- 8 December 2021
- Etichete Icr Accademia di romania in roma Festivalul international george enescu PROPPATRIA
Sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 19:00, în Sala Accademica a Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18), Asociația culturală româno-italiană Propatria din Roma, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, Accademia di Romania in Roma și EUNIC Roma, cu patronajul Festivalului Internațional „George Enescu”, prezintă cel de-al patrulea concert din cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internaţional Propatria - Tinere Talente Românești, concert susținut de violonistul Valentin Șerban (România) și pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu (România). Concertul „Călătorie muzicală de la Est la Vest” este inclus în stagiunea 2021-2022 a proiectului EUROPA IN MUSICA.Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma, va prezenta piese de: César Franck, Manuel De Falla, Igor Stravinski și Franz Waxman.
Accesul publicului la eveniment, conform reglementărilor în vigoare, se va efectua doar pe bază de rezervare la adresa de email accadromania@accadromania.it.
Participarea la eveniment se va face pe baza prezentării Certificatului Digital European COVID (Green Pass), în format digital sau tipărit, ori prezentând rezultatul negativ al unui test antigen sau molecular efectuat cu maximum 48 ore înainte, precum și a unui document de identitate valabil. Dispozițiile nu se aplică copiilor sub 12 ani. În interiorul sălii de concert este obligatorie purtarea măștii de protecție. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
***
Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. Valentin Șerban, în vârstă de 31 de ani, a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul său natal (Brașov, România). La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu. Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România). A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fiGrande Salle Pierre Boulez –Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.
Ioan-Dragoș Dimitriu, născut la Brașov în anul 1991, a debutat internațional în 2011, la sala Filarmonicii din Berlin, cu concertul numărul 5 „Imperialul“ de Beethoven. În 5 decembrie 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin. Dragoș a început studiul pianului la vârsta de 6 ani și a fost îndrumat de pianista și prof. univ. dr. Corina Ibănescu. Între 2003 – 2010 a obținut peste 20 de premii I și cinci Mari Premii, la concursuri naționale și internaționale de pian, printre care premiul I la concursul internațional de muzică din Fundao, Portugalia, între 2003-2007 premiul I la olimpiadele naționale și a fost laureat al Eurovision Young Musicians. De asemenea, a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu sau Tiberiu Soare. În 2010 a intrat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold. Ca pianist solo sau în ansambluri camerale a obținut peste 25 de premii I la concursuri internaționale precum „Pietro Argento” International Piano Competition în Italia, Cameristi de’ll Alpe Adria Competition în Italia și concursul Casino Austria Rising Stars Award la Viena (alături de saxofonistul sârb Marko Dzomba). În ultimii ani, Dragoș și-a propus să susțină artiștii și arta de bună calitate în rândul muzicienilor de vârsta sa, astfel a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena și Transylvanian International Piano Competition la Brașov care a adus la Brașov până acum 100 de pianiști din toate colțurile lumii. Totodată este fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena care a adus pe scene precum Sala de Aur a Musikverein din Viena și Konzerthaus din Viena unii dintre cei mai talentați artiști până în 35 de ani. În 2018, Asociația Ton der Jugend a fost co-organizatoare a Festivalului de Muzică Croată din Viena. Din 2018 a fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo care s-a desfășurat pe o perioadă de trei săptămâni la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu. Totodată a realizat alături de Festivalul SoNoRo avant-premiera CD-ului Rhapsodie Roumaine în sala de Sticlă a Musikverein din Viena. În 2019 a colaborat și cu Stift Zomerfestival din Olanda, alături de echipa organizatoare. În 2019, alături de pianistul Horia Mihail, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov. De asemenea, începând cu martie 2020, cei doi au fondat ScenaVirtualaTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume pe perioada pandemiei. Din septembrie 2020, Ioan-Dragoș Dimitriu a fost numit Manager interimar al Filarmonicii din Brașov.
Festival realizat de: Asociația culturală româno-italiană „Propatria” din Roma.
Cu patronajul: Ambasada României în Italia, Ambasada Greciei în Italia și Festivalul Internațional George Enescu din București.
În parteneriat cu: Accademia di Romania in Roma, Consulatul General al României la Bologna, Institutul Cultural Român,Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, EUNIC Roma, Biblioteche di Roma, Fundația Culturală Memoria – Filiala Argeș, Asociația culturală ProContemporania din București, Asociația Propatria Vox din Focșani și HUBART Agency - Focșani.
Parteneri media: AGERPRES, TVR Internaţional, Radio România Internaţional, ASKANEWS, Abitare a Roma, B in Rome, Giornale Diplomatico, Roma a piedi, Romeing, PiuCulture, Italia a piedi.