Avînd la bază un proces inițial de documentare prin interviuri în Germania și România, urmat de discuții și improvizații, spectacolul „Vorbiți tăcere?” propune o explorare teatrală a instrumentarului tăcerii, prin care este protejată exploatarea forței de muncă în Europa. Așa cum un scenariu de teatru propune anumite convenții, tot la fel cadrul legal european pune bazele unei realități în care performăm cu toții. Este ceea ce trăim în acest moment un scenariu echitabil? În ce măsură sunt respectate demnitatea și libertatea de a lua decizii în procesul de cumpărare și vânzare a forței de muncă? Putem să schimbăm lucrurile în bine și dacă da, cum anume? Ce ne definește pe fiecare dintre noi în afară de puterea de a munci? Ce înseamnă „integrare” în acest context? Sunt cîteva întrebări pe care spectacolul încearcă să le formuleze în cele trei limbi materne ale actorilor participanți în proiect: română, germană și maghiară. O particularitate importantă a proiectului o reprezintă chiar distribuția formată din actori ai secției române și germane a TNRS Sibiu, precum și repetițiile care s-au desfășurat în limba engleză, singura limbă comună tuturor participanților la proiect.
SCENOGRAFIE ȘI VIDEO: Mihai Păcurar, ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof, MUZICĂ: Alex Halka, DOCUMENTARE: Gianina Cărbunariu și Andrei Ioniță, TRADUCERE: Fabiola Eidloth și Daria Hainz, ÎN DISTRIBUȚIE: Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Ofelia Popii, Valentin Späth, Marius Turdeanu.
Proiectul face parte din HUMAN TRADE NETWORK - THE MEETING. Mai multe detalii, aici.
Gianina Cărbunariu este una dintre cele mai importante autoare și regizoare de teatru contemporan din România. Piesele ei au fost deseori prezentate și în Germania, la Münchner Kammerspiele, la Schaubühne Berlin sau la HAU Berlin. În 2015, piesa ei „Solitaritate”, pusă în scenă la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, a fost prezentată la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, iar două dintre piesele scrise de ea au fost publicate în antologia „Machtspiele/Neue Theaterstücke aus Rumänien” editată de către Theater der Zeit.