- 11 February 2016 - 21 February 2016
- Etichete Festivalul Internaţional de Film de la Berlin Icr berlin Icr Ilegitim Adrian sitaru Roxana stroe Cosmina stratan
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care va începe pe 11 februarie 2016, a anunţat săptămana aceasta componenţa juriului internaţional care va decerna trofeele Ursul de Aur şi Ursul de Argint în cadrul uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume, informează ICR Berlin. Acesta este prezidat de binecunoscuta actriţă Meryl Streep, şi îi are în componenţa sa pe: Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Alba Rohrwacher (Italia), Małgorzata Szumowska (Polonia).
Totodată a fost desemnat şi juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film de debut. Acesta este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveţia / Franţa) şi Michel Franco (Mexic). Anul acesta concurează pentru premiul în valoare de 50.000 Euro 18 filme, printre care şi pelicula „Shelley", în regia lui Ali Abbasi, care o are ca protagonistă pe actriţa română Cosmina Stratan.
Ca şi în anii precedenţi, Institutul Cultural Român din Berlin susţine participarea româneasca la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. La cea de-a 66-a ediţie România participă la secţiunea Forum cu lungmetrajul independent „Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, la secțiunea Generation 14plus cu scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, „O noapte în Tokoriki", precum şi în cadrul Berlinale Talents prin actriţa Iulia Ciochină şi scenarsta Ruxandra Ghiţescu.
De asemenea, România este reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi de Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producţiei germano-franco-mexicane „Soy Nero", în regia lui Rafi Pitts, precum şi de co-producţia româno-germană „A Quiet Place", în regia lui Ronny Dörfler, care îi are în distribuţie pe Madalina Craiu, Oana Rusu, Serban Pavlu, Maria Obretin şi Andrei Ciopec. Pelicula va fi prezentată în cadrul secţiunii Perspektive Deutsches Kino.
Totodată Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate producţiile româneşti: „Lumea e a mea" (r. Nicolae Constantin Tănase), „Cinema, mon amour" (r. Alexandru Belc), „Afacerea Est" (r.Igor Cobileanski), „Aliyah DaDa" (r. Oana Giurgiu), „Acasa la tata" (r. Andrei Cohn), „Miracolul din Tekir" (r. Ruxandra Zenide) şi „Autoportretul unei fete cuminţi" (r. Ana Lungu). Cu 489 de expozanţi, 8,628 de vizitatori din 100 de țări, printre care 1.568 cumpărători internaționali și 1.014 proiecții pentru 748 de filme, European Film Market este prima piață importantă de film a anului, unde producătorii, distribuitorii, cumpărătorii și vânzătorii, finanțatorii și reprezentanții televiziunilor, industriei de home entertainment şi noilor media se informează cu privire la cele mai recente producții, urmăresc evoluția industriei cinematografice la nivel mondial şi stabilesc noi contacte de afaceri. Fostul muzeu, acum spaţiu de expoziţii, Martin-Gropius-Bau este considerat epicentrul de afaceri al EFM. De asemenea hotelul Marriott de la Potsdamer Platz pune la dispoziţia EFM spaţii expoziţionale adiţonale. Astfel European Film Market este nu numai inima Berlinului, ci, de asemenea, în imediata vecinătate a centrului festivalului.