BRUXELLES. #dansliteratura, un jurnal performativ dezvoltat de artistul Cosmin Manolescu

„Corpul în relaţie cu poezia, muzica şi artele plastice” este un jurnal performativ dezvoltat de curatorul Cosmin Manolescu împreună cu trei artişti români - Robert Elekes, Sabina Ulubeanu şi Alina Uşurelu, alături de reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Bruxelles, în luna mai 2020. Trilogia debutează cu episodul „terminal obsolescence”, în care coregraful şi dansatorul Cosmin Manolescu şi poetul Robert Elekes vă invită la o călătorie poetică a corpului şi a dansului contemporan, pentru a rămâne „împreună, dar de la distanţă” prin intermediul artei. Timp de două săptămâni, cei doi au construit un limbaj pornind de la dans şi text, invitându-se reciproc la exerciţii de creaţie din spaţiile limitate ale locuinţelor fiecăruia, rezultând astfel o asociere între dansul performativ misterios şi textul poetic complementar, „terminal obsolescence” despre sentimentul de uzură simţit de artişti şi de public în perioada de izolare.

În calitate de partener, Institutul Cultural Român prin reprezentanţa sa de la Bruxelles va difuza pe pagina de Facebook, începând cu data de 15 mai, conţinutul acestui proiect de excelenţă artistică şi va propune includerea proiectului pe platformele online ale partenerilor media EUNIC şi Federaţia Wallonie Bruxelles International, încurajând permanent interconectarea artiştilor cu publicul şi schimburile artistice internaţionale, în mediul digital.

„Una dintre modificările importante ale acestei perioade este TIMPUL, de aceea am propus un video-performance poetic slow-motion. Am schimbat cu Robert înregistrări dansând, el mi-a trimis lecturi cu poemele proprii şi înregistrări cu activităţile fizice şi domestice. Am legat o comunicare emoţională şi ne-am inspirat reciproc. Mă bucur să colaborez din nou cu poetul Robert Elekes în acest proiect realizat special pentru ICR Bruxelles, şi să ducem, astfel, mai departe prima noastră colaborare din proiectul #dansliteratura.”, declară Cosmin Manolescu.

La confluenţa dintre poezie şi dans, „terminal obsolescence” invită la dialog despre teme precum: libertate, cetăţenie, revoltă, spaţiu intim versus spaţiu public, creativitate versus uzură. Nenumărate narative sunt posibile, iar intenţia celor doi artişti este de a se interconecta cu semenii, în ciuda izolării sociale, prin intermediul schimburilor stratificate şi al mesajelor poetice-performative cu vocaţie societală.

„În 2017, am colaborat prima dată cu Cosmin Manolescu în cadrul proiectului #dansliteratura şi acum doi ani, cu susţinerea ICR Bruxelles, citeam la Amsterdam în cadrul Nopţii Europene a Literaturii. Mă bucur cu atât mai mult că şi în această perioadă mai dificilă, în care activitatea artistică şi culturală trebuie să iasă din zona lor de confort, să experimenteze cu forme noi de producţie şi diseminare, am şansa să lucrez iar cu ICR Bruxelles şi Cosmin. Poemul ʼterminal obsolescenceʼ este un colaj din versuri noi, scrise special pentru acest proiect şi fragmente poetice din volumele de poezie „aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” (2015, Tracus Arte) şi „o dronă care să mă vrea în sfârşit doar pe mine” (2018, Casa de Editură Max Blecher), care mi s-au părut că rezonează cu mişcările lui Cosmin. Forţa produsului artistic final este totuşi dată de interdisciplinaritatea sa şi sper că prin interacţiunea dansului, a textului poetic şi a muzicii am reuşit să comunicăm un fragment de viaţă şi creativitate contemporană care să şi combată sentimentul de obsolescenţă care se mai instalează din când în când sub pielea noastră.”- mărturiseşte Robert Elekes.

„Corpul în relaţie cu poezia, muzica şi artele plastice” reprezintă un act creativ-colectiv-digital, o imersiune în viaţa, preocupările şi interesele artiştilor, dar şi un focus despre ieşirea din zona obişnuită de expunere, în căutarea unor forme alternative de expresie, pentru a rămâne alături de public şi de comunitatea artistică internaţională.

„Este un proiect artistic pentru mediul online care continuă experienţa întâlnirilor mele artistice cu poezia, muzica şi filmul, demarate în 2017, în cadrul proiectului artistic “Dans-Wanderer” (www.danswanderer.ro). Împreună cu Robert Elekes,cu tânără artistă vizuală Alina Uşurelu şi cu compozitoarea Sabina Ulubeanu construim trei filme scurte experimentale care compun un jurnal performativ al acestor timpuri pandemice dificile pe care le trăim. Proiectul nostru artistic este, cred, o reprezentare a corpului în stările sale de tensiune şi luptă contra virusului, dar şi un material care încapsulează peste timp, experienţa acestei perioade, obligați fiind să trăim la distanţa de oameni, de evenimente şi de publicul nostru. Aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără sprijinul Institutul Cultural Român de la Bruxelles", mărturiseşte Cosmin Manolescu

Cosmin Manolescu (www.dans.ro) este coregraf, performer, expert cultural şi director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor. Spectacolele şi proiectele sale, aflate la graniţa între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la Bucureşti, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din ţară şi în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidenţe, ateliere) şi a avut un rol important în promovarea şi dezvoltarea dansului contemporan în România.

Robert Elekes s-a născut într-o familie multietnică în Braşov, în 1985. În 2004 a absolvit liceul maghiar Aprily Lajos din Braşov, iar în 2008 Universitatea Transilvania. În 2012, a obţinut titlul de doctor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, pentru o teză despre literatura germană în România, în timpul comunismului. În prezent, predă literatură şi studii de traduceri literare la Universitatea Transilvania. A publicat primul poem "Speologia Sinelui" în 2012, în revista literară Corpul T. Primul său volum de poezie, “Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” a fost publicat în 2015, la editura Tracus Arte. Pentru acest debut a primit Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, Premiul National Iustin Panţa, Premiul de debut al revistei literare Familia şi premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Poemele sale au fost traduse în maghiară, germană şi engleză. Este fondator şi coordonator al clubului de lectură şi al festivalului de poezie Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets.