- 5 October 2017
- Etichete AHAB Lesung ICR întâlniri literare Centrul Național al Cărții ICR Berlin
Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Berlin, susţine participarea poeţilor români Teodor Dună, Robert G. Elekes, Andra Rotaru și Merlich Saia la cea de-a zecea ediţie a întâlnirilor literare AHAB Lesung. Evenimentul va avea loc joi, 5 octombrie 2017, începând cu ora 20.00, la Salon Stoer, Hamburg, şi va include lecturi de poezie, discuţii, precum şi un recital al cântăreţei de opera Sashell Beck, acompaniată la pian de muzicianul Aike Errenst.
AHAB Lesung este o serie de lecturi internaționale independente, care a luat ființă la inițiativa unui colectiv de scriitori, traducători și artiști vizuali internaționali, stabiliți în Hamburg. O parte dintre organizatorii AHAB coordonează, de asemenea, seria de lecturi Hafen Lesung, sub egida colectivului Found in Translation, care a devenit în scurt timp una dintre cele mai importante serii de lecturi din Germania. Organizatori AHAB sunt Lubi Barre (inițiator), Jonis Hartmann, Sascha Preiß și Werner Stoer.
Dintre scriitorii care au citit de-a lungul timpului în cadrul AHAB îi
amintim pe Bo Han (China), Tessa Scott (Noua Zeelandă), Hugh James (Noua
Zeelandă), Elisa Albert (Germania),
Linda Schyma (Germania), Wolfgang Denkel (Germania), Sven Heuchert
(Germania), Melanie Khoshmashrab (Germania), Dincer
Güçyeter (Germania), Johannes Witek (Germania). Miercuri, 4 octombrie 2017, scriitorii români
invitați vor participa la întâlniri cu artiști și scriitori stabiliți în
Hamburg (Tomás Cohen, Tessa Scott, Linda Schyma) în cadrul cărora se va discuta despre poezia
vizuală (teme de inspirație, melanjul dintre domenii artistice, semn/limbaj
etc).
Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie (Editura Vinea, 2002, Premiul Naţional pentru Debut „Mihai Eminescu”, Botoşani, 2003), catafazii, Editura Vinea (2005), de-a viul, Editura Cartea Românească (2010), der lärm des fleisches, Edition Solitude, Germania (2012), obiecte umane (Editura Cartea Românească 2015), Premiul Cartea de Poezie a anului 2015 în cadrul Galei Tinerilor Scriitori). În anul 2010 a beneficiat de o bursă de creație la Stuttgart, Germania, acordată de Akademie Schloss Solitude. Grupaje din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, suedeză, bulgară, spaniolă, maghiară. Este director editorial la editura Tracus Arte și coordonatorul Colecției de Poezie „Antologia Tracus-Arte”.
Robert G. Elekes s-a născut într-o familie multietnică în 1985, în Braşov. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. A primit titlul de doctor de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în 2012, pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. Debutează în revista „Corpul T”, în 2012. În prezent, predă literatură şi traduceri la Universitatea Transilvania din Braşov şi la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş. A debutat cu volumul de poezie aici îmi iau dinții-n spinare și adio, Editura Tracus Arte, 2015, volum distins cu premiul „Iustin Panța” și Premiul Național „Mihai Eminescu”. În 2016 publică volumul de teorie literară „Kleinschreibungen (Scrieri cu Minuscule)”, Editura Universității Transilvania. Este inițiatorul clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, la Brașov. Volumul de debut îi va apărea în America, la prestigioasa editură Black Ocean.
Andra Rotaru (n. 1980), poetă, jurnalistă, fondatorul revistei de literatură și multimedia Crevice. Colaborează cu diverse reviste literare și siteuride specialitate: DLITE, Goethe Institut, Cărturești, Bookaholic. A realizat numeroase proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). A susținut lecturi, panel-uri și prezentări în Europa, America de Nord și America de Sud, printre altele la New York, Chicago, Portland, Iowa, Mexico City și Puebla. Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca,editura Bassarai, 2008). În toamna acestui an, Lemur va apărea în traducere engleză, la editura americană Action Books. De curând, texte din manuscrisul la care lucrează, Tribar, în traducerea Ancăi Roncea, au câștigat premiul revistei americane Asymptote din Statele Unite.
Merlich Saia (n. 1982) a debutat cu volumul garda de corp (2014, editura Tracus Arte). Volumul a câștigat premiul Naţional pentru Debut „Mihai Eminescu”, Botoşani, 2014, premiul „Mihai Eminescu”, Chișinău, 2015, premiul „Mircea Ivănescu”, Sibiu, 2015 și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru Debut. În 2004 a obținut premiul al III-lea la „International Balint award 2004 for Medical Students Ascona Model”.