- 13 September 2022
- Štítky ICR Institutul Cultural Roman Forumul International de Teatru Out of the Frame
Cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Teatru Out of the Frame, organizată de Asociația Teatrală Shoshin, va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2022, între orele 10.30 - 19.30. Evenimentul, care va reuni artiști și organizații de teatru locale și internaționale, va cuprinde, cu sprijinul Institutului Cultural Român, un program intensiv de discuții, lansări de carte și ateliere de teatru găzduite de ZIZ – Art and Social Area din Cluj.
Întâlnirea internațională este evenimentul final al proiectului R.I.O.T.E. 3 (Rural Inclusive Outdoor Theatre Education 3), finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Agenda Forumului își propune să prezinte practici locale și internaționale care pun comunitatea în centrul activității teatrale și care au ca obiectiv prioritar să facă produsele artistice și cultura în sens larg accesibile persoanelor care trăiesc în afara sistemelor culturale, la periferiile acestora și în comunitățile rurale.
Programul Forumului va începe cu un atelier de două ore pentru artiștii, facilitatorii culturali, organizațiile și instituțiile care lucrează în zonele rurale și care doresc să își dezvolte cunoștințele despre practica teatrului comunitar. Atelierul va fi condus de doi artiști britanici legendari, John Fox și Sue Gill. Fox și Gill au co-fondat Welfare State International [WSI] în 1968, o organizație care a devenit renumită în întreaga lume pentru crearea de spectacole de teatru site-specific, spectacole de foc, parade de lampioane, instalații și evenimente artistice participative.
Participarea la atelier este gratuită; înscrierea se poate face printr-un e-mail trimis pe adresa shoshin.mail@gmail.com.
Programul de după-amiază al forumului va începe cu o dezbatere cu invitați din partea unor organizații culturale clujene care derulează și proiecte de teatru comunitar: Waitingroom Project, Reactor, Create.Act.Enjoy, Magic Puppet și asociația organizatoare Shoshin. Discuția va fi moderată de managerul cultural Miki Braniște, expert în scena teatrală independentă din țară. Aceasta va fi urmată de o masă rotundă cu participanți internaționali, moderată de Tamás Jászay, critic de teatru din Ungaria și redactor-șef al portalului Revizor – the critical portal. Discuția se va axa pe modelele de succes de rural touring din afara țării, dar și pe posibilele strategii naționale pentru sprijinirea unor acțiuni similare. Invitate ale mesei rotunde sunt Claire Marshall, director al Carn to Cove, care va prezenta modelul britanic de turnee rurale care funcționează de aproape patru decenii, și Iulia Popovici, expert în politici culturale, fost secretar de stat pentru cultură, care va vorbi despre inițiativele naționale.
Unul dintre obiectivele principale ale întâlnirii este de a împărtăși experiențele celor opt organizații europene partenere implicate în proiectul R.I.O.T.E 3 – inclusiv pe cele ale Asociației Teatrului Shoshin, care prin proiectele sale cercetează posibilitățile implementării unor modele și practici de rural touring în România –, experiențe care sunt adunate în două publicații ale proiectului. Publicația „Mitul din spatele comunității” este o antologie a proiectelor în zonele rurale derulate de grupurile de teatru participante în R.I.O.T.E 3, iar volumul „Al nouălea simț” prezintă cercetările întreprinse de autorul Balázs Simon privind impactul fiziologic al procesului de creație asupra actorilor, dar și efectele asupra spectatorilor actului teatral. Acestea vor fi lansate în continuarea mesei rotunde și vor fi prezentate de Csongor Köllő, co-fondator și co-manager al Asociației Shoshin. După lansare, manualele vor fi disponibile și pentru descărcare pe site-ul organizatorului, reprezentând un material util pentru profesioniștii interesați de formele participative de teatru.
Programul reuniunii se va încheia cu un keynote comun a lui John Fox și Sue Gill, care vor vorbi despre experiențele acumulate de-a lungul deceniilor de activitate și despre posibilitățile reprezentate de procesele de co-creare.
Discuțiile de la Out of the Frame vor avea loc cu traducere simultană în limbile maghiară, română și engleză și, cu sprijinul partenerului HowlRound, vor fi transmise live pe pagina de Facebook a organizatorului (web.facebook.com/shoshin.theatre).
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
PROGRAM
Sâmbătă, 17 septembrie 2022
ZIZ – Art and Social Area, Cluj
10.30–12.30 - Workshop
Three around Three - condus de John Fox și Sue Gill (Dead Good Guides,
UK)
14.00–15.30 - Dezbatere Practici teatrale formatoare de comunități
Doru Taloș (Reactor) /Raluca Bugnar (Create.Act.Enjoy) /
Levente Imecs-Magdó (Waitingroom Project) /
Silviu Ruști (Magic Puppet) /
Csongor Köllő, Enikő Györgyjakab (Asociația Teatrală Shoshin)
Moderator: Miki Braniște (manager cultural, curator)
16.00–17.30 - Masă
rotundă Nicio țară pentru teatru?
Modele
internaționale și practici locale de rural touring
Claire Marshall (Carn to Cove, UK) /
Iulia Popovici (expert în
politici culturale, RO)
Moderator: Tamás Jászay (critic
de teatru, curator, HU)
17.30–18.00 - Lansare
de carte
Prezentarea rezultatelor RIOTE 3 (Educație teatrală
rurală incluzivă
în aer liber)
Mitul din spatele comunității
Al nouălea simț
18.30–19.30 - Keynote O lungă călătorie scurtă - susținut de John Fox și Sue Gill (Dead Good Guides, UK)