Seri de poezie românească cu scriitoarea Ana Blandiana, organizate la Luxemburg cu sprijinul ICR Bruxelles

În perioada 17-19 iunie 2024, la Luxemburg, vor avea loc două seri literare cu celebra scriitoare Ana Blandiana, recent câștigătoare a Premiului ,,Prințesa de Asturias pentru Literatură" (2024). Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea autoarei la cele două evenimente, în colaborare cu parteneri prestigioși din Marele Ducat al Luxemburgului.

Marți, 18 iunie 2024,ora 18.00, Ana Blandiana va participa la un dialog literar în limba francezăcu Franck Colotte, profesor și cercetător în domeniul literaturii, conferențiar și autor, membru corespondent al Academiei din Metz și vicepreședinte al Asociației profesorilor de limba franceză din Luxemburg. Evenimentul, intitulat Ana Blandiana - poeta libertății, se va derula în Sala Auditorium din Cercle Cité (Place d'Armes, L-2012 Luxemburg), fiind organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei României și al Ambasadei Franței în Luxemburg, cu sprijinul Asociației Printemps de Poètes Luxemburg, al ICR Bruxelles și al Centrului cultural Cercle Cité. Colaborarea dintre ICR Bruxelles și Printemps de poètesa facilitat, de mai bine de un deceniu, promovarea valorilor culturale românești în Marele Ducat de Luxemburg, în contextul în care această asociație se bucură de vizibilitate. Pe lângă festivalul cu același nume, Printemps de poètessusține organizarea unor întâlniri punctuale dedicate poeților din întreaga Europă, pentru a celebra diversitatea culturală lingvistică a țărilor europene și pentru ca prestigiul scriitorilor naționali să fie mai bine recunoscut la nivel internațional. Astfel, serile de poezie din iunie (Juin en poèsie) sunt dedicate unor poeți de renume, dialogul dintre Ana Blandiana și Franck Colotte urmând să reafirme importanța poeziei, să integreze reperele culturale din țara noastră pe harta valorilor europene și să accentueze rolul României în promovarea francofoniei în lume.

De asemenea, luni, 17 iunie 2024, ora 18.30, la Foyer Européen- Cercul Cultural al Instituțiilor Europene, sala Schuman,va avea loc o întâlnire cu comunitatea românească din Luxemburg, cu sprijinul Asociației RoKulture și sub înaltul patronaj al Ambasadei româniei în Marele Ducat al Luxemburgului. Întâlnirea, sugestiv intitulată ,,De ce dorim să ne amintim?”, va aborda aparițiile recente ale scriitoarei, inclusiv Cartea anului 2023 - „Mai-mult-ca-trecutul” - un jurnal care are autenticitatea unui document istoric.

Prezența Anei Blandiana în Luxemburg va avea vizibilitate, fiind, în egală măsură, programate mai multe interviuri cu presa locală.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan) este autoarea a 31 de cărți de poezie, proză, eseuri, redactate în limba română și traduse în 26 de limbi. Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul ,,Gottfried von Herder" (1982), ,,Poetul European al Libertății" (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry" (2018) și Premiul ,,Prințesa de Asturias pentru Literatură" (2024). Pe durata perioadei communiste, a fost supusă cenzurii și a primit 3 interdicții de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Ana Blandiana a reînființat Centrul român PEN România, al cărui Președinte a fost în perioada 1990 - 2004 (ulterior, a devenit Președinte de onoare - funcție pe care o deține și astăzi). Este fondatoarea și președinta Academiei Civice, o fundație care fost creată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaștere a trecutului istoric și a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundației a constat în crearea și administrarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet, primul memorial de acest fel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități românești, al Universității din Salamanca (Spania) și al Universității din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autoritățile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler.