Concert „2 GENTS” de Ziua Națională a României la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României organizează un concert extraordinar de Ziua Națională a României susținut de formația „2 GENTS” acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, Capela Corală „Doina” și invitații lor speciali: Andreea Bucur (soprano) și Alexandru Nicolae (chitară).

Evenimentul va avea loc pe data de 26 noiembrie 2022, ora 19.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.  

„2 GENTS” este un proiect muzical premium, fondat în 2018 de cunoscuții artiști români Ciprian Rogojan (instrumente de percuție) și Doru Todoruț (voce). Este un proiect versatil, cu un repertoriu care include melodii reprezentative din diverse genuri muzicale și din diferite perioade de timp, reorchestrate într-o manieră accesibilă.

Ciprian Rogojan este licențiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de percuție. A fost fondator al proiectului „2 Vibes Symphony” și fondator al formației „Sistem”, ocupând locul 3 la concursul Eurovizion în anul 2005, la Kiev (primul rezultat notabil obținut de artiștii români participanți la acest prestigios concurs internațional). Alătură de formația „Sistem” are la activ 4 materiale discografice și peste 15 hit-uri care au fost în topurile românești. împreună cu colegii de formație, Ciprian Rogojan s-a implicat în numeroase campanii educaționale pentru dezvoltarea, în rândul tinerilor din România, a spiritului ecologic și de protejare a naturii.

Doru Todoruț este cântăreț, actor, compozitor și textier. A lăsat cariera de învățător pentru a se dedica scenei. A câștigat talent show-ul de „Popstars”, a jucat în primul soap opera românesc - Numai iubirea și în serialul Om bogat, om sărac.

A dobândit succesul muzical cu trupa „Deepcentral”, care de peste 11 ani a avut mai multe single-uri number one în România și peste granițe. Melodiile compuse, scrise și cântate de Doru Todoruț au ajuns în topurile radiourilor internaționale, fapt ce a condus la apariții de concerte și festivaluri în Germania,India, Turcia, Rusia, Ucraina, Cehia, Belgia, UK, Grecia etc.

Daniel Jinga (n. 11 ianuarie 1978, Buzău) este Managerul Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgoviște. A avut ca profesori de dirijat sau mentori pe Marin Constantin, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, Sharon Hansen și Erwin Ortner.

S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal” și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic” cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renațtere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandre Hausvater, Alexandru Dabija.

Este inițiator și dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau „mainstream” ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul „Song” și mulți alții.

Alături de Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică „Muntenia” a realizat discul Rapsodiem, care cuprinde cele două rapsodii enesciene și suita Valurile dunării, compusă de Iosif Ivanovici. Din anul 2012 este Maestrul de Cor al Operei Naționale București.

În perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020, Daniel Jinga a fost Director Artistic al Operei Naționale București.