- 17 May 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Timișoara – Capitală europeană a culturii 2023
Ambasada României în Republica Portugheză, în colaborare cu ICR Lisabona, va organiza o serie de acțiuni dedicate promovării programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, în perioada 22-23 mai 2023, la Porto și Lisabona, în prezența primarului municipiului Timișoara, Dominic Fritz.
În data de 22 mai 2023, la Porto (oraș care a semnat un Acord de cooperare cu Timișoara în 2018), la sediul Fundației Antreprenorilor Portughezi, va avea loc o sesiune interactivă dedicată promovării Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii în 2023, susținută de primarul Dominic Fritz și moderată de Carlos Martins, CEO al „Guimarães Capitală Europeană a Culturii 2012”. În cadrul acestei manifestări vor fi prezentate municipiul Timișoara și programul principalelor evenimente aferente Capitalei Europene a Culturii 2023, dialogul interactiv fiind urmat de un moment artistic în interpretarea Romanian Chamber Orchestra. La eveniment, vor fi invitați reprezentanți ai autorităților portugheze, primarii municipiilor Aveiro și Braga, personalități culturale, jurnaliști, membri ai corpului diplomatic de la Porto, membri ai comunității românești. În programul vizitei la Porto este prevăzută și participareaPrimarului municipiului Porto, Rui Moreira.
De asemenea, în aceeași zi, va avea loc o ceremonie de donație a două lucrări de pictură ale artistului timișorean Sorin Scurtulescu, membru al grupului artistic NOIMA, către Muzeul Fundației Serralves, una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din Portugalia. Cele două opere de mari dimensiuni (130 x 95cm), intitulate P4 și P6, au făcut parte din expoziția colectivă Sobreviver –o retrospectivă a pandemieidin perspectiva grupului NOIMA, care a fost prezentată anul trecut, în perioada februarie – iunie, la Galeria ICR Lisabona. Sorin Scurtulescu (n. 1979, Timișoara) este cofondator al grupării artistice NOIMA și realizează preponderent pictură, dar și performance sau artă-video. De-a lungul timpului, operele sale au fost prezentate în expoziții personale și de grup în România, Italia, Ungaria, Germania, Austria, Portugalia ș.a..În urma demersurilor realizate de Ambasada României și ICR Lisabona, Muzeul Fundației Serralves va primi în colecția sa lucrările de artă sus-menționate.
În data de 23 mai 2023, vizita va continua la Lisabona, cu prezentarea municipiului „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, la sediul Primăriei municipiului Lisabona, în prezența Primarului Carlos Moedas, a consilierilor responsabili cu afacerile culturale, reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități (români și portughezi), jurnaliști. În continuarea acestui moment, va avea loc concertul susținut de cvartetul Romanian Chamber Orchestra.
Repertoriu RCO 4 Seasons
W. A. Mozart – Divertimento KV. 136
G. Enescu – Intermezzi op. 12 n.1
B. Bartók – Dansuri populare românești
Romanian Chamber Orchestra promovează muzica clasică, compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent, comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume. În timp, orchestra își propune să reprezinte România pe plan internațional, promovând valorile și cultura românească, devenind astfel un brand de excepție al țării. Este, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este redată de structura ansamblului ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra a fost creată la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai ansamblului.
Pentru momentele artistice de la Porto și Lisabona, Romanian Chamber Orchestra îi va avea în componență pe violonista Maria Marica (câștigătoarea Premiului I al Concursului Internațional George Enescu 2022), violonista Andreea Octaviano Kogima (șefă de partidă la vioara a II-a a „Zürcher Kammerphilharmonie”), violistul Cristian Andriș (solo violă la „Swiss Orchestraˮ și director artistic al Romanian Chamber Orchestra) și violoncelistul Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).
Accesul la evenimente se realizează exclusiv în baza unei invitații oficiale.