se transformă în sursă ludică, creând noi modalități de exprimare sonoră între grațios și absurd.

Dama cu camelii / Li Yaxian – Chongqing Chuanju Theatre (China) propune o reinterpretare a dramei și a sacrificiului unei femei pentru bărbatul pe care îl iubește.

Hamletul lui Dodin / Lev Dodin’s Hamlet - Maly Drama Theatre -Theatre of Europe, St. Petersburg (Rusia) – O piesă clasică, un nesecat izvor de întrebări: Oare cei care fac rău sunt conștienți că acțiunile lor sunt negative? Sunt ei oare sănătoși sau nebuni? Este posibil ca un nebun să fie conștient de nebunia lui? Ce ne motivează acțiunile: dorința de a face ceva ori imposibilitatea tragică de a face orice altceva? Dacă nu putem rezolva misterul umanismului lui Hamlet, trebuie cel puțin să-i găsim un sens.

Bucuria / Joy - Emilia Romagna Teatro Fondazione & Pippo Delbono Company (Italia) - Orice spectacol de teatru poate deveni o călătorie, traversând diferite situații, stări de spirit și percepții, luându-ne prin surprindere. Punerea în scenă a unui spectacol despre Bucurie reprezintă căutarea acelei unice circumstanțe, traversarea unor râuri de sentimente extreme în încercarea de a surprinde, în final, explozia de Bucurie.

Furtuna lui K. / K. Tempest – Matsumoto Performing Arts Centre (Japonia) – bazat pe „Furtuna” lui Shakespeare, considerată o piesă romantică specifică perioadei sale de creație târzie. Kazuyoshi Kushida, autorul acestui spectacol, spune că „Furtuna” pare un basm, iar minunile neînțelese ale planetei și ale universului pot fi revelate doar prin metode teatrale. Spectacolul atinge mai multe teme, cum ar fi magia, trădarea, răzbunarea și familia, iar muzica evocă spiritul insulei fermecate.

Starea de asediu / State of Siege – Théâtre de la Ville, Paris (Franța) este o adaptare după Ciuma, opera lui Camus în care sunt reunite toate temele din scrierile autorului: revoltă și rezistență, libertate și manipulare, curaj și resemnare, umanitate împotriva pasivității, precum și idealul unei lumi în care femeile și bărbații beneficiază de avantajele umanismului asumat. Spectacolul propune întrebări despre prezent, dar și despre viitorul societăților noastre: ce fel de orașe și de comunități umane trebuie construite pentru viitor, cum putem conecta multiplele diversități, cum ne putem reconecta cu natura, respectând-o și preluând din ea forța de a fi umani?

Peer Gynt – Dramaten, The Royal Dramatic Theatre of Sweden (Suedia) - reprezintă o combinație unică și amețitoare între satiră, suprarealism și saga. Spectacolul de față, bazat pe o adaptare semnată de Michael Thalheimer, aduce în fața publicului o nouă versiune asupra vieții excepționale a lui Peer Gynt.  Michael Thalheimer este unul dintre cei mai renumiți regizori europeni, fiind cunoscut pentru producțiile sale intense bazate pe texte clasice și animate de imagini și sentimente puternice.

***
Biletele puse astăzi în vânzare pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală din Sibiu (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 și 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00.

Bilete online și mai multe informații despre spectacolele FITS 2019 se găsesc pe www.sibfest.ro.