Zilele Filmului Românesc la Casa del Cinema din Roma

Filmele Luca, r. Horațiu Mălăele, Miracol, r. Bogdan Apetri, Scara, r. Vlad Păunescu, Balaur, r. Octav Chelaru și La Gomera, r. Corneliu Porumboiu vor fi proiectate în cadrul Zilelor Filmului Românesc la Roma, proiect organizat în perioada 7-9 iulie 2023 de Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Republica Italiană, Asociația Dacin Sara, Centrul Național al Cinematografiei și ProEvent – Roma, în parteneriat cu Casa del Cinema, Biblioteca Europea și Digital World Printing, sub patronajul Primăriei Romei – Departamentul de Cultură. Proiecțiile și sesiunile de Q&A vor avea loc la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1).

Ceremonia de deschidere aZilelor Filmului Românesc de la Romava avea loc vineri, 7 iulie 2023, ora 18:30, la Casa del Cinema din Roma, în prezența E. S. domnul Federico Mollicone, Președintele Comisiei de Cultură, Știință și Educație a Camerei Deputaților din Parlamentul Italiei, E. S. doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Republica Italiană, Malta și San Marino, și a managerului general al Asociației Dacin Sara din București, Bogdan Ficeac. Cu această ocazie, criticul și istoricul de film Manuela Cernat va vorbi despre „Vedete italiene pe ecranele românești și vedete românești pe ecranele italiene“. Începând cu ora 19.00, în prezența regizorului Horațiu Mălăele, va avea loc proiecția filmului Luca, urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Sâmbătă, 8 iulie 2023, la ora 17:00, este programată proiecția filmului Miracol, r. Bogdan Apetri, urmată, de la 18:45, de proiecția filmului Scara, r. Vlad Păunescu, și de o sesiune Q&A cu regizorul român Vlad Păunescu. Filmul Balaur, r. Octav Chelaru va putea fi văzut duminică, 9 iulie 2023, de la ora 17:00, iar La Gomera, r. Corneliu Porumboiu, va fi proiectat de la 19:15.

Accesul la proiecții este liber, cu confirmarea participării la adresa de e-mail roma.events@mae.ro. Cele cinci filme vor fi proiectate cu subtitrare în limba italiană.

În 2023, Institutul Cultural Român împlinește 20 de ani de la înființarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“

***

Informații suplimentare

Luca, regia Horațiu Mălăele (România, 2021, 95­`)

Sinopsis: După Nunta Mută și Funeralii fericite, Luca este cel de-al treilea film regizat de Horațiu Mălăele, un thriller psihologic care pendulează între București și New York. Un imigrant român încearcă să își trăiască visul american la New York, dar nu reușește decât să fie un șofer de taxi care visează să ajungă star de cinema. După 26 de ani, într-o zi apare un client bizar care îi va schimba din nou viața, devenind martor protejat pentru o crimă. Până la proces, Luca se ascunde în România sub identitatea unui om mort. Aici îl reîntâlnește pe Nedelcu, fostul locotenent al poliției secrete de dinainte de revoluție, ajuns acum șeful Protecției Martorilor din România. Nedelcu reînvie umbrele trecutului și începe să-l șantajeze pe Luca. Sub noua lui identitate Luca știe că dacă dispare, nimeni nu-l va căuta pentru că e deja mort.

Filmul este un animal viu, periculos și imprevizibil. O prejudecată poate fi dăunătoare și riști să fii devorat. Așa încât, de obicei, folosesc cu prudență ambele variante. Din fericire, la «Luca», am avut actori extrem de talentați și versatili, care au procesat și integrat rapid indicațiile, iar improvizațiile au fost de multe ori reprimate de graba cu care am fost obligați să facem filmul”, spune despre LucaHorațiu Mălăele.

Miracol, regia Bogdan Apetri (România, 2021, 118`).

Sinopsis: Cristina (Ioana Bigarin), o tânără călugăriță de 19 ani, părăsește în lacrimi mănăstirea pentru a merge în oraș și a rezolva o problemă urgentă. Se urcă într-un taxi, care aparține fratelui unei călugărițe, se ceartă cu un doctor ateu, care se urcă în aceeași mașină, pe drum, se schimbă în haine civile, ajunge la un spital pentru un control medical, apoi merge la secția de poliție și la locuința unui inspector de poliție pe care de fapt îl căuta. Negăsindu-l, se întoarce la mănăstire, dar destinul o așteaptă în taxi. Îl urmărim pe Marius (Emanuel Pârvu), un inspector de poliție hotărât care încearcă să-și dea seama ce s-a întâmplat cu Cristina. Marius reia călătoria călugăriței, întorcându-se în toate locurile în care a fost Cristina. Miracol propune o viziune realistă asupra lumii, spre deosebire de cea bazată pe credință. Unele personaje întruchipează dezamăgirea materialismului, altele crezul popular până la limitele superstiției. Povestea merge pe linia care desparte cele două lumi.

Scara, regia Vlad Păunescu (România, 2021, 137`)

Sinopsis: Inspirat din fapte și întâmplări reale, Scara urmărește parcursul spiritual al lui Andrei, un tânăr sensibil și inadaptat social care, aflat în căutarea formulei fericirii, se hotărăște să devină actor. După căderea comunismului, orbit de iluzia libertății și a democrației, Andrei se lovește de o serie de evenimente brutale, momente ce au marcat profund istoria recentă a țării. Găsindu-și refugiul în rolul lui Alioşa într-o adaptare pentru scenă a Fraților Karamazov, tânărul devine tot mai apropiat de personajul său, descoperind treptat drumul spre înțelegerea divinității.

Balaur, regia de Octav Chelaru (România, 2022, 123`)

Sinopsis: Ecaterina este profesoară de religie și soția preotului din oraș. Femeia începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține sub control pe iubitul ei mai tânăr și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliu devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales când adolescentul începe să se spovedească preotului.

La Gomera, regia Corneliu Porumboiu (România, 2019, 93`).

Sinopsis: Cristi este un inspector de poliție din București căruia îi place să joace de ambele părți ale legii. O femeie fatală irezistibilă, Gilda, îl implică într-un jaf de milioane de dolari, dar cei doi se văd curând nevoiți să rezolve un puzzle de înșelăciuni și trădări imprevizibile. Singura lor speranță de a reuși să dea lovitura este să se scufunde în frumusețea uluitoare a unei insule unde învață să comunice cu un limbaj secret bazat pe fluierături. Cristi este un personaj tenebros, nu-și lasă emoțiile la vedere și, la fel ca ceilalți protagoniști, se simte invincibil. Cu toții vor să-și impună punctele de vedere asupra celorlalți, o escaladare care se transformă într-un joc de putere permanent. Iar inspectorul de poliție se trezește în curând într-o furtună de evenimente care îi scapă de sub control, nimic nu merge conform planului: din acest moment începe o călătorie inițiatică, un fel de aventură cu multe răsturnări de situație surprinzătoare. Dintr-un polițist aproape apatic, Cristi se transformă și întreaga sa personalitate iese la iveală în momentul cheie al filmului.

Organizatori: Accademia di Romania in Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, ProEvent – Roma

Cu patronajul: Primăria Romei – Departamentul Cultură

În parteneriat cu: Casa del Cinema, Digital World Printing, Biblioteca Europea

Parteneri media: AskaNews, Agerpres, CineMaraton, Radio La Sapienza, Radio România Actualități, Radio România Internațional, CineCorriere, Film4life, Giornale Diplomatico, Romeing, Abitare a Roma și RoZoom Press