Proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“ la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria prezintă vineri, 27 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina”. Documentarul este realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Evenimentul marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 - martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Scenariul: Simona Macovei 

Consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman 

Imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun

Voce: Carmen Tănase

Sunet: Alexandru Suciu 

Regia şi DoP: Florin Costache 

Montaj: Marius Sorescu 

Producător executiv: Diana Niţu 

Producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc 

Coordonator de proiect: Arpad Harangozo

Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.” (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina")

„Cimitirele oraşelor Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Ştefăneşti, Botoşani, Hârlău, Rădăuţi, Siret adăpostesc încă pietre tombale de o inestimabilă valoare, prin informaţiile pe care le transmit prin veacuri. Lespezile mormintelor de pe aceste pământuri sacre transmit prin bogăţia lucrăturii lor simboluri complexe reprezentând prin forme zoomorfe (animale existente sau de legendă), instrumente de educaţie, cu predilecţie cartea, imagini ierusalmitane şi speranţa renaşterii. Acestea reprezentau aşadar comunităţile evreieşti mari, puternice, serioase şi constructive, care au sălăşluit pe aceste meleaguri şi le-au ridicat în conştiinţa lumii. Până la momentele tragice ale Holocaustului, care au decimat populaţia evreiască din Bucovina şi a împrăştiat-o în colbul drumurilor transnistrene, în gropile comune sau în fumul cuptoarelor.

Filmul este caracterizat prin frumuseţea simplităţii plastice a imaginii, prin multitudinea de informaţii istorice comunicate, cât şi prin mesajul moral transmis. Şi anume ca aceste cimitire (în limba ebraică, cimitirul este numit Beit Haim = casa vieţii) sunt casele în care se odihnesc - până vor reveni la viaţă (sub ce forma va fi să fie aceasta) - moştenirile de valori spirituale şi de credinţă ale evreilor decedaţi. Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a peregrinat prin cimitirele evreieşti din Bucovina şi a realizat două albume fotografice de referinţă.

(Sursă: http://filme-carti.ro/filme/si-lespezile-vorbesc-cimitirele-evreiesti-din-bucovina-60950/)