Artistul Nicu Ilfoveanu expune la prestigiosul centru „Georges Pompidou” din Paris

Evenimentul internațional cu titlul „ Cosmopolis #2 : Repenser lˈhumain / Cosmopolis #2: regândirea umanului” de la Galeria 3 a muzeului parizian de artă contemporană „Georges Pompidou” demarează pe 23 octombrie 2019 și include în data de 1 noiembrie expoziția artistului vizual român, Nicu Ilfoveanu și conferința  susținută de  Anca Maria Pănoiu, cercetătoare la Muzeul Țăranului Român. Evenimentul artistului, invitat de Institutul Cultural Român de la Paris, găzduiește între orele 18-19 screening-ul intitulat „Overimpression” iar între orele 19 și 20.30 conferința Ancăi-Maria Pănoiu.

Expoziția-instalație face parte din proiectul „Exodus Stations” (www.exodusstations.com), iar curator este Marta Jecu.

Creat ca o adevărată platformă deschisă artiștilor plastici contemporani , „Cosmopolis” evidențiază practicile artistice contemporane bazate pe cercetare, pe interdisciplinaritate, pe colaborarea cu alți artiști. Expoziția se construiește astfel prin expoziții, rezidențe, programe discursive și publicații reunind în jurul său artiști generoși, dornici de a schimba proiecte, idei, participând astfel la renașterea interesului pentru abordările cosmopolite. După « Cosmopolis #1 : inteligența colectivă » de la Paris în 2017, « Cosmopolis #1.5: inteligența extinsă» de la Chengdu în 2018, în atenția acestei ediții, « Cosmopolis #2: regândirea umanului», se află reorientarea mijloacelor tehnologice. 

Instalația lui Nicu Ilfoveanu este rezultatul unei rezidențe artistice la Muzeul Țăranului Român, care a avut loc în cursul acestui an. Lucrarea lui se concentrează pe felul în care peisajul şi personajul din peisaj se reflectă în arhiva Muzeul Țăranului Român în perioada pre-comunistă şi în perioada comunistă. Instalația constă din imagini de arhivă şi imagini proprii cu un personaj din zona rurală românească actuală şi urmăreşte o desfăşurare istorică a peisajului în discursul muzeologic: cum este peisajul reprodus, prezentat şi inclus în display-ul muzeului şi care este funcția atribuită lui de-a lungul schimbării epocilor istorice şi politice de-a lungul secolului 20.

Pentru conferință, cercetătorul Anca-Maria Pănoiu va aduce detalii legate de istoria Muzeul Țăranului Român şi a colectiilor, punând un accent pe înscenarea ruralitătii de-a lungul istoriei muzeului, în relatie cu istoria politică şi culturală din secolul trecut.

Nicu Ilfoveanu a terminat Universitatea de Artă din Bucureşti, la secţia foto-video. Fotograf şi artist video, în activitatea recentă a lui Ilfoveanu se numără expoziții individuale la Galeria Arsenal din Poznan (Prezentul Greșit, 2013), la Muzeul Țăranului Român din București (Serii. Multiplii. Realisme., 2012), precum și participări la expoziții de grup, cum ar fi Centrul de reflecție pentru istorii suspendate. O încercare, din cadrul celei de-a 55-a Expoziții de Artă Internațională – Bienala de la Veneția (2013) sau al 4-lea Festival de Fotografie de la Mannheim/Heidelberg/Ludwigshafen (2011). A publicat până acum mai multe cărţi, SteamPunk Autochrome (2007), Petite Histoire (2010), ELECTRO+ (2011), Găsiți și pierduți (2011), Serii. Multiplii. Realisme (2013).

Expoziția va putea fi vizitată până pe 23 decembrie 2019.