- 16 December 2016
- Etichete Aniversare Opt ani Centrul Cultural Italo Român Milano Dialog cultural si intercultural
Conservarea identității culturale românești, intensificarea schimburilor culturale italo-române, promovarea culturii și a potențialului cultural și artistic al elitei române din Italia și nu în cele din urmă dechiderea dialogului intercultural, o necesitate a societății actuale, sunt câteva dintre obectivele și prioritătile urmărite și dezvoltate de CCIR de la fondarea sa ca asociație de voluntariat în luna decembrie 2008.
Numărând cca. 250 de evenimente organizate la Milano, dar și în orașe ca Torino, Pavia, Florenta, Roma, Como, Lugano, Salice, Veneția, Bergamo, Lomazzo, Terni, Pordenone sau la București, grupul de la Milano, format din scriitori, traducători, profesori, poeți, jurnaliști culturali, studenți de la Universitățile din Milano, prezintă, în cei opt ani de la fondarea sa, o activitate care s-a bucurat și se bucură în decursul anilor, de parteneriatul unor instituții, fundații, universități și școli din Italia și România, dar și de aprecierea publicului larg. Fie că a fost vorba de activități legate de organizarea unor conferințe, expoziții, concerte, spectacole, schimburi culturale în cadrul unor școli, universități sau prezentări de carte, toate aceste evenimente au fost reunite sub semnul dialogului și deschiderii culturale pe care o dovedește comunitatea românească, exponenții ei, oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori, poeți, jurnaliști, în ideea reliefării potențialului cultural și artistic pe care îl dovedește prezența românească în Italia în spațiul public italian.
Din reperele Centrului Cultural Italo Român și implicarea ca partener și colaborator la nivel public cultural italian sunt de amintit, la Milano, proiectele: Giornata Interculturale (Ziua Interculturii) organizată de Università degli Studi di Milano, Festivalul Internațional de carte Bookcity Milano, Festivalul Internațional „Giovani e Poesia", Festivalul de Literatură, Festivalul de Poezie de la Milano, Salonul Internațional de Carte de la Torino (prin invitația oferită de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția) INNESTI s.a. În ultmii ani, Centrul Cultural Italo Român a dat atenție importanței dialogului intercultural, ținând seama de caracterul multicultural al orașului Milano și prezența celor peste 250 000 de străini aparținând a 100 de comunități existente în Milano. Este de menționat, de asemenea, inițierea, în anul 2010, în cadrul CCIR, a cursurilor de limba română pentru italieni susținute de prof. Valentina Negritescu de la Universitatea degli Studi din Milano.
În decursul anilor, CCIR a pus bazele mai multor manifestări culturale devenite o tradiție în conștiința publicului român, dar și italian, prin organizarea mai multor evenimente cu patronajul Consulatului General al României la Milano - care vizează păstrarea identității culturale românești: Ziua Mondială a Poeziei (din 2013 coordonată de poeta Florentina Nita); Ziua Culturii Naționale; Ziua Românilor de Pretutindeni; Ziua Limbii Române (coordonator, prof. Mariana Paliev , marcarea unor evenimente legate de căderea comunismului, manifestări privind evocarea unor personalități s.a.
Cu fondarea CCIR în anul 2008, a debutat și Portalul Cultura Romena.it, în limbile română și italiană, care a publicat peste 1 500 de pagini, însumând 9 milioane de vizite, iar în 2008 a luat naștere și proiectul Bibliotecii de cărți românești (cca 3000 de volume).
Între parteneriatele și colaborarea CCIR la Milano, amintim: Forum Città Mondo, Comune din Milano, Associazione delle Culture del Mondo, Institutul Italian de Cultură din București, Centro Giovani e Poesia, Universita degli Studi Bicocca din Milano, Centro di Studi e Ricerche IDOS Roma, Associazione Per i Diritti Umani Lombardia, OUTIS - Centro Nazionale di Drammaturgia, Museo delle Culture del Mondo, Agenzia scalabriniana ASCOS-Brera Milano, dar și colaborarea cu instituții și fundații române: Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român și de Cercetare Umanistică de la Veneția, Centrul Național al Cărții, Consulatul General al României din Milano, parteneriatul creat cu profesori din cadrul cursului de Limbă, Cultură și Civilizație românească, Fundația Culturală „Memoria", Associazione Futuro Insieme Roma, Asociația Floarea Albastră, Universitatea Spiru Haret, asociațiile: Orizzoni Latini, As. Arca, As. Romania-Lombaria s.a. dezvoltându-se, în timp, o bogată rețea de colaborare pe diferite proiecte.
Prezența consecutivă a CCIR la mai multe ediții ale „Zilei Interculturii", organizată de Universitatea degli Studi Bicocca din Milano (Giornata Interculturale) și alte evenimente organizate în decursul anilor - a apreciat Mariangela Giusti, coordonator al Departamentului de Pedagogie Interculturala - dovedește implicarea, deschiderea și, nu în ultimul rând, atenția pe care o acordă acesta dialogului și educației interculturale". În cadrul cursului de Master Internațional de la Universitatea Cattolica di Milano - Giorgio Paolucci (jurnalist la cotidianul Avvenire) a ales să dedice un curs studenților despre activitatea pe care CCIR o desfășoară la Milano, considerând-o: „un model și un reper luând în considerare atât rolul acesteia ca păstrătoare a identitații culturale a comunității de români, dar și ca deschidere extraordinară înspre dialogul cu partea italiană și cea a comunitaților de străini". Recenta apariție monografică Milano Multietnica, ed. Meravigli 2016, coordonată de juranliștii italieni Donatella Ferrario și Fabrizio Pesoli, include în capitolul dedicat comunității românești la Milano, ca repere culturale și identitare atât CCIR, cât și Rediviva.
Prezența multor tineri, studenți, masteranzi, doctoranzi români și italieni interesați să intre în contact încă de la început cu realitatea CCIR, a fost și este unul din aspectele pozitive ale activitații acestuia și o dovadă a necestății existenței unor puncte de sprijin cultural și dialog de care au nevoie tinerii români. Ani de-a rândul, CCIR a oferit suport infomațional și documentație unor studenti, masteranzi, doctoranzi români și italieni, informații în cadrul unor cercetări de natură sociologică inițiate de Universităti și fundații din Milano pe tematica emigrației, familiei, aspectelor identitare s.a.
Deschiderea primei edituri românești în 2011, REDIVIVA a fost un pas mai departe înspre crearea unor proiecte și unei strategii mai definite în cadrul activitații CCIR. În câțiva ani, editura a ajuns la aproape 40 de titluri în cele opt colecții propuse: una dintre colecțiile acesteia „Carte românească" (Quaderni romeni ) aducând în atenția publicului cititor italian, traducerea unor autori români precum: Liviu Rebreanu, Mateiu Caragiale, Bujor Nedelcovici, Eugen Barbu, Doina Rusti, Stelian Turlea și în curs de aparitie în anul 2017, a volumului Andante de Vasile Igna. Editura a initiat și colecția Memorii, care cuprinde biografii, memorii și mărturisiri. În curs de apariție pentru anul 2017 este prevazut un număr special dedicat revistei Memoria, având colaborarea Fundației Culturale Memoria din București, număr care va cuprinde studii și articole despre instaurarea comunismului în România, consecințele colectivizării, naționalizării, deporarile, persecuțiile, distrugerea bisericilor, rezistența anticomunistă etc.
În dialogul intercultural inițiat, editura a acordat spațiu și „vocilor" altor autori emigranți din Italia de de origine braziliană, marcocană, algeriană, africană etc. Programul de traduceri și coordonarea colecțiilor sunt rodul pasiunii și eforturilor unei mici echipe: Ingrid B Coman, Davide Arrigoni, Maria Floarea Pop, Valentina Negrițescu, Claudia Bolboceanu, Diana Cristev, Gabriel Popescu, Mirela Tingire, Lorena Curiman, Irina Turcanu, Viorel Boldiș, s.a.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape, celor care au ramas constant alături de noi în decursul anilor, dăruindu-și fiecare în mod liber din pasiune, devotament și pregătire.
Multumim mass-mediei care a dat vizibilitate manifestărilor noastre: Radio Romania Actualități, Radio România Internațional - redacția italiană, TVR- International: emisiunea Corespondent TVRI, Romanian Global News, Agenda Diasporei, Ziarul de Duminică, Timp Românesc, Forum România-Italia, jurnaliștilor italieni de la diferite cotidiane: Giorgio Paolucci, Antonio Buozzi, Lucia Landoni, Marco Baratto.
Pentru partea de reportaje video și fotografii, CCIR mulțumește pentru prețioasa colaborare Feliciei Chi, care s-a alăturat proiectele noastre de a oferi o imagine pozitivă, comunității românești care trăiește în Italia.