ISRAEL. Filme de Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu la Festivalul Internațional de Film Arava

Filmele „Bacalaureat“ și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“, regizate de Cristian Mungiu, și „La Gomera“ și „Polițist, adjectiv“, regizate de Corneliu Porumboiu, vor putea fi vizionate online de publicul israelian, în perioada 5-14 noiembrie 2020, în cadrul Festivalului Internațional de Film Arava, cu sprijinul ICR Tel Aviv.

În contextul situației actuale la nivel internațional, ediția 2020 a Festivalului Internațional de Film Arava a fost reprogramată într-un nou format, online, aducând în prim-plan activitatea unor regizori internaționali care și-au prezentat filmele de-a lungul timpului în festival. Astfel, va fi proiectat online filmul pe care aceștia l-au prezentat anterior, precum și una dintre creațiile cinematografice mai timpurii. În urma succesului constant de care s-au bucurat proiecțiile de film românesc la edițiile precedente ale festivalului și cu sprijinul ICR Tel Aviv, în cadrul ediţiei din acest an organizatorii au selectat doi regizori români care se vor afla în focus la festival – Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu.

La Gomera (Coproducție România- Franța- Germania, 2019, 97 minute)

Bilete: https://www.aravaff.co.il/en/The_Whistlers (numărul de locuri este limitat)

Regia: Corneliu Porumboiu

Distribuție: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Agustí Villaronga

Sinopsis: Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

Bacalaureat (România, 2016, 86 minute)

Bilete: https://www.aravaff.co.il/en/Graduation (numărul de locuri este limitat)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuție: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Sinopsis: Romeo Aldea (49) e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie.

Polițist, adjectiv (România, 2009, 115 minute)

Bilete: https://www.aravaff.co.il/en/Police_Adjective (numărul de locuri este limitat)

Regia: Corneliu Porumboiu

Distribuție: Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica

Sinopsis: Filmul prezintă povestea lui Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care investighează cazul unui licean, urmărit pentru trafic de droguri. Pe parcursul investigației, polițistul își dă seama că nu mai crede în meseria sa. El nu vrea să rezolve cazul, crezând că legea se va schimba și n-ar dori să aibă pe conștiință viața unui tânăr.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (România, 2007, 113 minute)

Bilete: https://www.aravaff.co.il/en/4_Months_3_Weeks_and_2_Days (numărul de locuri este limitat)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuție: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu

Sinopsis: Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu și urmărește, pe parcursul unei singure zile din anul 1987, povestea a două studente. Găbița, cu ajutorul prietenei sale Otilia, încearcă să facă un avort, ilegal la acea vreme.

Festivalul Internațional de Film Arava, aflat în acest an la ediția a IX-a, are loc anual în complexul festivalului din deșertul Arava. În acest an, ca urmare a restricțiilor, festivalul va avea loc online, Programul festivalului include cele mai de succes producții internaționale ale acestui an: filme pentru copii și adolescenți, scurtmetraje care au fost filmate și produse în ultimul an în Arava, lungmetraje de ficțiune proiectate în prezența regizorilor sau a producătorilor, care își vor prezenta filmele în fața publicului și vor participa la sesiuni de Q&A după proiecții. Filmele din festival vor participa la o competiție de popularitate, în cadrul căreia publicul va fi juriul, fiind invitat la finalul fiecărei proiecții să-și exprime opinia privind filmul vizionat.

Website festival: http://www.aravaff.co.il/en