- 27 November 2018
- Címkék ICR ICR Stockholm Ziua Națională Alexandru Tomescu Angela Drăghicescu Stradivarius
În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Ziua Națională a României a fost celebrată în Regatul Suediei printr-o serie de evenimente de o amploare specială, printre care un concert exceptional și o recepţie oficială, ambele desfășurate în clădirea Filarmonicii din Stockholm, locație deosebit de prestigioasă unde se desfășoară anual ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.
Evenimentul, organizat de Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Stockholm, a avut loc marţi, 27 noiembrie a.c. și a cuprins, în programul cultural susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, artiști români de renume internațional, un recital aniversar din cadrul Stradivarius International Tour, cu un repertoriu special selecționat care a adus în atenția publicului suedez creații ale compozitorilor români consacrați, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin Nottara, Mircea Chiriac și Dumitru Capoianu.
Informații suplimentare
Un om. O vioară - Alexandru Tomescu și o vioară Stradivarius
După o carieră prodigioasă în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York) sau Metropolitan Arts Centre (Tokio), sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică.Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.
Angela Drăghicescu este cunoscută international ca unul dintre cei mai importanti tineri pianiști originari din România. Angajamente recente au inclus recitaluri pe scenele prestigioase ale lumii, precum Carnegie Hall din New York, Kennedy Center (Washington, D.C.), Benaroya Hall (Seattle Symphony), Concertgebouw din Amsterdam, Salle Gaveau din Paris, Rudolfinium la Praga, Filarmonica George Enescu din București și Harpa Reykjavik în Islanda. Un pedagog pasionat, în prezent ocupă funcția de profesor de pian și muzică de cameră la Universitatea din Puget Sound (Seattle) și este director artistic al Women Who Score, prima fundație muzicală din Statele Unite care promovează muzica femeilor compozitoare, în colaborare cu Seattle Symphony.