Sezonul Cultural Franța - România

Sezonul României la Centrul Pompidou

„Sezonul României la Centrul Pompidou” va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund, legat de scrierea istoriei artei moderne și contemporane.

Sezonul România-Franța 2019 este ocazia de a reveni asupra istoriei dinamicii culturale internaționale a secolului XX, pentru care Parisul a fost, mult timp, placa turnantă a debuturilor și afirmărilor unde reprezentanții scenei artistice din Europa Centrală și de Est au jucat rolurile principale. Prin câteva figuri fondatoare ale modernității artistice și avangardelor, muzeul va dezvălui bogăția istoriei în expoziții, instalații și parcursuri tematice.

Centrul Pompidou deține un reper absolut al artei moderne: Atelierul Brâncuși. Acesta va fi unul dintre spațiile principale ale sezonului cu o instalație lui Mihai Olos (1940 – 2015), creatorul vizionar și artistul carismatic, urmată de o întâlnire între Ciprian Mureșan și Şerban Savu care îl vor transforma într-un observator, într-o cameră cu ecou. Un dialog inedit va fi creat la muzeu, între Matisse și Pallady, în jurul „Bluzei românești” ; o expoziție Andrei Cădere (1934 – 1978) va prezenta aproximativ 50 de opere ale artistului în colecțiile permanente, în paralel cu parcursul Ponctuations marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Brătescu, Brudașcu, Grigorescu, menționând doar câțiva dintre aceștia.

Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu, precum și o instalație creată de Adrian Ghenie. În final, Galerie du Musée îi va aduce un omagiu, în 2019, operei, pe cât de insolentă, pe atât de intempestivă a lui Isidore Isou (1925 – 2007), printr-o monografie extraordinară.


Mircea Cantor – Carte albă

„VÂNĂTORUL DE IMAGINI” („CHASSEUR D’IMAGES”)

Poporul român a dezvoltat o relație particulară cu animalele sălbatice care, din pădurile munților Carpați până la pământurile mlăștinoase ale Deltei Dunării, ocupă spații vaste. Urși, lupi, păsări migatoare… toate animalele fac parte dintr-o faună abundentă celebrată în diferite sărbători populare.

Pentru omagierea acestei culturi unice care exprimă apropierea dintre oameni și animale, Musée de la Chasse et de la Nature îi oferă carte albă lui Mircea Cantor. Nu este doar o expoziție personală pentru descoperirea acestui teritoriu străin, a relației dintre Om și Animale, dar și o invitație pe care Mircea Cantor o adresează prietenilor săi pictori și desenatori ai școlii din Cluj de a ocupa muzeul incluzând operele lor în colecțiile permanente.

În cadrul evenimentului anual al muzeului, Sărbătoarea Ursului, artistul va invita grupuri tradiționale românești care se inspiră din obiceiurile ancestrale ale oamenilor sălbatici.