- 2 April 2019 - 15 April 2019
- Etichete Mitologii Expozitie Arta contemporana Luxemburg ICR
Expoziția de artă din România „Mitologii“ este organizată, în perioada 2-15 aprilie 2019, la Centrul Cultural Neumunster din Luxemburg. Vernisajul are loc, marţi, în 2 aprilie, de la ora 18.00, în prezența doamnei Sam Tanson, ministrul Culturii a Marelui Ducat al Luxemburgului, E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasador extraordinar și plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg, alături de artiștii Radu Pandele, Răzvan Boar, Petru Lucaci, Iosif Király și Ioana Stanca.
„Mitologii“ reunește nouă artiști plastici - Aurora Király, Arantxa Etcheverria, Ioana Stanca, Iosif Király, Petru Lucaci, Adrian Dan, Gili Mocanu, Răzvan Boar și Radu Pandele - care au ajuns într-o poziție de recunoaștere stilistică și problematică în contextul artei contemporane din România. Foarte diferiți unul de altul, ei sunt legați, totuși, printr-o abordare deopotrivă obsesivă și ludică a temelor pe care și le-au ales în concordanță cu personalitatea și biografia fiecăruia, fiind nume importante din arta contemporană românească, de la artiști ai generației ’80 până la noile generații, în curs de afirmare.
În acest context, lucrările celor nouă artiști fac dovada diversității fenomenului artistic contemporan românesc. Negrului din pictura lui Petru Lucaci i se alătură multitudinea perspectivelor obținute prin manipulările fotografice, realizate de Iosif Kiraly. Iar obiectele textile moi, extrase din intimitatea atelierului Ioanei Stanca precum și casetele luminoase ale lui Radu Pandele, aduc în prim plan cele mai noi preocupări în ceea ce privește mediul artistic. Glisând între aceste preocupări artistice, se înscriu demersurile Aurorei Kiraly, Arantxei Etcheverria, precum și cele ale lui Adrian Dan, Razvan Boar sau Gili Mocanu.
Ioana Stanca a studiat pictura la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia și la Universitatea Națională de Arte din București. Cercetarea ei în domeniul materialelor, a texturilor și tactilității, a determinat-o pe artistă să-și extindă atenția spre alte medii, dincolo de pictură și să se concentreze asupra diferitelor tehnici de lucru cu textilele. Cu această abordare, mașina de cusut devine o prelungire a voinței artistului. Acum realizând o infinitate de asocieri, automatismul mașinii devine un instrument de explorare și poate fi folosit pentru a crea broderii, urmând tehnicile creatoare dezvoltate. Instalațiile sale recente constau în obiecte de mari dimensiuni, fabricate din metal asociat cu sculpturi moi și piese de studio în diferite forme și dimensiuni; aceasta devine o explorare a țesăturii și a posibilităților sale ca o graniță între corpul uman și lumea care poate ascunde sau dezvălui sentimentele.
Iosif Király este arhitect și artist vizual român, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică (1995). Printre cursurile predate în cadrul UNAB se numără „Istoria fotografiei“ (licență), „Imaginea vizuală în epoca post-fotografică“ (master), „Fotografia ca artă contemporană - concepte, teme, strategii“ (master).
Din 1991 este membru al grupului subREAL iar până în 1989 a participat la numeroase evenimente în cadrul Atelier 35 Timișoara și în București.
Petru Lucaci este un artist vizual român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din București. Absolvent cu diplomă de merit al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Doctorat în Arte Vizuale 2006, Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentele Pictură și Design, Vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din 2007, Membru al Grupului 8 Art +, alături de Vasile Tolan, Darie Dup, Gheorghe I. Anghel, Vladimir Șetran, Marcel Bunea, Napoleon Tiron și Florin Ciubotaru. Genurile artistice în care se exprimă sunt: pictură, gravură, grafică, fotografie, obiect, happening și new media. Pictor cunoscut al generației 80 din România, remarcat pentru expresionismul abstract al picturilor sale intens colorate, de câțiva ani întreprinde o periculoasă și fascinantă coborâre în infern. În seria sa cea mai recentă, „Clarobscur“, artistul trece pragul unei descătușări mai apropiate de greutatea emoțională precedentă, printr-o experimentare mai detașată a laturii puternic expresive a „mareei negre“. Colajele sale făcute din fragmente de pictură, din gestualisme grafice și clișee fotografice în alb și negru, transpuse digital, evocă o senzualitate regăsită și o plăcere deosebită pentru compoziția dramatică în contrapunct.
Radu Pandele a terminat UNArte la București si Design la Cluj, este pictor, sculptor, street artist și fotograf. Mesajele sale variază, nu are un singur repertoriu de teme clar în portofoliu, majoritatea jonglează cu căutările și soluțiile sale personale, cu care oamenii rezonează sau nu.
Răzvan Boar, artist plastic născut în 1982 în România, a absolvit Masterul în pictură la Universitatea Națională de Arte din București. A debutat ca artist în anul 2010 cu expoziţiile personale Possible Pasts (Galeria Calina, Timişoara) şi Miscellaneous (Atelier 35, Bucureşti). Expoziții recente: „STUMP LUNCH”, Gallery, London (2015); „ZEST” – Nicodim Gallery, Art Encounters Timișoara (2015); „WORKS ON PAPER/ HUNTED PROJECTS”, Tilburg, Olanda (2015); „Megatron”, Rumänisches Kulturinstitut Wien, Viena (2015); „TOWER”, Gallery, London (2015); „What Is A Bird? We Simply Don’t Know”, Galeria Nicodim, București (2015); „Razvan Boar, Paul Thek, Francis Alÿs, Robert Gober, Sigmar Polke, Ross Chisholm”Gallery, Londra (2015); Group exhibition, Nicodim Gallery, Los Angeles (2015).
Centrul de excelență al Marelui Ducat, unde are loc evenimentul, aparține patrimoniului UNESCO și care găzduiește fosta Abație Neumunster unde România a semnat în 2015 Tratatul său de aderare la Uniunea Europeană, chiar sub mandatul Președinției luxemburgheze a Consiliului UE.
Evenimentul este organizat în marja Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, alături de Institutul Cultural Român.