- 9 October 2015
- Etichete Dezbatere avem nevoie de cultură ICR
A doua dezbatere din seria „Avem nevoie de cultură“, inițiată de la Institutul Cultural Român, a reunit, joi, 8 octombrie 2015, în sala ICR, personalități academice, specialiști și responsabili cu experiență în administrația culturală: acad. Răzvan Theodorescu, Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Alina Sâmpetru, expert în comunicare și strategie, Filip-Lucian Iorga, istoric și publicist, prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universității „Petre Andrei“ din Iași, prof univ. dr. Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității „Petre Andrei“ și prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei de cultură ieșene Timpul.
Discuția, moderată de jurnalista Simona Calancea, a acoperit o arie vastă de subiecte relevante pentru situația și problemele cu care se confruntă cultura română de astăzi. În prima parte, Daniel Șandru a vorbit despre modul în care Timpul încearcă să fie o publicație deschisă diverselor curente și domenii culturale și despre proiectul „Oamenii timpului“, expresie a acestui deziderat integrator.
O parte importantă a dezbaterii a vizat sistemul de educație. Doru Tompea a enumerat obstacolele întâmpinate de instutuțiile universitare private. Paula Popoiu s-a referit la penuria de lucrători calificați în domenii precum restaurarea, necesari unei instituții precum Muzeului Naţional al Satului.
Intervențiile au pendulat între optimismul alimentat de frecvența și audiența crescândă a unor manifestări culturale și pesimismul iscat de „mitocănizarea“ tot mai vizibilă în spațiul public, constatată de acad. Răzvan Theodorescu. În opinia istoricului Filip Lucian Iorga, „criza prin care trecem nu este neapărat tipic românească – este o criză de civilizație“, apreciind că „avem și noi, aici, încă instituții care funcționează, de multe ori venite din zona privată“. Oferind o perspectivă pozitivă asupra prezentului, Sorin Bocancea a opinat, în același timp, că „problema elitelor este în România una mai veche – o cultură a maniheismului, a luptei pe viață și pe moarte“. Alina Sâmpetru a vorbit despre necesitatea „unui proiect de brand cultural național (…) consecvent pe termen lung“. Problema identității este, a remarcat în acest context Filip-Lucian Iorga, una a Europei în ansamblu.
Seria dezbaterilor „Avem nevoie de cultură“, lansată de ICR în toamna acestui an, își propune să reunească personalități academice și artistice, jurnaliști și actori culturali în jurul unor teme generice precum cultura care ne unește și culturile care ne diferențiază, cultura care se cuvine susținută și creativitatea care evoluează imprevizibil și în afara cadrelor formale, prezervarea patrimoniului cultural și deschiderea către prezentul polifonic. Pornind de la aceste dualități, participanții la dezbaterile din seria lansată de Institutul Cultural Român răspund, prin dialog, unei duble interogații: ce poate face cultura pentru fiecare dintre noi și ce putem face noi, ca societate, pentru cultură.