ICR Lisabona prezintă IMAGIN’arte Roménia: expoziții și proiecții de filme românești în Madeira

Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează o serie de evenimente culturale în perioada 17 iulie – 30 septembrie 2024 în cadrul „IMAGIN’arte Roméniaˮ - primul eveniment al ICR Lisabona desfășurat în Regiunea Autonomă Madeira. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Centrul Cultural Quinta Magnólia din Funchal și Secretariatul Regional pentru Economie, Turism și Cultură al Regiunii Autonome Madeira.

Deschiderea va avea loc pe 17 iulie, ora 17:00, cu vernisajul expozițiilor ,,Istorii din 89 în benzi desenate” și ,,Îi românești pe străzile lisaboneze” urmate, începând cu ora 18:00, de programul de filme de animație ,,GOPO 100 + 1”. În zilele de 18 și 19 iulie, de la ora 14:00, vor fi proiectate lungmetrajele California Dreamin’ (r. Cristian Nemescu, 2008) și Oameni de treabă/ Men of Deeds(r. Paul Negoescu, 2022). Expozițiile vor putea fi vizitate până la 30 septembrie 2024.

„IMAGIN’arte Roméniaˮ va avea loc la Centrul Cultural Quinta Magnólia din Funchal și va cuprinde prezentarea expoziției BD ,,Istorii din 89 în benzi desenate”, a Muzeului Județean de Istorie Brașov și a expoziției de fotografie ,,Îi românești pe străzile lisaboneze”, a artistei Eugenia Hanganu, rezidentă în Portugalia. De asemenea, vor fi proiectate filme de animație realizate de Ion Popescu GOPO (în cadrul programului ,,GOPO 100 + 1”) și două lungmetraje artistice reprezentative pentru ,,noul val” al cinematografiei românești, după anul 1990, laureate cu premiul ,,GOPO”, acordat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (în cadrul programului „Premiate GOPOˮ).

Expoziția ,,Istorii din ’89 în benzi desenate” este o selecție din lucrările albumului de benzi desenate istorice cu același titlu, considerat de specialiști cel mai important album de benzi desenate editat până în prezent în România (a apărut și o versiune în limba franceză, promovată de Institutul Francez).Este primul album de benzi desenate despre Revoluția română din decembrie 1989, editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și publicat în decembrie 2019.Expoziția, curatoriată de Nicolae Pepene, directorul MuzeuluiJudețean de Istorie Brașov,a fost prezentată în premieră la sediul ICR Lisabona, în octombrie 2023, apoi la Muzeului Vinului din municipiul Redondo (Portugalia), în martie 2024 și la festivalul Balkan Trafik din Bruxelles, în aprilie 2024. Artiștii prezenți în expoziție sunt Șerban Anghel, Alexandru Ciubotariu, Felix Crișan, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Valentin Ionescu, Puiu Manu, Nicolae Negură, Xenia Pamfil, Cristian Păcurariu, Ionuț Popescu, Gabi Rusu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Octav Ungureanu, Mihai Timoșenco. Textele lucrărilor sunt traduse în limba portugheză.

Muzeul Județean de Istorie Brașov este una dintre cele mai importante instituții culturale ale județului Brașov, reunind în colecțiile sale cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov și liderul muzeelor Brașovului după criteriul numărului total anual de vizitatori. Muzeul a completat planul său de activități cu mai multe proiecte neconvenționle de popularizare a istoriei: festival de reconstituire istorică, expoziții în format outdoor, festival de benzi desenate istorice, producții editoriale BD și rețea europeană de benzi desenate istorice, producție film documentar (15 Noiembrie 1987. Doi ani prea devreme), rezidențe de artă contemporană inspirate din teme istorice și/ sau de artă tradițională, stagiune artistică estivală etc.

Expoziția „Ii românești pe străzile lisabonezeˮ ilustrează bogăția de sensuri plastice și simboluri ancestrale perpetuate de broderia și costumele tradiționale românești. „Duelulˮ artistic între cromatica și grafismul geometrizant al iei, pe de-o parte, și peisajele urbane lisaboneze se transformă, în viziunea artistei, într-un dialog care pune exploziv în evidență virtuțile emblemelor plastice naționale care sunt ia și azulejo-ul. Pe de altă parte, translatarea portului tradițional românesc în spațiul portughez și folosirea lui de către tineri portughezi și expați rezidenți în Lisabona, sugerează potențialul de universalitate și de prospețime al iei.Eugenia Hanganu este fotograf și specialist în marketing digital și locuiește în Portugalia de peste 8 ani. Este ambasador Nikon Europa, în urma unei invitații de colaborare din partea acestui brand. De asemenea, a fost invitată să participe în varii proiecte de promovare turistică, naționale și internaționale. Expoziția a mai fost prezentată la sediul ICR Lisabona, în iulie 2021 și la Muzeului Vinului din Redondo, în octombrie 2023.

,,GOPO 100 + 1” – program de filme de animație

Ion Popescu Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei mondiale. A câștigat, în 1957, premiul "Palme d'or" la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie. În anul 2023 am sărbătorit 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo. Selecția de filme de animație realizate de GOPO, cu o durată de 1 oră, este următoarea: Scurtă istorie (1957), 7 Arte (1958), Homo Sapiens (1960), Alo! Hallo! (1962). Filmele au subtitrare în engleză.

„Premiate GOPOˮ – program de lungmetraje artistice

Filmele artistice au fost selectate atât pentru reprezentativitatea lor în linia cinematografiei românești după anul 1990, cât și pentru faptul că sunt premiate cu premiul ,,GOPO”, acordat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, pentru cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent.

  • California Dreamin'(r. Cristian Nemescu, 2008) - 2 ore și 30 minute, subtitrare în engleză

Este o satiră ambițioasă și ascuțită a societății românești post decembrie 1990, intriga fiind construită pe neînțelegerile culturale dintre o comunitate locală de la granița cu fosta Iugoslavie și prezența neașteptată a unui tren NATO cu soldați americani în gara locală. În rolul comandantului american joacă Armand Assante. În 2008, California Dreamin’a luat mai multe premii GOPO: Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor (Răzvan Vasilescu), Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume.

  • Oameni de treabă / Men of Deeds(r. Paul Negoescu, 2022) - 1 oră 45 minute, subtitrare în engleză

Film încadrat în genul dramă-comedie neagră. Ilie este un poliţist de la ţară care își dorește un trai modest și confortabil, dar sfârșește prin a lua cele mai greșite decizii. Deși în sat se întâmplă lucruri dubioase, Ilie vede doar ce-i convine şi momentul în care decide să se implice marchează începutul declinului său. Premii: Cel mai bun film, Cel mai bun actor - Namur 2022; Cel mai bun actor - Cottbus 2022; Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun scenariu - Premiile Gopo 2023.