Ziua Culturii Naționale marcată în Portugalia prin tradiționalul "Maraton literar"

Ziua Culturii Nationale marcata in Portugalia prin traditionalul "Maraton literar"

Ziua Culturii Naționale va fi marcată și anul acesta în format online de către ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză prin tradiționalul Maraton literar. În data de 15 ianuarie 2022, începând cu ora 09:00, pe conturile de socializare ale celor două instituții va fi prezentat un material video inedit ce va însuma înregistrări ale unor lecturi din poeme de Mihai Eminescu, figurând în volumul Revedere, apărut în 2005 la editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. De data aceasta, invitația de a participa la Maratonul de Lectură se va îndrepta către tineri din Portugalia, și îl va avea drept protagonist principal pe eminentul lusitanist Dan Caragea, care va recita câteva strofe din poemul Luceafărul, în propria traducere. Filmul va insera de asemenea, o serie de materiale documentare din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române.

Maratonul de lectură, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017, cu titlul „Lisabona citește românește“, adunând un număr record de participanți. Acest fapt a dus la continuarea proiectului în anii următori, sub diverse forme și tematici. În 2018, maratonul a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Românești“ de la Universitatea din Lisabona (UL), evocând anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România. Amfitrionul evenimentului a fost însăși fiica acestuia, Helena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul Facultății de Litere da la UL. Cea de-a treia ediție l-a celebrat pe Constantin Brâncuși, în tandem la Lisabona și Porto, pornind de la texte semnate de autori români care au omagiat viața și opera marelui sculptor. În anul 2020, maratonul a fost prilejuit de cea mai importantă apariție editorială de popularizare a literaturii române în spațiul lusitan din ultimii ani: volumul Antologia de Poesia Romena Contemporânea (bilingv, română-portugheză), în traducerea lui Corneliu Popa, editată în 2019 de către Guerra & Paz Editores, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS. Ediția 2021 a fost realizată în format online, cu tema: Literatura română contemporană în spațiile lusofone și l-a avut drept invitat special pe poetul și traducătorul Dinu Flămând.

Maratonul a adunat de-a lungul anilor ambasadori, directori de institute culturale, precum și personalități importante din mediul cultural portughez care au recitat texte semnate de autori români. Îi amintim aici pe Rui Zink (scriitor, profesor universitar), Manuel Fonseca (scriitor și editor Guerra e Paz), Leonídio Paulo Ferreira (jurnalist, directorul cotidianului Diário de Notícias), Vítor Sousa (scriitor), Rui de Noronha Ozorio (poet), José Luis Jorge (fotograf și jurnalist), Daniel Perdigão (profesor, traducător), Álvaro Lobato de Faria (directorul Galeriei de artă MAC), Sofia Marçal (curator Muzeul Național de Istorie Naturală și Științe), Paulo Bragança (interpret de fado), Nuno Pinheiro (actor), Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges (scriitori, prof. univ. la Universitatea din Lisabona) ș.a..