Participare românească la Festivalul de Teatru de la Almada - spectacolul “EU, RODIN”, Teatrul Radu Stanca din Sibiu

În perioada 4-18 iulie 2011 se va desfăşura a 28-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Almada, al treilea ca dimensiune din Europa şi cel mai important festival de gen din Portugalia. În cadrul acestui eveniment, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Compania de Teatru din Almada, va prezenta spectacolul cu piesa Eu, Rodin de Patrick Roegiers, în interpretarea Trupei Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Spectacolul va avea loc în data de 6 iulie 2011, la orele 22h15, pe Scena Mare a Şcolii D. Antonio da Costa din Almada. Rezultat al unei coproducţii internaţionale, acesta se bucură de o distribuţie valoroasă care reuneşte actori din România, Franţa şi Belgia.

Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu este cel mai important teatru din România şi unul dintre cele mai active din Europa, un teatru de repertoriu, care are în componenţă o secţie română şi una germană, prezentând spectacole în cele două limbi şi nenumărate co-producţii internaţionale. Radu Stanca este unul dintre cei mai interesanţi autori, dramaturgi, poeţi şi oameni de teatru din România care şi-a legat numele de Sibiu atât ca poet, autor şi eseist, cât şi ca regizor, fondator de teatru şi şcoală, care s-a stins în plină putere creatoare: 42 de ani.

Eu, Rodin. La început a fost visul unui coregraf, acela de a îmbina povestea lui Camille şi a lui Rodin în cadrul unui spectacol în care dansul întâlneşte cuvintele. În 2002, Muzeul Guggenheim din Bilbao i-a adresat coregrafului belgian Marc Bogaerts invitaţia de a crea un spectacol de dans cu Esther Cloet. Un an mai târziu, autorul francez Patrick Roegiers s-a alăturat proiectului scriind monologul Eu, Rodin. Întâlnirea dintre dans şi cuvânt s-a realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, sub îndrumarea regizorului Mihai Măniuţiu. Traducerea textului este semnată de Anca Măniuţiu, spectacolul avându-l drept protagonist pe marele actor Constantin Chiriac. Eu, Rodin este un spectacol despre putere şi dragoste, despre creaţie şi distrugere, care înfăţişează confruntarea dintre Camille Claudel şi Auguste Rodin, maestrul şi marea dragoste a acesteia. Pe această temă bulversantă, Marc Bogaerts a creat un balet în care Camille, interpretată de dansatoarea Esther Cloet, îşi dansează relaţia cu Rodin. Punctul de vedere al lui Rodin, interpretat de actorul Constantin Chiriac, este evocat cu forţă în ineditul monolog „Eu, Rodin", scris special de către Patrick Roegiers.
Această îmbinare dintre dans şi cuvânt nu ar fi fost posibilă fără sensibilitatea şi acuitatea vizuală a regizorului Mihai Măniuţiu, şi fără imaginaţia fertilă a Iulianei Vîlsan.
După participarea în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2004, spectacolul a fost prezentat în oraşele Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi în turnee internaţionale: Israel, Belgia, Polonia şi Belarus.
Spectacolul s-a bucurat de un real succes, primind, în urma turneelor internaţionale efectuate, o serie de invitaţii: din partea Centrului Cultural Pompidou, de la Fundaţia Marcel Hicter, Wallonie-Bruxelles, Paris.