Universitatea Populară de vară „Vasile Stroescu”, ediția a IV-a și Tabăra de creație „Parcova – 2019”. Proiect în cadrul programului CENTENAR

  • Universitatea Populară de Vară Vasile Stroescu, ediția a IV-a, organizată de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău în parteneriat cu Consiliul raional Edineț, primăria orașului Edineț și Asociația Culturală Parcova-Nova, își va ține lucrările în zilele de 23 și 24 august 2019 în orașul Edineț, ședința inaugurală având loc în ziua de vineri, 23 august 2019, la ora 11.00, în incinta LiceuluiTeoretic Mihai Eminescu. Vor rosti mesaje de salut reprezentanții ICR Chișinău, ai Consilului raionl Edineț, primăriei orașului Edineț și ai Liceuli Teretic Mihai Eminescu, gazda evenimentului.

Creată după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova, inaugurată în 1908 de marele istoric Nicolae Iorga, Universitatea Populară de Vară Vasile Stroescu este o instituție de instruire continuă a publicului larg din nordul Republicii Moldova, de perfecționare a cunoștințelor învățătorilor și profesorilor din gimnazii și licee, a oamenilor de cultură din acest ținut, participanţii având prilejul să dialogheze cu profesorii invitați să țină prelegeri la temele incluse în program, să ia parte la evenimentele cultural-artistice incluse în program.

În cadrul celor trei ediții precednte ale Universității Populare Vasile Stroescu de la Edineț, au fost omagiați liderii Mișcării Naționale din Basarabia de la începutul secolului XX Vasile Stroescu și Ion Buzdugan, deputații în Sfatul Țării din județul Hotin, precum și personalitățile contemporane: compozitorul Ghenadie Ciobanu, poetul Vasile Romanciuc și acad. Mihai Cimpoi, originari din ținutul Edinețului. Comunicările științifice consacrate acestor personalități au fost publicate în ediții speciale.

Ediția din acest an se va axa pe dezbaterea temelor legate de recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918, comunicările fiind prezentate de dr. Gheorghe Negru, președinele Asociației Istoricilor din R.Moldova (Procesul recunoașterii internaționale a Unirii Basaraiei cu România) și acad. Valeriu Matei (Rolul lui Ion Pelivan și al altor lideri ai Mișcării Naționale din Basarabia în tratativele de recunoaștere internațională a Unirii Basarabiei cu Țara). O sesiune aparte îi va fi conacrată celebrului lingvist Eugen Coșeriu, părintele lingvisticii integrale, în cadrul căreia acad. Mihai Cimpoi va vorbi despre opera literară a lui Eugen Coșeriu, primarul orașului Edineț Constantin Cojocaru, consăteanul marelui lingvist, se va referi la reperele biografice ale marelui savant, originar din Mihăileni, raionul Râșcani, iar acad. Valeriu Matei va vorbi despre lingvistul Eugen Coșeriu, unul dintre cei mai importanți savanți ai secolului XX în acest domeniu.

Sesiunea Personalități contemporane îi va fi consacrată poetei Marcela Benea, despre a cărei operă poetică vor vorbi academicienii Mihai Cimpoi (Zestre de Logos și sensibilitate – poezia Marcelei Benea) și Valeriu Matei (Poezia Marcelei Benea), manifestarea încheindu-se cu un dialog al poetei Marcela Benea cu publicul prezent la manifestare și cu un recital din poezia Marcelei Benea, susținut de actorii Nicolae Jelescu și Margareta Nazarchevici, împreună cu autoarea.

În cadrul acestei ediții a Universității Populare de Vară va fi marcată și împlinirea a 100 de ani de la apariția volumului Poemele lumini de Lucian Blaga prin inaugurarea în piața centrală a orașului a expoziției ICR Chișinău Lucian Blaga - Poemele luminii și printr-un recital poetic-muzical din poezia blagiană Atâtea stele cad…, susținut de actorul Nicolae Jelescu și poetul Valeriu Matei.

Sâmbătă , 24 august 2019, la ora 11.00, în Parcul Central Vasile Alecsandri din orașul Edineț va fi vernisată expoziția de sculptură a Taberei de Creație Parcova – 2019, eveniment de bilanț al activităților desfășurate de artiști timp de zece zile. Devenită deja o tradiţie, Tabăra de creație „Parcova” a căpătat valențele unui eveniment cultural de referință în zona de nord a Republicii Moldova, care a intrat, prin străduinţa organizatorilor ei, în posesia unui patrimoniu valoros. Pe parcursul  celor 16 ani de desfăşurare a Taberei de Creaţie, patrimoniul cultural a fost îmbogăţit cu peste 240 lucrări semnate de artişti consacraţi proveniţi din ţări precum România, Republica Moldova, Rusia, Polonia, Belarus, Olanda, Franţa, Ucraina, ş.a.

Lucrările de sculptură realizate în cadrul ediției din acest an a Taberei de creație Parcova 2019, editia a XVII-a, vor înfrumuseța străzile și parcurile din orașul Edineț.

ICR Chșinău a susinut prezența, în carul taberei, a patru sculptori (Gheorghe Gheorghiță-Vornicu din Iași, Pavel Obreja, Ștefan Bâlba și Serghei Josu din Republica Moldova).

Ediția din acest an a Unversității Populare de Vară Vasile Stroescuse va încheia cu lansarea unor cărți și ediții periodice apărute la editurile din România și din Republica Moldova.

Programul Universității Populare de vară „Vasile Stroescu”, ediția a IV-a, Edineț

Vineri, 23 august 2019

10.00 – 11.00. Liceul Teoretic Mihai Eminescu. Înregistrarea participanților.

11.00 – 11.30. Inaugurarea lucrărilor ediției a IV- a a Universității Populare de Vară Vasile Stroescu. Mesaje de salut:

Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, rectorulUniversității Populare de Vară Vasile Stroescu;

Președintele (vicepreședintele) raionuluiEdineț;

Constantin Cojocaru, primarul or. Edineț;

Natalia Cojocaru, președintele Comitetului de organizare a Universității, directoarea Liceului Teoretic Mihai Eminescu din or. Edineț;

Serviciu divin.

11.30. Sesiune de comunicări: Un eveniment istoric – recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918

Comunicări prezentate de: dr. Gheorghe Negru (Asociația Istoricilor din R.Moldova) - Procesul recunoașterii internaționale a Unirii Basaraiei cu România; acad. Valeriu Matei -  Rolul lui Ion Pelivan și al altor lideri ai Mișcării Naționale din Basarabia în tratativele de recunoaștere internațională a unirii Basarabiei cu Țara.

12.30. Sesiune de comunicări: Eugen Coșeriu – părintele lingvisticii integrale. Comunicări: acad. Valeriu Matei - Eugen Coșeriu – unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX ; acad. Mihai Cimpoi - Opera literară a lui Eugen Coșeriu; Constantin Cojocaru -  Un mare mihăilean – savantul Eugen Coșeriu.

13.30 – 14.15. Pauză de prânz.

14.15. Vernisarea expoziției ICR Chișinău Lucian Blaga – Poemele luminii, la 100 de ani de la apariția volumului omonim al marelui poetPiața Centrală a or. Edineț.

15.15. Sesiune de comunicări: Personalități contemporane. Marcela Benea – prețul cuvântului.

Acad Valeriu Matei: Poezia Marcelei Benea.

Acad. Mihai Cimpoi: Zestre de Logos și sensibilitate – poezia Marcelei Benea.

Dialog cu poeta.

16.30. Edineț. Casa de Cultură din or. Edineț. Recital poetic muzical susținut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici și poeta Marcela Benea.

Recital poetic-muzical din poezia blagiană Atâtea stele cad…susținut de actorul Nicolae Jelescu și poetul Valeriu Matei.

Sâmbătă , 24 august 2019

10.00. Parcul Central Vasile Alecsandri din or. Edineț.

Vernisarea expoziției de sculptură a Taberei de Creație Parcova – 2019.

11.00. Lansări de carte.

12.00. Bilanțul lucrărilor ediției a IV-a a Universității Populare de Vară Vasile Stroescu.