- 11 September 2019
- Etiketler Valeriu nicolae Accademia di romania I dialoghi di trani Literatura La mia esagerata famiglia rom
Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului, va participa la cea de-a XVIII-a ediție a festivalului literar „I dialoghi di Trani” din Italia, cu sprijinul Accademia di Romania. Desfășurat în perioada 17-22 septembrie 2019 în Puglia, la Trani și în localitățile limitrofe, festivalul include dezbateri, prelegeri și prezentări de carte, tema ediției din acest fiind Responsabilitatea.
Scriitorul Valeriu Nicolae va prezenta publicului italian cartea sa cu elemente autobiografice La mia esagerata famiglia rom, publicată în limba italiană la cunoscuta editură Rubettino, în traducerea Mihaelei Topală. Evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma.
Prezentarea cărții va avea loc miercuri, 18 septembrie 2019, ora 10:00, la Palatul Artelor Beltrani din Trani (Via Giovanni Beltrani 51). La lansarea volumului, alături de autor vor participa scriitoarea Claudia Bruno și traducătoarea Mihaela Topală. Volumul a fost prezentat și în cadrul programului literar românesc de la Salonul Internațional de Carte de la Torino 2019.
Născut într-o familie mixtă, de romi și români, lângă Craiova, Valeriu Nicolae a cunoscut pe propria-i piele ultimii 20 de ani ai comunismului lui Ceaușescu, a trecut prin revoluția română și a experimentat anii tranziției românești până la integrarea europeană. Între timp, a studiat și s-a eliberat de clișeele utilizate în mod obișnuit pentru descrierea poporului său și, la un moment dat, a început să-și spună povestea în paginile unuia dintre cunoscutele săptămânale de cultură din București, „Dilema Veche”, în care a evocat amintirile dulci-amare ale iubirilor și jocurilor din copilărie, personajele excentrice și excesive ale unei familii extinse și greoaie, sărăcia, aventurile adolescenței, primele experiențe ale rasismului, răscumpărarea, căutarea unei identități, voluntariatul cu copiii romi, vicisitudinile familiei lor, stereotipurile atât de greu de depășit în mentalul comun. În aceste povestiri dense există tot ceea ce înseamnă a fi rom în Europa de astăzi: speranțe și râsete, umilințe și bătălii și un viitor care urmează să fie construit. În 2013, Parlamentul European i-a conferit lui Valeriu Nicolae titlul de Cetățean european al anului. A obținut Premiul UNICEF în 2012 și Premiul Onorific World Children’s Prize, acordat de regina Suediei în anul 2018, pentru „eforturile sale neobosite pentru susținerea copiilor extrem de vulnerabili din ghetoul din Ferentari”.
Din 2017, festivalul este partener al Salonul Internațional de Carte de la Torino. Detalii: www.idialoghiditrani.com