Corala ARMONIA

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română din Lisabona cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică" şi cu Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa, organizează la Lisabona două concerte de muzică sacră, la Sé Catedral, pe data de 4 aprilie 2009, orele 21.00 şi la Basilica da Estrela, pe data de 5 aprilie 2009, orele 21.00.
Sub bagheta dirijorului Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru, vor fi interpretate următoarele lucrări:

1. Aliluia - Paul Constantinescu
2. Colindul Sfântului Andrei – Stelian Ionaşcu
3. Rugăciune
4. Te Be Poem – Din repertoriul clasic rus
5. Cuvânt bun – Lucrare Bizantină
6. Ave Maria – Charles Gounod
7. Clopote de seară - Din repertoriul clasic rus (solist Diac. Ciobanu Petrică)
8. Sanctus – Fr. Silcher
9. Metanie – Muzică: Tudor Gheorghe; Aranjament: Marius Hristescu
10. Psalmul 121 „O ma Joie" – Michel Corboz
11. Doamne buzele mele – Pr. Ion Runcu (Solişti: Diac. Cristian Caragea; Mihai Urzicana)
12. Leberame Domine – G. Faure (solist: Alexandru Constantin)
13. Mare eşti Doamne – Iulian Cristoiu
14. Dank sei dir herr – G. F. Händel (Solişti: Diac: Ion Jean ; Alexandru Constantin)
15. O sacrum convivium – Lodovico Da Viadana
16. Priveşte din cer – Meditaţie pe un motiv din simfonia „Neterminată" de Schubert de Pr. Ion Runcu (Solişti: Diac. Cristian Caragea ; Mihai Urzicana ; Alexandru Constantin)
17. Lăudaţi pe Domnul – Gheorghe Danga

Corala bărbătească „Armonia" a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru fiind secundat de elevul Nicolae Călugăr.
În această perioadă, de după 2001, corala „Armonia" a avut o activitate muzicală foarte bogată:

- mai 2002 grupul coral susţine alături de corala „Te Deum Laudamus" un concert extraordinar la Sala Radiodifuziunii Române;
După 2003 , aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala "Armonia", alături de Înalt Prea Sfinţitul dr. Teodosie, susţine nenumărate concerte în ţară şi străinătate:
- Festivalul „I.D.Chirescu" susţinut la Cernavodă (2004,2005);
- Festivalul de Muzică Sacră susţinut în Palatul Patriarhal-Bucuresti (2004);
- Concerte religioase,clasice, folclorice susţinute în diferite oraşe: Ploieşti, Vatra- Dornei, Fălticeni, Tulce a, Mangalia, Bucureşti, Constanţa;
- Festivalul Internaţional al Artei Corale Bisericeşti găzduit de oraşul Constanţa;
- Martie 2005 grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică Constantinopol;
- Septembrie 2005 grupul coral participă la „Convegno internazionale. II monachiesimo ortodosso in Finlandia e nei paesi baltic" Grotta Ferrata-Roma (Italia);
- Octombrie 2005 corala este invitată să concerteze în cadrul festivalului „Kairo's 2005. La luce che viene da oriente" Bari, Conversano (Italia);
- Decembrie 2005 - concert extraordinar susţinut în catedrala catolică San Gines din Madrid; - Decembrie 2005 - grupul coral concertează în Israel: Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim.
- Ianuarie 2006 - grupul coral concertează la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir cu ocazia acordării titlului de „Doctor Honoris Causa" doamnei baronese Emma Nicholson.
- Aprilie 2006 - corala susţine un turneu de muzică sacră specifică perioadei pascale în Elveţia, concertând în biserici protestante dintre care menţionăm, biserica din Maur, catedrala protestantă Grossmunster-Zurich ce datează din vremea reformatorului protestant Ulrich Zwingle, grupul coral bucurându-se de prezenţa a peste 1000 de persoane;
- Aprilie 2006 (20-28) grupul coral vizitează pentru a ll-a oară Ţara Sfântă, participând la slujbe religioase specifice perioadei la Biserica română din Ierusalim şi Ierihon, totodată corala susţine concerte în Ierusalim, la sala Beit Ariela din Tel Aviv. În cadrul turneului din Ţara Sfântă, grupul coral trăieşte un moment unic, având, la invitaţia Pr. Patriarh Teofil binecuvântarea de a participa la slujba pogorârii sfintei lumini de la Sfântul Mormânt alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, fiind singurul cor românesc ce se bucură de o astfel de apreciere din partea Patriarhiei Ierusalimului;
- Decembrie 2006 - corala susţine mai multe concerte de muzica sacră în cadrul unui turneu organizat de Institutul Cultural Român în oraşele Londra şi Dublin.
Pe 1 decembrie 2007 corala susţine la Strasbourg un concert extraordinar de ziua naţională a României în prezenţa a numeroase oficialităţi ale Consiliului European. în acest cadru festiv concertul a fost transmis de binecunoscuta televiziune Mezzo.
În prezent Corala „Armonia" numără 20 de membri: Pr. Diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie, abordând un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.