Cinci filme românești, prezente la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus cu sprijinul ICR Berlin

Cu ocazia unei noi ediții a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cottbus (FFC), care se va desfășura în perioada 5 - 10 noiembrie 2024, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin va sprijini promovarea filmelor românești, consolidând astfel influența cinematografiei românești în cadrul acestui eveniment dedicat producțiilor din Europa de Est.

Fondat în 1991, FFC se concentrează pe filmele din fostele țări socialiste și țările înrudite cultural și economic cu acestea. Scopul FFC este de a promova filme de calitate, de a facilita accesul la piața cinematografică și de a descoperi talente în regiunea Europei de Est. Festivalul include competiții și secțiuni tematice, oferind publicului ocazia de a vedea premiere mondiale, internaționale și germane. Anul acesta, prezenţa creatorilor români și a celor din Republica Moldova la festival este consistentă. Vorbim despre un total de cinci filme, pe care le puteţi vedea la Cottbus, după cum urmează:

În competiția de scurtmetraje se remarcă filmul Tiktok_cowboy, regizat de Anastaseu Ștefan. Proiecțiile vor avea loc vineri, 8 noiembrie, ora 19:00, la Weltspiegel 1, și duminică, 10 noiembrie, ora 10:00, la Weltspiegel 2.

• Synopsis: Este ziua 1 a carantinei COVID în România, iar pe calul său, tânărul influencer Zoro pleacă spre oraș pentru a-și lua pruncul nou-născut și iubita din spital. O călătorie plină de absurdități începe...

În cadrul secțiunii Hits, filmul High School Thieves / Hoții de subiecte, regizat de Tudor Petremarin, va avea premiera mondială la Cottbus și are 120 de minute. Proiecțiile sunt programate pentru miercuri, 6 noiembrie, ora 17:00, la Kammerbühne, și joi, 7 noiembrie, ora 13:00, la Stadthalle.

• Synopsis: urmărim povestea lui Sofia, Alex, Amalia și Tomiță, care sunt aproape de a termina liceul. Pentru a-și îndeplini visurile după școală, ei decid să scurgă online subiectele de la bacalaureat. Însă, în această comedie românească de tip „coming-of-age”, prea mulți bucătari strică ciorba, mai ales când Alex încearcă să cucerească două fete din echipă.

Un alt film aparține secțiunii Spectrum și este The New Year That Never Came / Anul nou care n-a fost, regizat de Bogdan Mureșanu. Această coproducție România-Serbia, cu o durată de 138 de minute, are loc în București, în decembrie 1989, în ajunul Revoluției Române. Proiecțiile sunt programate pentru vineri, 8 noiembrie, ora 15:30, la Obenkino, și duminică, 10 noiembrie, ora 20:00, la aceeași locație. Filmul a avut premiera pe 1 septembrie 2024, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul Orizzonti pentru cel mai bun film.

• Synopsis: În episoade pline de umor, destinele a șase persoane se intersectează, chiar dacă nimeni nu poate anticipa amploarea schimbărilor ce vor urma.

În secțiunea MIOB in Shorts, va fi proiectat filmul Between the Edges of the Day / Între marginile zilei, regizat de Andreea Lăcătuș. Proiecția va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, ora 21:00, la Obenkino.

• Synopsis: filmul spune povestea Mării, o fetiță de 10 ani, care, noaptea, ajunge împreună cu mama ei în București, căutând adăpost la rude.

În cadrul secțiunii Specials, filmul My Late Summer, o coproducție minoritară românească (Tangaj Productions), va deschide festivalul. Regizat de Danis Tanović, are 98 de minute și este produs în 2024. Proiecțiile sunt programate pentru marți, 5 noiembrie, ora 19:00, la Staatstheater Cottbus, și ora 20:00, la Stadthalle, precum și duminică, 10 noiembrie, ora 14:30, la Weltspiegel 2.

• Synopsis: Filmul explorează dragoste, durere și sentimente nostalgice pe o insulă din Adriatica croată, în finalul verii, unde un mic grup de oameni se întâlnesc și se apropie mai repede decât și-ar dori. 

Mai multe informații despre festival găsiți aici.