Miercuri, 14 decembrie 2016, orele 15:00, la sediul Institutului de literatură Lu Xun din Beijing, a avut loc un eveniment dedicat promovării traducerii în limba chineză a romanului „Vladia" de Eugen Uricaru. Lansarea acestui roman românesc s-a petrecut printr-o ceremonie impresionantă atât prin numărul, cât și prin nivelul participării gazdelor.
La eveniment, au participat alături de autor poetul Jidi Majia - vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din China și președintele Institutului Lu Xun, Gao Xing - renumit traducător de limba română și redactor șef al revistei „Literatura lumii", Lu Xianggan - traducătorul romanului, Zhu Yanling - redactorul șef al editurii „Orașul Florilor", Bogdan Popescu - directorul Centrului Național al Cărți din cadrul ICR, Constantin Lupeanu - directorul ICR Beijing, editori, scriitori, comentatori, traducători chinezi și tineri poeți, peste cincizeci de persoane. Dintre cunoscătorii de limba română au mai participat domnul Ding Chao, profesor universitar și director al Centrului de Cercetare al limbilor central și est europene din cadrul Universității de limbi străine, și domnul Luo Dongquan, ziarist și fost director al Departamentului de Limba Română din cadrul Radio China Internațional.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Jidi Majia, care a elogiat personalitatea autorului și vechea prietenie care îi leagă.
Apoi domnul Eugen Uricaru a vorbit despre opera sa și despre felul în care a apărut romanul „Vladia". După aceea a avut loc o lectură publică a unui fragment al romanului său. Fragment care apoi a fost citit în limba chineză de către Qin Huadong, vicepreședintele Institutului.
La sfârșitul evenimentului, a avut loc un dialog între scriitorul român și scriitorii chinezi participanți la eveniment.
În afară de evenimentul organizat la Institutul de literatură Lu Xun din Beijing, evenimente asemănătoare vor mai avea loc în orașele Chengdu și Guangzhou, organizate în parteneriat cu filialele locale ale Uniunii Scriitorilor din China. În Guangzhou, va avea loc un eveniment și la sediul Editurii „Orașul Florilor", care a și publicat romanul.