- 23 June 2020
- Etichete Icr Icr berlin Institutul cultural roman de la berlin Teatru Volksbuhne Festival Teatrul tineretului
Teatrul VOLKSBÜHNE din Berlin organizeză, alături de
alte 10 instituții de cultură din estul Europei, în perioada 24-26 iunie 2020, festivalul
digital „POSTWEST \\ guess where”, eveniment la care participă și Teatrul
Tineretului din Piatra Neamț.
Festivalul transcultural „POSTWEST \\ guess where” explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului.
Festivalul de teatru este rezultatul unei fructuoase colaborări internaționale, ce reunește teatre din zece ţări din Europa de Est. Prezența românească în cadrul festivalului „POSTWEST// guess where” este reprezentată de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
Timp de trei zile vor fi prezentate pe o platformă online performance-uri live, conținut video la cerere, produse audioși discuții cu colaboratorii din proiect, toate investigând artistic diviziunea dintre Est și Vest și stereotipurile pe care încă le generează. Platforma va fi completată de evenimentele conexe: seria Platform East, seturi de DJșiîntâlniri cu artiștii.
În contextul actual și redefinit de formatul online al festivalului, Teatrul Tineretului a pregătit un eseu video, „POSTWEST - something digital”, conceptul aparținând Gianinei Cărbunariu. Echipa artistică este formată din: Dorothee Curio (Germania), Mihai Păcurar, Vlad Petri, Alex Halka, Vlad Socea, Valer Simion Cosma, Emanuel Becheru, Paul-Ovidiu Cosovanu, Corina Grigoraș, Ruxandra Maniu, Andrei Merchea, Mircea Postelnic.
„POSTWEST - something digital” își propune să ofere o incursiune în procesul de creație a unui spectacol de teatru, un proces întrerupt și regândit în funcție de noua realitate. Compus din fragmente de idei, gânduri și reacții, colajul invită la reflecție asupra granițelor vizibile și invizibile, mai ales în acest moment de criză ce remodelează imaginea pe care o avem față de ceea ce este astăzi Europa și ceea ce ar putea sau ar trebui să fie. Este și un mijloc de a depăși o situație dificilă, de a merge mai departe în căutarea unor noi posibilități.
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț este o instituție de cultură profesionistă, finanțată din fonduri publice, specializată în producția de spectacole de teatru și activități artistice interdisciplinare. Sprijinirea creatorilor de teatru aflați la început de drum este o misiune marcată în ADN-ul acestei instituții de la momentul începerii funcționării acesteia, în anul 1958. Teatrul Tineretului și-a câștigat renumele și respectul spectatorilor și al profesioniștilor de teatru, fiind rampă de lansare pentru numeroși actori, regizori, scenografi care au devenit vârfuri ale generației lor. Momentan, teatrul reunește un ansamblu permanent de 27 de actori care colaborează cu invitați și artiști de toate vârstele.
Gianina Cărbunariu este regizor, dramaturg, manager al Teatrul Tineretului și curator al Festivalului de Teatru din Piatra Neamț (din 2017). Scrierile ei de tip ficțiune sunt de obicei inspirate din interviuri și mărturii bine documentate. Spectacolele ei au fost realizate de asociații de producție independente, precum drama „Acum” și „Piese Refractare”, dar și în colaborare cu teatre de stat din România (Teatrul Național, Sibiu, Teatrul Odeon și Teatrul Mic din București, Teatrul de Stat Maghiar)și din străinătate (Centro Dramatico Nacional- Madrid, Emilia Romagna Fondazione (ERT) - Modena, Teatrul Kammerspiele - Munchen).
A fost invitată să reprezinte România la selecția oficială a Festivalului Avignon, cu spectacolul „Solitaritateˮ, în calitate de regizor de dramaturg, și cu ͈The Tigreˮ, ca autor al textului.
Spectacolele ei au fost prezentate și în alte festivaluri internaționale, cum ar fi New Plays From Europe Biennale din Wiesbaden, Wiener Festwochen, Festivalul Trans Ameriques din Montreal, New Drama Moscova, Dialog Festival Wroclaw, LIFT Londra, Divadelna Nitra Slovacia, New Drama Budapesta, Mladi Levi Ljubljana, Festivalul Internațional de Teatru din Liege, Una Mirada al Mundo, Madrid. Piesele sale au fost traduse și produse în teatre, precum Royal Court London, Schaubühne Berlin, Royal Dramatic Theatre Stockholm, Volkstheater Viena etc.
Mai multe detalii legate de programul festivalului găsiți aici: