Conferința „Sighetu Marmației și comunitatea evreiască” la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează pe 25 iunie 2024, de la ora 17:00, conferința „Sighetu Marmației și comunitatea evreiască”, susținută de Alfred Poplingher, Peninah Zilberman și Mandi Jacobovitch.

Organizat în colaborare cu Fundația Tarbut Sighet – promotoare a conservării memoriei victimelor Holocaustului din România –, acest proiect face parte din seria de manifestări ale ICR Tel Aviv dedicate comemorării a 80 de ani de la Holocaustul din Transilvania de Nord.

Evenimentul va avea loc în limba ebraică și va consta în trei prezentări distincte, după cum urmează:

- Sighetu Marmației și comunitatea evreiască – omagiu trecutului, susținută de Alfred Poplingher;

- Sighetu Marmației – prezent și viitor, de Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut Sighet;

- Prezentarea documentarului “The Scream”, realizat de Mandi Jacobovitch (producător și arhitect israelian cu rădăcini românești din Sighetu Marmației), care descrie povestea familiei Jacobovitch, deportată la Auschwitz, și contribuția ei ulterioară la societatea israeliană.

Evreii care s-au stabilit în zona Maramureșului, îndeosebi începând cu secolul al XVII-lea, au reușit să creeze comunități înfloritoare, iar printre ele, cea a Sighetului a avut un rol covărșitor. Importanța comunității evreilor din Sighet este în special de ordin religios și cultural. Curțile rabinilor din Sighet împreună cu școlile adiacente și mișcările hasidice care s-au dezvoltat au îmbogățit substanțial iudaismul. Din punct de vedere cultural, comunitatea evreilor din acest colț de țară maramureșean a dat scriitori, artiști plastici, muzicieni și arhitecți de renume.