- 12 October 2017 - 1 November 2017
- Etichete Montrouge Bienala JCE Florin Stefan Ami Barak Silvia Amancei Bogdan Armanu Andreea Anghel Liliana Basarab Catalin Burcea Irina Dumitrascu Magurean Oana Năstăsache Vlad Olariu Dani Gherca
Bienala de Creaţie Tânără Contemporană - Jeune Création Européene (JCE) expune la Montrouge, Franţa, noile talente europene ale artei plastice contemporane. România este invitată în premieră să participe!
Expoziţie inaugurală a Bienalei din 12 octombrie la 1 noiembrie 2017, Vernisaj miercuri 11 octombrie 2017 la ora 18.00, Le Beffroi - Salle Nicole Ginoux, 2 place Emile Cresp, 92120 Montrouge
Veniţi din Franţa, Danemarca, Letonia, România, Italia, Spania și Portugalia, 56 de tineri artiști europeni sunt reuniţi într-o bienală de artă contemporană, nomadă și internaţională. Pentru această ediţie, orașul Cluj se alătură programării din cadrul acestui eveniment internaţional, alături de orașele Hjorring din Danemarca, Cesis din Letonia, Cmo din Italia, Figueras din Spania, și Amarante din Portugalia. Din 12 octombrie 2017, Centrul Cultural Beffroi de la Montrouge este punct de plecare și de lansare al acestei a 6-a ediţii a Bienalei JCE care, timp de doi ani, va tranzita fiecare din orașele europene partenere, cu o serie de expoziţii inedite ale artiștilor selecţionaţi. Instalaţii, artă video, pictură, desen, sculptură și fotografie, publicul va avea ocazia să descopere floarea creaţiei tinere venind din cele patru colţuri ale Europei. Dacă Salonul de la Montrouge este recunoscut de mai mulţi ani ca o trambulină pentru tinerele talente emergente, Bienala Jeune Création Européene (JCE) constituie prelungirea Salonului mult dincolo de locul său de desfășurare.
Iniţiată de orașul Montrouge în 2000,
Bienala JCE a devenit o manifestare de referinţă la scară europeană pentru
artiștii emergenţi, un dispozitiv unic de sprijin al tinerei creaţii, prin
construirea unei veritabile reţea. Ea pune în lumină, printr-o expoziţie
colectivă itinerantă organizată pe o perioadă de doi ani în șapte orașe din
Europa, scenele artistice emergente ale Uniunii Europene, întărind legăturile
dintre ele prin întâlnirea acestora, prin dialog și cultură. O panoramă a
tinerei creaţii europene, Bienala JCE revelează și activează o veritabilă
cooperare creativă transfrontalieră dinamică și reînnoită la fiecare
ediţie.
7 ţări, 7 comisari, 7
expoziţii : o colaborare artistică unică în Europa Bienala JCE este un traseu european, o
descoperire transfrontalieră, de la est la vest și de la nord la sud. Un
turneu european timp de doi ani al artei contemporane, inaugurat la 11
octombrie 2017 de expoziţia de la Montrouge. Un moment privilegiat, care se
vrea inovator și stimulant, de întâlniri, colaborări și dialoguri. Noutatea acestei ediţii : orașul Cluj se alătură pentru prima dată
programării nomade a acestui eveniment internaţional. Pentru fiecare dintre
etapele Bienalei JCE, expoziţia este regândită și adaptată spaţiului gazdă,
punând accentul pe selecţia artiștilor din ţara respectivă și făcând din
Bienală o expoziţie în continuă mișcare și cu o geometrie variabilă.
ETAPELE EUROPENE ALE BIENALEI JCE
# Octombrie/Noiembrie 2017 :
Montrouge (Le Beffroi), Franţa - Comisari : Ami Barak & Marie Gautier
# Martie/Aprilie 2018 : Hjorring (Kunstbygningen Vrå - Engelundsamlingen), Danemarca - Comisar : Henrik Godsk
# August/Septembrie 2018 : Cesis (Bruzi Complex), Letonia - Comisari: Dāvis Kaņepe & Alberto Di Gennaro
# Noiembrie/Decembrie 2018 : Cluj (Cluj
exhibition hall), România - Comisar : Florin Ștefan
# Février/Mars 2019 : Côme (Spazio Ratti), Italia - Comisar : Francesca Testoni
# Apriliel/Mai 2019 : Figueras (Musée de
l’Empordà), Spania - Comisar : Mario Pasqualotto
# Iulie/August 2019 : Amarante (Museu Cardoso De Souza), Portugalia - Comisar : António Cardoso
Nouă artiști români participă pentru prima dată la Bienala JCE din acest an, graţie iniţiativei Fundaţiei culturale Intact dinde Cluj-Napoca(www.spatiuintact.ro), a cărui director este pictorul Florin Stefan.
Lista artiștilor români selecţionaţi :
Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Andreea Anghel / www.cigaroh.com, Liliana Basarab / www.lilianabasarab.com, Cătălin Burcea / www.catalinburcea.ro, Irina Dumitrascu Măgurean / www.irinamagurean.com, Oana Năstăsache, Vlad Olariu / www.vladolariu.blogspot.fr, Dani Gherca / www.danigherca.ro.
Ediția națională a Bienalei JCE, realizată în parteneriat cu Primăria orașului Cluj-Napoca, se alătură astfel programului inițiat de orașul Montrouge în urmă cu 17 ani și confirmă, încă o dată, locul Clujului pe harta culturii europene. Înființată în anul 2000 la Cluj-Napoca, Fundația Culturală Intact s-a impus pe scena artistică românească printr-un proiect ambițios de susținere a creației tinere și printr-un program educațional coerent, destinat publicului larg. Implicarea sa în Bienala JCE îi oferă o motivație în plus pentru a-și diversifica agenda și a servi cultura românească și dincolo de granițele țării. 80 de artiști și-au depus candidaturile pentru a ocupa cele opt locuri atribuite artiștilor români în cadrul Bienalei JCE. De selecția artiștilor s-au ocupat 9 membri ai juriului, personalități ale scenei artistice românești, proveniți din mai multe orașe ale țării. Printre finaliști, regăsim artiști din generații diferite, cu abordări și tendințe eterogene, care ilustrează cu succes diversitatea formelor de expresie din arta contemporană. În noiembrie/decembrie 2018, Bienala JCE se va desfășura la Cluj, la Centrul de Interes, cel mai nou și mai mare centru independent dedicat artei și culturii contemporane, coordonat de o federație de instituții artistice. Centrul de Interes înseamnă 9 galerii și spații de proiecte, 3 spații de rezidență artistică, 24 de ateliere de creație desfășurate pe o suprafață totală de 3 000 de metri pătrați. Prin suprafață, dar și prin multitudinea de spații care îl compun, Centrul de Interes este locul ideal pentru o acțiune de anvergura Bienalei JCE.
Premiile
Bienalei JCE
Miercuri 11 octombrie 2017, cu ocazia vernisajului, cele 3 Mari Premii JCE-Bursa Crédit Agricole vor fi acordate artiștilor participanţi de un juriu prestigios prezidat de Matthieu Lelièvre, directorul artistic al Fundaţiei Fiminco.
Informaţii practice
EXPOZITIA INAUGURALA A BIENALEI TINEREI
CREATII EUROPENE, 12 octombrie – 1 noiembrie 2017, Le Beffroi, 2 place Émile Cresp, 92120 Montrouge, Métro Ligne 4, Station Mairie de
Montrouge, Intrare liberă.
Expoziţia este deschisă zilnic între orele 12.00-19.00
Vernisajul și acordarea Marilor Premii JCE-Bursa Crédit Agricole :
mieruri 11 octombrme 2017:
16.00: deschiderea expoziţiei pentru presă
18.00: vernisajul oficial pentru public
19.00: anunţarea laureaţilor Marilor Premii
COMISARUL GENERAL AL BIENALEI: Andrea Ponsini, responsabil de arte plastice, Primăria Montrouge
ICR Paris susţine prezenţa artiștilor români la Bienala JCE de la Montrouge.
Florin Ștefan, comisarul Bienalei JCE de la Cluj-Napoca din noiembrie / decembrie 2018, este pictor și profesor universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, este directorul galeriei de artă Spațiu Intact și directorul Fundației Culturale Intact. Este reprezentat în Franţa de Galeria Anne-Sarah Bénichou, Paris. ICR Paris a susţinut prezenţa artistului în Franţa în 2016, cu expoziţia « Face Time » la galeria de artă Anne-Sarah Bénichou, curatoriată de Ami Barak (25 martie - 7 mai 2016), iar în 2017 cu expoziţia personală organizată în parteneriat cu centrul de artă La Panacée la galeria Iconoscope din Montpellier în perioada 22 aprilie - 13 iulie 2017, expoziţie curatoriată de Ami Barak.