Nouă întâlnire în seria „ArtIntro“ la Institutul Cultural Român. „Omul pernă“ – o montare de succes prezentată de Maria Zărnescu

Marți, 28 aprilie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), la cea de-a doua întâlnire din seria „ArtIntro“, Maria Zărnescu, teatrolog și profesor, va prezenta spectacolul Omul pernă, în regia lui Florin Ion Grigoraș. Reprezentația va fi precedată de discuții cu publicul.

Considerat cândva „literatura celor care nu ştiu să citească“, teatrul nu este literatură, ci o artă sincretică. Dar care sunt artele care contribuie la acest sincretism? Ce este, de fapt, teatrul? Care este rolul său? De ce (să) mergem la teatru? Şi cum să-l înţelegem? – sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă invitata Maria Zărnescu, prof.asoc.dr. la UNATC „I.L. Caragiale“ Bucureşti.

Omul Pernă este o producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenţilor 2013 şi cu Premiul „Trapa de lansare“ la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) 2014. Spectacolul are la bază piesa cunoscutului scriitor britanic Martin McDonagh, multi-premiată la începutul anilor 2000. Acţiunea se petrece într-un stat totalitar, unde un scriitor este interogat de poliţie. Motivul: conţinutul povestirilor sale. Intriga poliţistă, umorul negru, subiectul contemporan şi montarea au asigurat succesul acestui spectacol, jucat în spaţii independente din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Regizorul Florin Ion Grigoraş şi tinerii actori Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Tudor Andronic reuşesc să treacă dincolo de tentațiile moralizatoare, mizând nemijlocit pe emoţia spectatorilor. Pentru rolul scriitorului Katurian, Rareş Andrici a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Absolvenţilor UNATC şi Festivalul Teatrului Studenţesc „În culise“ 2013.

Inițiativa organizării programului ArtIntro este ispirată de Young People’s Concerts, serie în cadrul căreia celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein le dezvăluia tinerilor americani, în deceniul şapte al secolului trecut, cu ajutorul Orchestrei Filarmonice din New York, secretele înţelegerii muzicii clasice. Întâlnirile aveau să fie preluate și de Televiziunea Română sub titlul „Cum să înţelegem muzica“, emisiune care a contribuit la educarea muzicală a câtorva generaţii.


Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.