Pentru a promova în inima Europei programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii“, ICR Bruxelles organizează o serie de evenimente, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Biblioteca Regală a Belgiei (KBR), în data de 17 iunie. Violonistul Alexandru Tomescu, profesor al Universității de Vest din Timișoara, va susține recitalul „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon” în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR), instituție prestigioasă a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts din Bruxelles. Programul muzical va include lucrări de J.S.Bach – Adagio si fuga din sonata nr.1 în sol minor, Eugène Ysaÿe – Obsession și Sonata nr. 3 pentru vioară, Jozef Baczewicz – Capriciul polonez, George Enescu – Lăutarul și Vasile Filip – Suita românească, interpretate de cunoscutul muzician pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702.
Proiectul este dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii, celebrată pe 21 iunie, și va cuprinde și expoziția „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”, deschisă în perioada 17-30 iunie 2023 la Biblioteca Regală a Belgiei, în cadrul căreia vor fi prezentate partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical. Obiectele deosebit de valoroase ce vor fi expuse în premieră sunt menite să pună în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul belgian Eugène Ysaÿe.
Alături de Alexandru Tomescu, Marie Cornaz, doctor în muzicologie la Universitatea Liberă din Bruxelles și curatoare a colecțiilor departamentului de muzică al Bibliotecii Regale a Belgiei, va susține o prelegere despre valențe culturale comune româno-belgiene, din perspectivă istorică, dar și din perspectiva interpretării contemporane, în contextul prezenței valorosului muzician român și a viorii Stradivarius Elder-Voicu la Bruxelles.
Alexandru Tomescu revine în Belgia după patru ani, el fiind invitat, în 2019, în avanpremiera Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România. Cariera sa extraordinară în care se împletesc numeroase turnee ‘Stradivarius’, cuprinzând concerte în care muzicianul român a urcat pe scenă alături de orchestre din întreaga lume, este cunoscută publicului european. Alexandru Tomescu este un violonist cu o prodigioasă carieră internațională, câștigător al numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său, în 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări de pe toate continentele.
Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. După o fructuoasă carieră internațională, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu s-a implicat recent în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică în România. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a atinge publicul larg, devenind protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier; a cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional; a cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru copiii cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.
Dr. Marie Cornaz este muzicolog și profesor universitar, curator, autoare a mai multor monografii, cea mai recentă fiind intitulată À la rédécouverte d'Eugène Ysaÿe (2019), lucrare cuprinzând un amplu studiu al surselor muzicale și al unor manuscrise păstrate în colecțiile belgiene, în care există referințe detaliate privind Sonata nr. 3 pe care muzicianul belgian i-a dedicat-o lui George Enescu.
Biblioteca Regală a Belgiei (KBR) este cea mai importantă instituție de profil din Belgia, având în prezent o colecție de peste opt milioane de volume și documente.
Evenimentul organizat de ICR Bruxelles în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și cu Biblioteca Regală a Belgiei (KBR) constituie o bună ocazie pentru transmiterea mesajelor de diplomație culturală, în contextul programului „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și al Zilei Mondiale a Muzicii.
Detalii suplimentare: site ICR Bruxelles