- 5 December 2016
- Etichete Omul perna Teatrul act Icr Eugen Gyemant Fundatia calea victoriei
Cu sprijinul Institutului Cultural Român, spectacolul „Omul pernă" de Martin McDonagh, în regia lui Eugen Gyemant a participat, pe 5 decembrie 2016, la Festivalul Internațional de Teatru ArtOkraina de la Sankt Petersburg. Evenimentul organizat de Za Chernoi Rechkoi Teatr a reunit nouă spectacole din Rusia, Anglia, Italia, Polonia, Belarus și România. „Omul pernă" este o producție realizată în parteneriat cu Teatrul Act din București, iar, în urma participării la această competiție, a obținut premiul pentru Cel Mai Bun Actor, pentru rolul Michal, jucat de Dan Rădulescu.
Spectacolul a câștigat alte 6 premii la festivaluri organizate în România, ca Festivalul Internațional Undercloud sau Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe, dar, cu ajutorul Institutului Cultural Român, a putut reprezenta teatrul românesc la această competiție internațională, întorcându-se cu premiul deosebit de onorant câștigat de Dan Rădulescu.
Teatrul Za Chernoi Rechkoi (Beyond Black River) din Sankt Petersburg este o instituție înrudită cu Teatrul Act din București, prin relația intimă cu spectatorii pe care o creează și prin deschiderea către o comunicare vie. În Sankt Petersburg, există peste 300 de teatre, iar interesul pentru autorul piesei „Omul pernă" se reflectă în mod evident în faptul că fiecare dintre acestea are cel puțin un spectacol de Martin McDonagh în repertoriu.
Astfel, deși selecția Festivalului a fost una diversificată - de la montarea clasică a „Căsătoriei", de Gogol, la reinterpretări ale textelor lui Shakespeare și la dramaturgie contemporană - spectacolul Teatrului Act s-a confruntat cu un public format din cunoscători atenți ai acestui autor. În ciuda barierei pe care o constituie diferența de limbă, publicul de la Sankt Petersburg a oferit actorilor spectacolului „Omul Pernă" printre cele mai calde reacții de până acum.
***
Din distribuție au făcut parte actorii: Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu și Teodora Iancu. Regizor și coproducator: Eugen Gyemant. Scenografia și grafica: Maria Nicola. Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă.
Un proiect conceput de Roxana Crișan, realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, finanţat de ArCuB prin programul cultural „Eşti Bucureşti" 2015.
Piesa este construită prin continue răsturnări de situație, ca o poveste fantastică de groază dezvoltată până la absurd. Aceste răsturnări teatrale fac ca textul să oscileze în continuu între parodie și un tragic naiv, asumat în același fel în care se implică copiii în propriile ficțiuni. Omul pernă este o comedie neagră despre imaginație, care uneori, cu cât e mai bolnavă, cu atât e mai creativă.
***
Omul pernă nu este un spectacol lejer. E dur şi cinic. [...] Un spectacol în care nu ai vreme să îţi tragi răsuflarea, în care nu există cale de ieşire nici pentru personaje şi nici pentu spectatori. Te surprinzi zâmbind sau chiar râzând când se vorbeşte despre crimă - îţi iei seama, te încrunţi pentru o secundă, apoi un nou zâmbet îţi apare pe faţă. Perversitatea artei şi forţa de manipulare a scenei, servite de un text contorsionat şi o montare ascuţită ca o lamă de cuţit. - Alina Epîngeac, Yorick.ro
Montarea versiunii de la Teatrul Act este o reuşită nu doar pentru că spune într-un mod realist toate poveştile din ea, ci şi pentru că te face să râzi acolo unde-ar trebui să plângi. [...]. Intrarea emoţională a fiecărui adult în Omul-pernă seamănă cu plecarea într-un joc de montagne-russe în care inima şi creierul o iau razna, iar ieşirea nu este întotdeauna lină şi plină de satisfacţii, ci mai degrabă de introspecţii. - Mirela Nicolae, Revista Teatrala Radio
Foto: www.teatrulact.ro