MINUNATA LUME NOUĂ - CASE ALE MIGRANŢILOR ROMÂNI

MINUNATA LUME NOUa  - CASE ALE MIGRANtILOR ROMaNI
Loc: Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin
Ţara Oaşului, Maramureşul şi Bucovina sunt regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Ultimii ani sunt martorii apariţiei unor noi şi impozante construcţii în peisajul rural. Acestea se disting de casele tradiționale prin culori intense, etaje numeroase, decorațiuni din granit și marmură. Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. În străinătate lucrează de obicei în construcţii, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură. Banii puşi deoparte sunt investiţi în construirea unor case mari în localităţile din care provin. Arhitectura și dotările interioare sunt semne vizibile ale succesului lor în străinătate și ale unui stil de viaţă modern şi occidental. Casele şi maşinile de lux reprezintă cheia recunoașterii sociale, asigurând onoarea familiei.
Casele nou construite ajung să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămaşi în ţară continuă să locuiască în propriile case. Aceştia se ocupă de îngrijirea nepoţilor şi a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paște şi în luna august satele se animă prin întoarcerea celor plecaţi. Lumea se întâlneşte şi face schimb de noutăţi. În luna august au loc numeroase nunţi fastuoase, după care satele amuţesc din nou.
Expoziţia prezintă fotografii realizate de Petruţ Călinescu, Matei Bejenaru, Pietro Cingolani, Amelia Tue, Cristina Toderaş, Andra Jacob Larionescu, Anamaria Iuga, Daniela Moisa, Ionuţ Dulǎmiţǎ, Diana Necoarǎ, Ciprian Vațe, Eli Badicǎ, Laura Cǎpǎţânǎ Juller şi îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boomului din construcţii, urmând ca programul de evenimente conexe să aprofundeze în detaliu aceste aspecte.
Program:
Vernisajul expoziţiei
DJ Set cu Mihai Buţincu
20 noiembrie 2015, 19.00, Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin
Brave New World - Migration, the Construction Boom and its Consequences
Workshop interdisciplinar în limba engleză, în cadrul căruia vor fi abordate diverse aspecte ale migraţiei, boomului din construcţii şi ale consecinţelor sale. Participanţi: Manuela Boatcǎ, Romana Careja,  Ioana Călinescu, Petruţ Călinescu, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani,  Rudolf Gräf,  Claus Herrmann, Iulia Hurducaş, Vintilă Mihăilescu, Daniela Moisa și Xaver Victor Schneider. Sociologi, antropologi, politologi, economiști, fotografi, jurnalişti, etnologi, arhitecţi şi peisagişti vor aduce în discuţie un fenomen care a marcat nu numai regiunile din nordul României, ci este prezent într-o formă asemănătoare şi în alte ţări, precum Croaţia şi Serbia.
Datorită numărul redus de locuri, vă rugăm să vă înregistraţi la:
a.koehler@smb.spk-berlin.de
21 noiembrie 2015, 10.00-18.00
22 noiembrie 2015, 11.00 - 15.00, sala de conferinţe, Takustr. 38/40, 14195 Berlin
Când părinţii sunt plecaţi...
Seară de film: Calea Dunării şi Waiting for August 
Calea Dunării
România, 2013, R: Sabin Dorohoi 
Scurtmetraj, 13'
Ionuţ, un băieţel de 7 ani, trăieşte împreună cu bunicul lui într-un sat românesc de pe Dunăre. Părinţii lucrează în străinătate, la Viena, iar băiatului îi este tare dor de ei. Cum Ionuţ a dezvoltat o relaţie deosebită cu fluviul, în curând va încerca să reînnoade legătura cu părinţii lui, pornind într-o călătorie pe apă.
Waiting for August 
Belgia, 2014,  R: Teodora Ana Mihai                                                                                
Film documentar, 88'                                             
Georgiana Halmac va împlini în iarna aceasta cincisprezece ani. Ea trăieşte în oraşul Bacău din România împreuna cu cei  șase frați. Mama lor a fost nevoită să îşi părăsească copiii pentru a le asigura existența, lucrând în Italia, în oraşul Torino. Nu se va întoarce înainte de începerea verii. Georgiana este nevoită să improvizeze din mers, conversaţiile telefonice cu mama ei fiind singurele puncte de reper.
21 ianuarie 2016, Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin                
18.00: Tur ghidat al expoziţiei,  19.00: proiecţia filmelor
Țară fără părinţi
Un proiect fotografic, de Andrea Diefenbach
Andrea Diefenbach prezintă în seria sa Land ohne Eltern (Ţară fără părinţi) viaţa migranţilor din Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Fotografiile sale subliniază într-un mod dureros distanţa dintre două lumi despărţite una de cealaltă: lumea copiilor lăsați în urmă acasă şi cea a parinților care lucrează în străinătate.
4  februarie 2016, Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin               
18.00: Tur ghidat al expoziţiei, 19.00: Andrea Diefenbach îşi prezintă proiectul său fotografic
Seară de film
Primele două părţi ale trilogiei The Last Peasants
UK, 2003, R: Angus Macqueen                                                               
Film documentar, partea I  49', partea II 49'
Angus Macqueen narează în trilogia sa povestea a trei familii din satul Budeşti, România. Aceste familii au în comun faptul că unul sau mai mulți membri au hotărât să emigreze ilegal în Uniunea Europeană, pentru a lăsa în urmă problemele economice de acasă. În timp ce prima parte intitulată Journeys prezintă realitatea cu care se confruntă migranții, a doua parte, Temptation, aduce în discuţie conflictul cultural şi aşteptările diferitelor generaţii din România rurală. 
24 februarie 2016, Museum Europäischer Kulturen, Arnimallee 25, 14195 Berlin
18.00: Tur ghidat al expoziţiei,  19.00: proiecţia filmului
Seară de film: Aici ... adică acolo
România, 2012, R: Laura Căpăţână Juller
Film documentar, 76' 
Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, care au crescut cu bunicii. Părinţii lor sunt la muncă în Spania, ca atâţia alţi români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită. După mai bine de zece ani, socoteala de acasa nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Laura Căpăţână Juller le-a însoţit pe Ani şi pe Sanda timp de trei ani, urmărind cu delicateţe şi talent frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor.
După proiecţia filmului, regizoarea Laura Căpăţână Juller va participa la o discuţie cu publicul
18 martie 2016, 19.00, ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin
Ghid de călătorie / Travel Guide
Artist talk cu Matei Bejenaru
Matei Bejenaru, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la ora actuală, va prezenta proiectele sale dedicate fenomenului migrației (filme, fotografii, performance-uri), temă care l-a preocupat intens şi la care a revenit constant în ultimii 15 ani.
Evenimentul se va desfăşura în limba engleză.
14 aprilie 2016, 19.00, ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin
Filmele vor fi proiectate în limba română, cu subtitrare în limba engleză.
Evenimentele din cadrul programului sunt gratuite.
Proiect organizat în colaborare cu Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen.

FLYER SCHÖNE NEUE WELT