Sala Casts Court a prestigiosului Victoria & Albert Museum din capitala britanică găzduieşte, pe 6 decembrie 2013, a doua prezentare a spectacolului de lumini şi muzică imaginat de artiştii români Dreamrec (Silviu Vișan) și Rochiţe (Cătălin Matei) pentru seria de evenimente dedicate împlinirii a 1900 de ani de existenţă a Columnei lui Traian.
Realizat de ICR Londra în colaborare cu Muzeul V&A şi cu sprijinul Ambasadei României la Londra, programul aniversar a fost lansat pe 21 noiembrie şi cuprinde șase evenimente desfăşurate până în ianuarie 2014, cu scopul de a reaminti semnificația istorică și identitară a monumentului din perspectivă contemporană, prin forme artistice originale, de actualitate.
Proiecţiile video 3D, însoţite de muzică, vor transforma replica în mărime naturală a Columnei din galeria Casts Court într-un ecran imens, animat de o explozie de imagini şi culoare, de scene dramatice de luptă, pe fundalul sunetelor de flaut, harpă şi tobe de război. Spectacolul include şi un scurt film documentar produs de V&A, prezentat de celebrul istoric şi jurnalist BBC Dan Snow, care a spus: „Replica Columnei din sala Casts Court este o mină de aur pentru istorici şi o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Programul aniversar este o iniţiativă excelentă de a aduce Columna la viaţă pentru cei tineri; cu cât aflăm mai multe despre povestea ei, cu atât devine mai impresionantă”.
Seria de evenimente include încă un spectacol în cadrul „Serilor deschise" la V&A, un foarte popular program permanent ce atrage mii de vizitatori, pe 17 ianuarie 2014. Totodată, la ICR Londra continuă expoziţia de fotografie stereoscopică organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, reprezentând cele 125 de reliefuri ale columnei prin iamgini în 3D realizate de arhitectul Matei Filip.
Muzeul Victoria and Albert este cel mai mare muzeu din lume de artă decorativă şi design, cu o colecţie permanentă de peste 4, 5 milioane de obiecte. Muzeul a fost înfiinţat în 1852 şi se află în proximitatea marilor muzee de istorie naturală, de ştiinţă şi a celebrei săli de concerte Royal Albert Hall. Are o suprafaţă de 51000 m2 şi 145 de galerii, cu o colecţie impresionantă care acoperă 5000 de ani de istorie şi artă din Europa, America de Nord, Asia şi Africa de Nord. Muzeul este vizitat anual de aproximativ 2 900 000 de vizitatori din toată lumea.