Suită de evenimente de Ziua Culturii Naționale

Cu prilejul împlinirii a 172 ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu și a marcării Zilei Culturii Naționale la data de 15 ianuarie 2022, Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău vor organiza o serie de evenimente, după cum urmează:

Manifestarea omagială Al meu nume o să-l poarte...se va desfășura la Centrul Academic Internațional „Eminescu” din Chișinău, pe data de 15 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, va fi transmis în mediul online și va cuprinde comunicări susținute de prof.univ. Catalin Bordeianu, directorul adj. al ICR Chișinău; dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale din România, m.c. al Academiei Române; prof.univ. Pompiliu Crăciunescu; acad. Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei; acad. Mihai Cimpoi; acad. Stanislav Gropa și Valeriu Matei, membru de onoare a Academiei Române. În cadrul evenimentului va fi lansat volumul Maladia lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor, ediția a II-a, editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă, București 2021; coordonatori ai ediției: acad. Eugen Simion și dr. Irinel Popescu (ediția va fi prezentată în aceeași zi și la ședința solemnă de la Academia Română). De asemenea, vor avea loc prezentări de noi ediții din opera eminesciană, noi studii critice și reviste consacrate operei Poetului Național.

Recital de pian și voce susținut de soprana Alexandra Coman și pianistul Iosif Ion Prunner la Palatul Republicii din Chișinău pe data de 15 ianuarie 2021, ora 16.00. Evenimentul va include creații ale unor compozitori români de pe ambele maluri ale Prutului: Tiberiu Brediceanu, Ioan Chirescu, Timotei Popovici, Vasile Popovici, Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Doru Popovici, Constantin Silvestri și Clemansa Barberis.

Alexandra Coman este una dintre cele mai talentate și cunoscute soprano din România. A urmat cursuri de perfecționare cu Luciano Pavarotti și Katia Riciarelli, a cântat în săli de concert de prestigiu atât în Romania, cât și în Europa, și a fost pe scenă alături de artiști iluștri precum Jose Carerras, Placido Domingo, Alex Vicenes și Carry Persson. Alexandra are un repertoriu impresionant, alături de o utilizare versatilă a registrelor vocale. Jose Carreras a declarat: Alexandra Coman este o artistăfoarte talentată, cu o carieră strălucită în față, în timp ce Luciano Pavarotti a descris-o ca având „o voce frumoasă, de o coloratură interesantă și o calitate strălucitoare.”

Dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner s-a născut la Bucureşti într-oîntr-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri). A debutat ca pianist la vârsta de şase ani şi a cântat pe scena Ateneului Român la paisprezece ani. A urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.După absolvirea Universităţii de Muzică, desfăşoară o intensă activitate ca pianist concertist şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveţia). În acelaşi timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susţinute de acesta în concertele a capp