Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația
Comunităților Evreiești din România (FCER) și Fundația Filderman, a organizat
și găzduit, pe 13 august, vernisajul expoziției de pictură „Tineri artiști, martori ai
viitorului”, alături de simpozionul intitulat „Diplomația culturală - valori și
repere ale dialogului intercultural”, cu ocazia unui proiect sprijinit de Guvernul
României.
La simpozion, în cadrul căruia a fost prezentată cartea „Adevărul asupra problemei evreiești din România în lumina textelor religioase și a statisticei” de W. Filderman - ediție anastatică, apărută în 2018 la Editura Albatros, a participat o delegație din România, ce a inclus mai mulți membri ai Federației Comunităților Evreiești din România, printre care Ovidiu Bănescu - vicepreședinte al FCER - care a vorbit despre diplomația culturală și dialogul intercultural promovat de Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, mai ales prin intermediul festivalurilor de popularizare a moștenirii culturale evreiești, care permit publicului larg să ia contact cu cele mai reprezentative personalități ale acesteia.
Rudy Marcovici - director de patrimoniu FCER - a avut o prezentare detaliată despre reabilitarea patrimoniului sacru al FCER, ce constituie o valoroasă moștenire de cult și artă lăsată de predecesori de-a lungul istoriei existenței populației evreiești din România. Prezentarea acestuia a insistat pe valoarea deosebită a patrimoniului sacru evreiesc, rezultată şi din faptul că o treime din numărul total al sinagogilor au caracter de monumente istorice, dând ca exemplu și cele două sinagogi de lemn cu titlu de unicat -Sinagoga Bal Shem Tov din Piatra Neamț și Sinagoga Veche din Câmpulung Moldovenesc.
Ivan Bloch, președintele comunității evreilor din Lugoj, a făcut un scurt istoric al comunității evreiești din Lugoj, marcând cele mai importante momente din istoria acesteia, precum reorganizarea acesteia sub conducerea rabinului Abraham Isac Nebel în 1945 și schimbările demografice suferite de-a lungul timpului de comunitatea care în prezent numără 42 de membri. Lucrările de construcție ale Sinagogii Neologe din Lugoj și principalele activități găzduite de aceast au constituit un alt punct al prezentării.
Dan Petre Popa, directorul editurii Albatros și Florian Ciobanu, director PR& Marketing al aceleiași edituri, au luat de asemenea cuvântul în cadrul simpozionului.
Prima parte a evenimentului a fost dedicată expoziției de pictură, compusă din 33 de lucrări realizate pe pânză, în ulei și respectiv acuarelă.
Lucrările, expuse la sediul ICR Tel Aviv în perioada 1 august – 13 septembrie 2019, aparțin unor tineri artiști plastici, elevi ai colegiilor naționale de artă din Bacău, Buzău, Iași, Tulcea si Dorohoi, care au participat la tabăra de pictură organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Filderman, în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice. La vernisaj au participat profesorii de arte plastice Georgeta Hlihor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău și Ioan Burlacu de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău. Janina Ilie, consilier al Președintelui FCER – CM, a făcut un scurt istoric al taberei de pictură, proiect care a crescut de la an la an și care „a schimbat destine”, ajutând mulți tineri să-și descopere vocația artistică.
Partener al evenimentului este compania TAROM, transportator oficial.