Concert extraordinar de Ziua Europei la Chișinău

ICR Chişinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează un concert extraordinar de muzică clasică, cu prilejul Zilei Europei.

Concertul va avea loc pe data de 12 mai 2022, ora 16.00 la Sala cu Orgă din Chișinău şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea și soliștii OxanaCorjos (pian), Petru Pane (clarinet)

În program:

Concertul pentru pian în La minor, op.54 de Robert Schumann

Concertul pentru clarinet de Aaron Copland

Creații ochestrale semnate de compozitorii români Sigismund Toduță și Ion Dumitrescu.

Intrarea în sală va fi liberă.



Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârşită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei şi Ana Pitiş. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma (1991) şi Barcelona (1986). În anul 1992 a fost distinsă cu Premiul ”Cella Delavrancea” pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul cultural.

A apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. În ultimul an, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de Orchestra Română de Tineret şi maestrul Cristian Mandeal atât în Bucureşti cât şi în sala Academiei Santa Cecilia din Roma, totodată fiind invitată să susţină deschiderea/închiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană 2014/2016 cât și concertul de deschidere al Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco), iulie 2015. În iulie 2018 concertează la Festivalul Alto Adige și în octombrie deschide “Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes.

Petru Pane

Născut in anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul „George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. După patru ani, interesul său se îndreaptă către clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu, la Şcoala de muzică nr. 3. În această perioadă susține recitaluri la „Muzeul Enescu” București, la Sala Patria – Filarmonica din Brașov, la Palatul Suțu în cadrul stagiunii ACCUMM și la Universitatea Națională de Muzică.

Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la concursul național ”Iosif Sava”, Premiul II la Olimpiada de muzică, Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti”. A participat la cursurile de vară „Summer Academy Kronstadt”, Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu.

În noiembrie 2018 îşi face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacău dirijată de Ovidiu Bălan, după care cântă ca solist cu Orchestra Inginerilor București. Câștiga premiul I la Concursul național “Victor Giuleanu” (2019). Este selecționat de Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc in luna mai la Filarmonica “Ion Dumitrescu”. Este selectionat in Orchestra Simfonietta ca cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei, iar din 2021 face parte din Orchestra Română de Tineret, cu care a concertat la Festivalul Internaţional “George Enescu”. În septembrie 2019 este invitat in cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a susține două scurte recitaluri, iar în luna octombrie debutează ca solist la Ateneul Român în cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”. Anii 2020 și 2021 aduc tânarului clarinetist participarea la turneul național „O harpă de poveste”, în care cântă alături de Maria Bâldea, Adriana Cîlţea şi Oxana Corjos. În decembrie 2020 câştigă Premiul I la prestigiosul concurs internațional “Sava Dimitrov”, jurizat de personalitați de prim rang ale scenei internaționale.

Petru Pane este bursier UNIMIR 2021. Ca solist a susținut în 2021 un turneu naţional inedit în stagiunea filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureş, sub bagheta lui Gheorghe Costin şi a lui Adrian Petrescu. Turneul a fost promovat de Institutul Polonez din București, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet şi orchestra.

Cristian Florea

Născut în România, Cristian Florea a fost considerat de la primele sale apariţii în public un mare talent muzical, fapt confirmat și de premiile pe care le-a obţinut la competiţiile internaționale din Belgrad, Colmar-1978, Geneva-1979, München-1982.

A început să studieze violoncelul sub îndrumarea profesorului Gerhard Miess la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Sibiu, orașul său natal, și-a continuat studiile la Cluj în clasa profesoarei Ilse Herbert.În1969, devine elev al Liceului de Muzică,,George Enescu"din București unde îi are ca profesori pe Ilie Iliescu și Josip Caleff la violoncel,Luminița Ghencea la muzica de cameră. Curând este lansat în viața competițională și artistică a României, astfel că la Concursul Liceelor de artă obține Premiul I la muzica de cameră și la 15 ani își face debutul ca solist în sala Ateneului Român, interpretând Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră de C.Saint-Saens. Devine student al Conservatorului,,C.Porumbescu",actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde i-a avut ca profesori pe George Iarosevici, Serafim Antropov, Aurel Niculescu, Paul și Irina Staicu, George Halmoș, Wilhelm Berger. Reușește să studieze cu profesorul Marçal Cervera și să obțină gradația de onoare la Conservatorul de Muzică din Freiburg im Breisgau (Germania). Plecarea din țară îi oferă posibilitatea de a studia cu mari artiști care i-au influențat dezvoltarea ulterioară: Pierre Fournier, Sandor Vegh, Isaac Stern, Enric Casals, Stefan Popov.

Talentul tânărului violoncelist, evidențiat printr-o bogată imaginație, senzualitate și, mai cu seamă, prin sunetul perfect, cald și generos, cum a menționat Daily Telegraph (Londra, 1985), i-a asigurat prezența pe scenele din România, Elveția, Germania și ocazii numeroase de colaborare cu dirijori celebri, ca Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondrașin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager, Nikolaus Arnonkur și mulți alții. A făcut multă muzică de cameră în diferite formații: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur și Orchestra de Cameră omonimă din Elveția, Ansamblul 13 din Baden Baden, a ocupat funcția de solo cellist în Tonhalle Orchestra din Zürich.

Activitatea artistică mereu a îmbinat-o cu cea pedagogică, fiind profesor de violoncel la Școala Superioară de Muzică din Freiburg (1985) și Trossingen (1985-1990)- Germania, profesor de muzică de cameră și orchestră la Conservatorul Diputació de Tarragona - Spania. Susține numeroase cursuri de master-class și este invitat în juriul prestigioaselor concursuri internaționale din România (Jeunesses Musicales), Germania (Kurt Masur), Spania (Primer Contractem), Armenia (Aram Haceaturian).

Tentația baghetei a fost mereu prezentă, astfel că în 1986, atunci când a fondat „Kammerorchester Cristian Florea” la Freiburg (Germania), Cristian Florea și-a împlinit un vis. După 1989 a devenit director general și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale "Hermania" și "Sala Thalia". În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene cu care pe parcursul mai multor ani a realizat diferite proiecte, inclusiv cu mari artiști: Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo, Ainoah Arteta.

Până în 2020 a fost solist al Filarmonicii din Sibiu. În prezent este prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus în concertele din cadrul edițiilor 2011 și 2015 ale Festivalului Internațional ”George Enescu”, urmate de alte invitații pentru evenimente muzicale speciale, printre care Concertul la Palatul Cotroceni și la Casa Radio. Pentru numeroasele proiecte realizate cu mult succes împreună cu Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, cu care colaborează din 1992, și promovarea acesteia dirijorului Cristian Florea i s-a decernat Premiul Ministerului Culturii ”G.Musicescu” (2011) și i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă” al Republicii Moldova (2011).

Interesat de creații muzicale din toate etapele istorice, Cristian Florea are un repertoriu foarte bogat, cu multe prime audiții, numeroase opusuri fiind înregistrate pe LP-uri, CD-uri sau pentru diferite posturi de radio și televiziune: Spania TV1, TV2, TV3, TV France 1,TV5, TV România, Cluj TV,TV Moldova, Swiss DRS, German SWF3, Köln WDR, Baden Baden Funk TV, Süfunk Stuttgart, SDR Karlsruhe, Hungarian TV, Radio Nacional de Espańa, Bayrische Rundfunk München,Niederlaendische Rundfunk of Den Haag.

Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu mare succes cu numeroase ansambluri muzicale: ”Mozarteum Salzburg” (Austria), ”Soliştii din Montpellier” (Franța), ”Musici of Prague” (Cehia), Filarmonica din Monterrey (Mexic), Orchestra Simfonică Madrid, Orchestra Simfonica Nacional de Catalunya din Barcelona, orchestrele din Málaga, Galicia,Murcia(Spania), orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Bacău, Botoșani, Brașov, Iași, Arad, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Craiova, Constanța, „George Enescu” din București (România), ansambluri orchestrale din Ucraina, Republica Moldova, Italia, SUA, Ungaria, Germania, Belarus, Rusia, Polonia, Lituania etc.

Violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar, artist european în adevaratul sens al cuvântului, cu dubla cetățenie-română și germană-și cu reședințe în Spania, România și Republica Moldova, Cristian Florea este recunoscut drept unul dintre cei mai valoroși muzicieni de talie internațională.