Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în septembrie 2015

Prezentarea detaliată a proiectelor - în documentele atașate.

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

9 septembrie / Recital poetic în interpretarea poetului Geo Vasile, în Sala de Conferințe de la sediul Accademia di Romania din Roma, cu ocazia Zilei Limbii Române.
17-25 septembrie / Expoziția de pictură „Culoarea în mișcare“ a artistului George Paul Mihail, în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

16 septembrie – 16 octombrie / Expoziția „Cărțile de la Vidra*Plângând de-atâta frumusețe“ de Carolina Ilica, organizată de Institutul Cultural Român de la Beijing la sediu.
23-27 septembrie / Institutul Cultural Român de la Beijing a susținut participarea artiștilor români Ileana Ștefănescu, Mihai Țopescu, Silvia Trăistaru și Șerban Teodor Vrăbiescu la cea de-a VI-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing.
28 septembrie – 2 octombrie / Expoziția „Prietenia româno-chineză reflectată în domeniul filateliei și numismaticii“ organizată în sala de expoziții a sediului Institutului Cultural Român de la Beijing.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN

16-20 septembrie / Participarea românească la cea de-a XII-a ediţie a târgului de artă Berliner Liste, organizat în paralel cu o altă manifestare importantă din domeniul artelor vizuale, Berlin Art Week.
16-17 septembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin a susținut participarea scriitorului Norman Manea la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin, una dintre cele mai prestigioase şi ample manifestări literare.
18 septembrie / Prezentarea ediţiei germane a volumului lui Corneliu Coposu, Jurnal din vremuri de război, publicat în cursul acestui an la Editura Mica Valahie sub titlul Journal aus den Zeiten des Krieges, în traducerea prof. Michael Werner, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin.
23 septembrie / Seară omagială dedicată scriitorului, eseistului, publicistului şi traducătorului sas Hans Bergel, care a împlinit pe data de 26 iulie 2015 vârsta de 90 de ani, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

11 septembrie – 15 octombrie / Expoziția foto-documentară „Românii și Marele Război“ itinerată la Muzeul Militar Kamp Van Beverlo al oraşului Leopoldsburg de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei.
22 septembrie 2015 – 17 ianuarie 2016 / Expoziția „Tristan Tzara, Omul Aproximativ“ organizată la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg. Cu ocazia vernisajului, a fost organizat, de asemenea, un recital de poezie susținut de studenții departamentului de limba română de la Universitatea din Strasbourg, sub îngrijirea lectorului de limba română, Ana-Maria Gîrleanu.
22-26 septembrie / Deplasarea poetului belgian neerlandofon, Paul Bogaert, la Sibiu, în vederea participării la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu (FIP Sibiu).
22-26 septembrie / Lansarea platformei/revistei de traduceri literare din limba română TRAutor, în cadrul Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu (FIP Sibiu) 2015.
27 septembrie / Concert Marius Mihalache Band la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, cuprinzând reinterpretări ale unor compoziții românești și europene, muzică clasică și jazz contemporan.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

8 septembrie / „Ziua Limbii Române“ sărbătorită la Micherechi de Institutul Cultural Român de la Budapesta, care a organizat un spectacol de teatru pentru aproximativ 120 de copii de la Grădinița și Școala Generală Românească din Micherechi.
10 septembrie – 4 octombrie / Expoziţia „Mattis-Teutsch - sub semnul Avangardei“ organizată de Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Muzeul de Artă Brașov și cu Muzeul Ferenczy din Szentendre, la Galeria „Képtár“ a Muzeului Ferenczy din Szentendre, Ungaria.
15 septembrie – 15 octombrie / Expoziţia de artă plastică „Augustin Costinescu“, organizată la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
16 septembrie – 25 noiembrie / Ediţia a V-a a „Şcolii de Arte“, proiect organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta pentru o grupă de aproximativ 10 copii, având vârsta sub 14 ani.
22-24 septembrie / Ediţia a II-a a proiectului „Zilele Jazzului Românesc la Budapesta“, organizat la Budapest Music Center (BMC) și în sala de concerte a Primăriei orașului Szentendre, aflat în apropierea capitalei ungare. Concertele de jazz au fost susținute de importanți muzicieni și compozitori români: Sorin Zlat, Răzvan Cojanu, Claudiu Purcărin („Sorin Zlat Trio“), Mircea Tiberian, Ana-Cristina Leonte cărora li s-au alăturat doi cunoscuți muzicieni din Ungaria: Kristóf Bacsó (saxofon) și Gábor Juhász (chitară).
27 septembrie – 4 octombrie / Prezenţa Ansamblului „Hyperion International“ la Festivalul „UH Fest 2015“ de la Budapesta, sprijinită de Institutul Cultural Român de la Budapesta.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU 

3–4 septembrie / Ediția a IV-a a Congresului Internațional al Eminescologilor, eveniment organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Academia de Științe din Moldova, Institutul de Filologie a AȘM și a Centrului Academic Internațional ,,Mihai Eminescu“ din Chișinău.
4-13 septembrie / Participare românească la ediția a XXIII-a a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“ organizat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, Sala cu Orgă din Chișinău, prin Claudia Caia şi Ana Maria Donose.
17 septembrie - 16 octombrie / Serie de manifestări organizate la Leova de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca Publică Raională Leova, Liceul Teoretic ,,Constantin Spătaru“ și Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu“ din Leova.
17-27 septembrie / „Reuniunea teatrelor naţionale la Teatrul Naţional ,,Mihai Eminescu“ din Chişinău“, eveniment organizat de Direcția Programe din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău.
23-27 septembrie / Participarea criticului Virgil Mihaiu la cea de-a XIV-a ediţie a Ethno Jazz Festival, organizat la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“ din Chişinău, Palatul Republicii din Tiraspol și Casa de Cultură din Teleneşti.
28 septembrie / Turneul internaţional ,,Duelul viorilor“ la Sala cu Orgă din Chișinău, eveniment organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chișinău.
28 septembrie - 4 octombrie / Participarea a două teatre din România la Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi ,,Licurici - 70“ , ediţia a V-a.
28 septembrie / Prelegerea publică ,,Mihail Kogălniceanu și generația pașoptistă în istoria românilor“ susținută de directorul Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu“ de la Chișinău, acad. Valeriu Matei, la Liceul Teoretic Țîpala. De asemenea, a fost prezentată expoziția ,,Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare“.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL

4-6 septembrie / Participarea Galeriei Zorzini la cea de a treia ediție a Târgului Internațional de Artă Contemporană „ArtInternational“, prin artiștii români emergenți Dan Măciucă și Ioan Popdan, sprijinită de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

3 septembrie / Marcarea Zilei Limbii Române de către Institutul Cultural Român de la Lisabona prin organizarea unei serii de cursuri de limba română a câte 30 de minute, susținute alternativ de către prof. dr. Simion Doru Cristea şi prof. Rodica Adriana Covaci, cu scopul promovării limbii și culturii române.
13-20 septembrie / Mobilitate Maria Antónia Pinto de Matos, director Museu Nacional do Azulejo, la Bucureşti, în vederea susținerii unei conferinţe pe tema „Museu Nacional do Azulejo şi ceramica portugheză - azulejo“ și pentru întâlniri cu diverşi artişti, în vederea promovării artei româneşti contemporane în Portugalia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

1 septembrie / Proiecţia filmului Al doilea joc, r.: Corneliul Porumboiu, la Institutul de Artă Contemporană din Londra (ICA).
1 septembrie / Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Londra, prin organizarea unui eveniment de descoperire culturală şi lingvistică dedicat pasionaţilor de limbi străine, dar şi celor interesaţi de cultura română, găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene în Marea Britanie.
1 septembrie / Recital de pian susținut de Lia Popa la St Martin-in-the-Fields, în cadrul seriei dedicate de Institutul Cultural Român de la Londra muzicienilor români aflați la începutul afirmării internaționale.
15-20 septembrie / Secțiune românească la Festivalul de Film Documentar și de Animație „Encounters“ de la Bristol, cel mai mare eveniment dedicat scurtmetrajului și filmului de animație din Marea Britanie, care a inclus un program special dedicat cinematografiei românești de gen.
17 septembrie / Deschiderea „Salonului londonez de artă contemporană românească“ – nou program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra în domeniul artelor vizuale, dedicat promovării artiştilor români stabiliţi în Marea Britanie.
19-20 septembrie / Includerea sediului Institutului Cultural Român de la Londra în programul londonez „Open House“ („Porți deschise“), alături de alte 700 dintre cele mai frumoase instituţii publice şi locuinţe private londoneze.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK11 septembrie – 15 octombrie / Expoziţia „Unborn Nursery“ a artistului vizual Dan Voinea, organizată la Slag Gallery din New York, prima expoziție personală a artistului în New York.
18 septembrie – 9 octombrie / Expoziţia pictorului, arhitectului și eseistului originar din România, Marcel Iancu, la sediul Institutului Cultural Român de la New York, reunind în premieră absolută aproximativ 40 de lucrări originale (ulei, grafică, litografie, tehnică mixtă) din colecția Stephan Benedict.
30 septembrie – 14 octombrie / Turneul de jazz „Transylvanian Concert“ în interpretarea instrumentiștilor de jazz Lucian Ban și Mat Maneri.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

1-20 septembrie / Expoziţie de pictură contemporană românească în cadrul căreia au fost expuse 21 de tablouri ale pictorilor Levente Albert, Suzana Fântânariu, Carmen Groza, Ciprian Radovan, Petre Velicu, Vasile Tolan, Sergiu Zancu, organizată de Institutul Cultural Român de la Paris împreună cu Asociația Soleil de l’Est, la Galeria Institutului.
19 septembrie / Prima întâlnire a Școlii de weekend a Studenților, Profesorilor și Profesioniștilor Români din Franța, o iniţiativă a studenţilor români din Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) din Franţa, cu tema „Economie şi finanţe“.
25 septembrie / Concert de muzică clasică susținut de Andrei Kivu (violoncel) și de Teodora Cotruţă (pian), organizat în Sala Bizantină a Palatului de Béhague.
28 septembrie / Recitalul Domnule şi frate Eminescu susţinut de Constantin Chiriac, la sediu.
29 și 30 septembrie / Participarea echipei Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu la Festivalul Internațional al Francofoniilor de la Limoges, Franța, cu două reprezentații ale spectacolului Solitaritate, în regia Gianinei Cărbunariu, organizate la Sala Centre Culturel Municipal Jean Moulin.
30 septembrie / Lansarea romanului Les Étrangères al scriitoarei românce de expresie franceză Irina Teodorescu la Salonul de aur al Ambasadei României în Republica Franceză.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

4-5 septembrie / Prezentarea atelierului de poezie la Kristianstad şi Malmö, organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm în colaborare cu Festivalul Internaţional de la Kristianstad.
11-12 septembrie / Premiera suedeză a spectacolului de teatru Tigrul sibian de Gianina Cărbunariu la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.
18-19 septembrie / Concerte Taraf de Haïdouks in Suedia sprijinite de Institutul Cultural Român de la Stockholm în vederea promovării celui mai recent album al ansamblului, Of Lovers, Gamblers and Parachute Skirts.
22-23 septembrie / Participare românească la seria „Noul Documentar European“ iniţiată de Kulturhuset Stadsteatern: prelegere despre filmul documentar românesc, susţinută de jurnalistul şi criticul de film Anca Fronescu, urmată de proiecția filmului Experimentul București, r.: Tom Wilson.
25 septembrie / Decernarea Premiului Marin Sorescu 2015, în cadrul Târgului de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, desfășurat în perioada 24-27 septembrie 2015. Premiul Marin Sorescu pe anul 2015 i-a fost acordat poetei, traducătoarei şi artistei Helena Eriksson.
29 septembrie / Participare la Cafeneaua limbilor străine, eveniment dedicat Zilei Europene a Limbilor, găzduit de Europahuset (Casa Europei), sediul reprezentanţei Comisiei Europene şi al punctului de informare al Parlamentului European în Suedia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

7-11 septembrie / „Literatura și cinematografia – punți culturale între România și Israel“ - eveniment multidisciplinar dedicat literaturii israeliene de limbă română și proiectelor cinematografice contemporane, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, la sediu, în coalborare cu Editura Familia.
16-18 septembrie / Participarea trompetistului Sergiu Cârstea la Yofi-Brass Festival, organizat la Ra’anana Music Center.
17 septembrie / „Mai tare decât moartea e iubirea – din poezia de dragoste a lumii“, recital de poezie susţinut de Emil Boroghină, la Teatrul Karov din Tel Aviv, cu ocazia Zilei Limbii Române.
24 septembrie – 5 octombrie / Participare românească la ediția a XXI-a a Festivalului Internațional de Caricatură de la Haifa, organizat la Haifa Auditorium.
26 septembrie – 5 octombrie / Focus pe cinematografia românească la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Au fost prezentate, în premieră, filmele româneşti: Aferim!, r.: Radu Jude; De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu; Un etaj mai jos, r.: Radu Muntean; Muntele magic, r.: Anca Damian.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

16-18 septembrie / Turneu polonez al scriitorului Cristian Teodorescu la Cracovia, Wrocław şi Varşovia în cadrul programului „În România, împreună – Program de diplomaţie publică şi culturală dedicat minorităţilor din România“.
28-29 septembrie / Conferinţa științifică internațională „Românii (valahii) din Europa – istorie și moștenire culturală (Ius Valachicum)“, organizată la Lublin de Catedra de Istorie Medievală a Institutului de Istorie al Universității Marie-Curie-Skłodowska din Lublin, Institutul Culturii din cadrul Universității Jagiellone de la Cracovia, Facultatea de Istorie a Universităţii Adam Mickiewicz din Poznań și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

2-12 septembrie / Susținerea participării României la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu filmul Banat (Călătoria), r.: Adriano Valerio în cadrul secţiunii „Settimana della critica“.
18-19 septembrie / Aura Christi la Festivalul Literar Pordenonelegge 2015. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Fundaţia Pordenonelegge, a organizat prezentarea volumului Sfera frigului. Din infern cu dragoste - La sfera del freddo. Dall’inferno con amore, de Aura Christi, tradus în limba italiană de Floarea Maria Pop şi publicat la editura Rediviva.
22 septembrie / Conferinţa „Octavian Smigelschi, Artistul, Omul şi ... Îngerul Păcii“ susținută de prof. univ. dr. Nicolae Sabău, organizată la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
24 septembrie / Conferinţa ,,Românişti italieni – italienişti români“ susținută la Universitatea Ca’ Foscari, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine 2015.
30 septembrie - 1 octombrie / Publicarea numărului al X-lea 2015 din ,,Quaderni della Casa Romena di Venezia“ la Editura Institutului Cultural Român.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA


10 septembrie / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit concertul de muzică clasică organizat de Asociaţia Culturală „Mihai Eminescu“ din Viena, în interpretarea naistei Andreea Chira, acompaniate la pian de Ruben Doran.
14 septembrie / Muzicianul şi designerul audio român Sillyconductor (Cătălin Matei) cu spectacolul multimedia „Utopia Station“, acompaniat de artistul vizual Ben G. Fodor şi actorul Karl Menrad, la Semperdepot (Academia de Arte Vizuale din Viena).
18, 21 septembrie / Institutul Cultural Român de la Viena a prezentat proiecţia spectacolului muzical din data de 26 iunie 2010 care a marcat încheierea mandatului lui Ioan Holender de director al Operei de Stat din Viena.
28 septembrie / Seară literară în compania poetului Ştefan Baghiu, a scriitorului şi directorului Literaturhauses Berlin, Ernest Wichner şi a actorului Till Firit.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Romanesti din strainatate - SEPTEMBRIE 2015