Președinția română a Consiliului UE: 1 ianuarie-30 iunie 2019

Președinția română a Consiliului UE: 1 ianuarie-30 iunie 2019

Prioritățile președinției române se înscriu în sfera următorului motto: coeziunea, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență.

Programul Președinției se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, Europa mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

De asemenea, Președinția va găzdui un summit la Sibiu de Ziua Europei, care va orienta dezbaterea privind viitorul Europei. România deține pentru prima dată președinția prin rotație a Consiliului.


Misiunile Președinției

Președinția este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, Președinția trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru.

Președinția are două misiuni principale:

1. Planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire

Președinția conduce reuniunile din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) și al grupurilor de pregătire ale Consiliului, care includ comitete permanente, precum Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), și grupuri de lucru și comitete care se ocupă de chestiuni foarte precise.

Președinția se asigură că discuțiile se derulează în mod corespunzător și că sunt corect aplicate Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului.

Președinția organizează de asemenea diferite reuniuni formale și informale la Bruxelles și în țara care asigură Președinția prin rotație.

2. Reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE

Președinția reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin triloguri, reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

Președinția cooperează strâns cu:

  • Președintele Consiliului European
  • Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate

Președinția sprijină activitatea acestora, iar uneori i se poate solicita să îndeplinească anumite sarcini pentru Înaltul Reprezentant, cum ar fi să reprezinte Consiliul Afaceri Externe în fața Parlamentului European sau să prezideze Consiliul Afaceri Externe atunci când se discută aspecte legate de politica comercială comună.